• Etusivu
  • Palvelut

Mitä tehdään, kun taloyhtiö tarvitsee hissin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.05.2019Päivitetty 06.06.2022
20195_57798.jpg

Valtaosa asukkaista toivoisi että asuintalossa olisi hissi, jotta olisi mahdollisuus asua samassa talossa pitkään.

Elämäni varrella olen asunut todella monella paikkakunnalla sekä omakoti-, rivi- että kerrostaloissa. Paritalo ja luhtitalo ovat vielä kokematta. Työurani olen tehnyt asumiseen liittyvissä tehtävissä ja asuminen ja ympäristö kiinnostavat minua monestakin näkökulmasta.

Nyt ARAn virkamiehenä korjausavustuksista vastaavana olen miettinyt menneitä vuosia ja asumismuotojani. Mieleeni tulee eräs taloyhtiö, jonka asukkaista valtaosa oli 60–75-vuotiaita. Kolmekerroksisessa talossa ei ollut tietenkään hissiä. Huomasin, että toisille portaiden nouseminen oli vaivalloista, jopa ensimmäiseen kerrokseen pääseminen oli työlästä, puhumattakaan kolmanteen.

Osa asukkaista joutuikin muuttamaan pois kotoaan joko hissitaloon tai palvelutaloon, koska tuossa talossa maan tasalla ei ollut asuntoja vaan kaikkiin asuntoihin oli vähintään muutaman rapun matka. Itsekin pinnistelin joskus viikon ruokaostosten kanssa kolmanteen kerrokseen, vaikka olin keski-ikäinen, hyväkuntoinen nainen. Ehkä vähän lisää kuntosaliharjoittelua olisi auttanut asiaa! Mutta tuolloin päätin, että seuraava kerrostalokotini olisi talossa, jossa on hissi.

Jotkut talosta muuttoa tehneet asukkaat olivat kovin surullisia, koska olivat hyvin kiintyneitä kotiinsa ja mukavaan ympäristöön – toisilla oli myös hyviä kavereita lähitaloissa. Tuolloin mietin itsekin, että miten kannattaisi varautua tulevaisuuteensa – ettei tarvitsisi välttämättä muuttaa, jos ei siltä tunnu.

Taloyhtiö tarvitsee hissin!

Mitä voisi tehdä, jotta ikääntyneet asukkaat voisivat jatkaa asumistaan kotonaan mahdollisesti elämänsä loppuun saakka? Tärkein asia on saada taloon hissi! Taloyhtiöön voi rakennuttaa hissin ja tehdä hissin lisäksi myös kaikki sellaiset korjaukset, joita tarvitaan, jotta jokainen pääsee kotiinsa esteettömästi.

Hissin rakentamiseen saa jopa ARAsta avustusta 45 % rakennuskustannuksista, samoin korjauksiin, jotka tekevät sisäänkäynnistä esteettömän. Kun remonttia näin avokätisesti avustetaan, on ehdottomasti järkevää rakennuttaa hissi!

Myös monet kunnat myöntävät hissiavustuksia ARAn avustuksen lisäksi, joten taloyhtiön osakkaiden maksettavaksi jäävä osuus hissin kustannuksista ei ole kovin suuri verrattuna siihen, että he joutuisivat rahoittamaan koko hissiprojektin.

Jotta meidän taloyhtiön olisi saanut esteettömäksi, olisi hissin rakentamisen lisäksi pitänyt tehdä automaattisesti avautuvat ulko-ovet ja rakentaa muutaman rapun osuuteen joko luiska tai lavahissi. Ehkä sisäänkäynnin valaistustakin olisi ollut hyvä parantaa.

Miten viedä hissiasiaa eteenpäin taloyhtiössä?

Mutta miten olisin saanut asian vietyä eteenpäin taloyhtiössä? Oletan, että ehdotukseni hissin rakentamisesta olisi tyrmätty taloyhtiön hallituksessa ja yhtiökokouksessa. Ensinnä siksi, että muitakin remontteja oli tulossa. Toiseksi olisi esitetty väite: miten muka meidän taloon voisi rakentaa hissin? Eihän rappukäytävään mahdu mitenkään hissiä ja jos rappukäytävästä ottaa tilaa pois, eivät asukkaat mahdu kunnolla kulkemaan eikä pelastustyöntekijät ainakaan mahtuisi kantamaan paareja rappuja pitkin.

Totta: ahtaaksi tila kyllä olisi käynyt!

Nyt kun olen työskennellyt korjausavustusten parissa, olen nähnyt, miten hissiyhtiöt löytävät ratkaisun ja hissille sopivan sijoituspaikan mitä erilaisimpiin taloihin ja tiloihin jokaiseen taloyhtiöön! Hissin voi jopa sijoittaa talon ulkopuolelle, ja ratkaisut näyttävät ulkoa päin todella hyviltä.

Hissin rakentajat arvioivat usein samalla, mitä muita toimenpiteitä vaaditaan, jotta asukkaat pääsevät esteettömästi esimerkiksi rollaattorilla sisään hissiin. Tämän arvioinnin voi tehdä myös isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ARAn verkkosivuilla olevalla mobiilisovelluksella.

Mitä taloyhtiön muihin remontteihin tulee, oma näkemykseni on, että kaikki remontit on järkevää sijoittaa samaan yhteyteen ja samaan lainaan. Lisäksi, olen varma, että asukkaiden myydessä asuntonsa, saavat he paremman hinnan kun hissi- ja esteettömyysremontti on tehty.

On myös järkevää tehdä taloyhtiön muutkin remontit ajallaan. Pohdin myös, miten järkevää vierekkäin olevien taloyhtiöiden olisi fuusioitua. Näin esimerkiksi suurissa korjauksissa tarjouksia voisi mahdollisesti saada enemmän ja tarjoukset voisivat olisivat edullisempia.

Teksti: Mirja Suopanki
yksikönpäällikkö, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)

Huomio

Huomio

Lisätietoja ARA-avustuksista taloyhtiöille

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille hissi- ja esteettömyysavustuksia sekä sähköautojen latausinfra-avustusta. Lisäksi ARA myöntää ikääntyneiden ja vammaisten korjausavustuksia asuntojen korjaamiseen. Taloyhtiöissä ikääntyneet ja vammaiset voivat saada avustusta osakkaan vastuulla oleviin korjaustoimenpiteisiin.

Lue ARA-avustuksista taloyhtiöille >>

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA on asumisen asiantunteva kumppani, kehittäjä ja uudistaja, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Periaatteena on: jokaisella on oikeus hyvään asumiseen.

Palvelut
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
201910_60281.jpg
Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia
Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.
20211_68044.jpg
Miten tasapainottaa kerrostalon lämmitys?
Lämmityksen toimimiseen liittyvät haasteet ovat kerrostaloasukkaille hyvin yleisiä. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä ongelmia (Norstatin kyselytutkimus 2020). Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja esimerkiksi kotona työskentelevien työtehoon. Samalla kuluu turhaan energiaa, sillä kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää. Motivan arvion mukaan lämmityksen tasapainottaminen säästäisikin lämmitysenergiaa jopa 10-15 prosenttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton