• Etusivu
  • Piha

Minkälainen on paras nettiyhteys kotiin?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö DNA Oy
Julkaistu 05.06.2019Päivitetty 20.07.2023
20225_78302.jpg

Tuntuuko joskus siltä, että kotisi tai mökkisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat. Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi.

Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii.

Nykyisin jo television katseluun tarvitaan paljon nettiä, kun käytössä on esimerkiksi Netflixin kaltainen viihteen runsaudensarvi. Töitäkin tehdään kotoa käsin yhä useammin. Nämä ovat kaikki hyviä syitä päivittää kodin nettiyhteys.

Yhteyden pitää olla tehokas, jos yksi perheenjäsen haluaa katsoa urheilulähetystä 4K-teräväpiirtotarkkuudella, toinen elokuvaa, kolmas puhuu videopuhelua ja neljäs pelaa nopeatempoista nettipeliä. Nopea netti on helpotus myös etätyössä, jos pitää toistuvasti ladata suuria tiedostoja.

Kiinteä netti riittää moniin tarpeisiin

Paras yhteystapa on yleensä nopea kiinteä nettiyhteys, jos sellainen vain on saatavilla. Sen etu on, että operaattori voi taata kiinteälle yhteydelle tietyn nopeuden. Toinen etu on pieni viive, millä on merkitystä erityisesti pelatessa. Lisäksi yhteys on säältä suojassa maan alla ja talon rakenteissa, jolloin se toimii vakaasti olosuhteista riippumatta.

Useimmiten kiinteä yhteys on toteutettu valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Näiden teknologioiden avulla voidaan koteihin tuoda nopean netiksi lisäksi myös laadukas ja laaja kaapeli-tv-valikoima.

Sekä kaapeli- että valokuituyhteydet mahdollistavat tänä päivänä jo gigan nopeudet ja tulevaisuudessa vielä huomattavasti paljon enemmän. Molemmat ovat hyviä valintoja kodin netti ja tv-palveluiden toimivuuden kannalta.

Miten voi terästää kodin nettiyhteyksiä?

Jos haluaa parhaan netin, siihen vaikuttaa useita eri asioita. Ensinnäkin se, missä asut, määrittää valinnanvaran yhteystavoissa ja nopeuksissa. Toiseksi pitää huolehtia, että nettiliittymän nopeus on käyttötarkoituksiin nähden riittävä. Kolmanneksi täytyy varmistaa, että kodin WiFi-modeemi ei ole yhteyden pullonkaula.

Pienin suositeltava netin nopeus tänä päivänä on 100 Mbit/s – varsinkin, jos kodissa on useampia käyttäjiä ja jos he käyttävät videopalveluita.

Info

Info

Kodin parhaan netin viisi vinkkiä

  1. Valitse kiinteä nopea yhteys, valokuitu tai kaapeli, jos se on saatavilla.
  2. 5G-yhteyden käyttöönotossa DNA:n avaimet käteen -asentaja mittaa ulkovastaanottimelle parhaan paikan ja varmistaa, että tukiasemaan luodaan vahva 5G-yhteys. Myös kotiverkko laitetaan käyttövalmiiksi: WiFi-laitteiden avulla asentaja luo kotiverkon ja liittää tärkeimmät laitteesi siihen.
  3. Valitse netille nopeus, joka vastaa kodin käyttötarpeita. Nopeuden kannattaa olla vähintään 100 Mbit/s, jos taloudessa on useita netin käyttäjiä.
  4. Varmista, että modeemi pysyy verkkoyhteyden vauhdissa mukana.
  5. Sijoita modeemi kodissa niin, että signaali yltää kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin. Saatat tarvita kodin WiFi -verkolle vahvistimia, eli Mesh WiFi -laitteita silloin, kun neliöitä tai kerroksia on enemmän tai kotonasi on esim. paksuja kiviseiniä. Yksi Mesh WiFi -laite kattaa noin 70 m2 yhdessä kerroksessa.

Entä, jos kiinteää nopeaa yhteyttä ei ole saatavissa?

DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalueella asuu nyt yli 3,5 miljoonaa suomalaista liki 140 eri paikkakunnalla. DNA Koti 5G tuo omakotitaloon, paritaloon tai rivitaloon nopean ja toimintavarman netin. Omalla ruuhkattomalla kaistalla etätyöt sujuvat ja isotkin tiedostot latautuvat hetkessä.

Valokuituyhteyden hankkimiseen verrattuna DNA Koti 5G:ssä on useita etuja:

  • yhteys on huomattavasti edullisempi
  • toimitusaika on vain muutaman viikon
  • asennus hoituu ilman kaivuutöitä.

Saat toimintavarman kodin netin helposti ja huolettomasti, avaimet käteen -asennuksella.

DNA 5G toimii vaikka telttaillessa.
DNA 5G toimii vaikka telttaillessa.
Info

Info

5G-verkon nopeus, luotettavuus ja toimintavarmuus ovat ihan omaa luokkaansa.

Yhteys on paras mahdollinen, mutta verkko tökkii?

Vaikka yhteys olisi paras mahdollinen, kodin verkko voi silti tökkiä. Mistä se voi johtua?

  • Kannattaa ensin tarkistaa modeemi; onko laitteen suorituskyky ajan tasalla ja modeemi on sijoitettu oikein?
  • Modeemi sijoitetaan asunnossa mahdollisimman keskeiselle paikalle, josta signaali yltää joka puolelle kotia. Modeemi on myös hyvä sijoittaa mahdollisimman korkealle, vähintään pöytätason yläpuolelle.
  • Muista myös päivittää modeemi aina uusimpaan ohjelmistoversioon. Se on yllättävän helppoa: laitteen etupaneelin nappi vilkkuu, kun uusi päivitys on saatavilla.

Siinä missä kodin muut älylaitteet ja puhelimet, modeemikin kannattaa välillä vaihtaa uuteen, jotta sen tietoturvaominaisuudet ja suorituskyky ovat varmasti ajan tasalla.

Info

Info

Netillä on nykyisin suuri merkitys arjessamme

Hyvään nettiyhteyteen kannattaa panostaa, koska sillä varmistat perheenjäsenten tyytyväisyyden ja viihtymisen kotona.

Ota yhteyttä DNA:n Taloyhtiömyyntiin ja kysy lisää

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

DNA Oy
Piha
asuminen
netti
taloyhtiönetti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

kesäkuvassa eri värisiä kerrostaloja vierekkäin ja välissä vihertäviä puita
Asiantuntevaa neuvontaa taloyhtiöpäättäjille: Tutustu Pinkkiin oppaaseen
Digitaaliset palvelut, taloyhtiönetti, laajakaista, älylämmitys, tietoturva ja monet muut asiat askarruttavat nykyisiä taloyhtiöpäättäjiä. Taloyhtiöt kohtaavat jatkuvasti haasteita pyrkiessään tarjoamaan asukkailleen nykyaikaista ja toimivaa digitaalista asumiskokemusta.Ilmaiseksi ladattava DNA:n Pinkki opas taloyhtiöille on suunniteltu vastaamaan näihin tarpeisiin, tarjoten kattavan katsauksen palveluihin ja ratkaisuihin, jotka voivat tehdä taloyhtiöiden arjesta entistä sujuvampaa.
20223_77220.jpg
Miten sujuvoitat taloyhtiön viestintää?
DNA pyysi isännöitsijöiltä viime syksynä palautetta, mistä taloyhtiöihin liittyvästä asiasta halutaan kuulla lisää. Esitettyyn kysymykseen tuli eniten vastauksia aiheesta asukastiedottaminen taloyhtiöissä. Jos taloyhtiössä halutaan tehostaa toimintaa, tärkeässä osassa on nimenomaan viestintä ja sen sujuvuus. Miten osallistut taloyhtiön toimintaan, jos et edes tiedä mitä taloyhtiössä on meneillään?
202212_80500.jpg
Miten taloyhtiö­päättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?
Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.
20231_80680.jpg
Näin teet taloyhtiönetillä selvää säästöä taloyhtiön asukkaille
On itsestäänselvyys, että taloyhtiö pitää huolta, että kiinteistössä on sähköä ja vettä. Samaan aikaan sopivan netin löytäminen jätetään usein asukkaiden huoleksi. Sen takia moni maksaa netistä huomattavasti enemmän, kuin olisi pakko.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Miten hyvittää osakkaalle itse tehty kylpyhuone­remontti?
Kerrostalossamme on tarkoitus teettää kylpyhuoneremontit. Osa osakkaista on teettänyt remontin aiemmin omalla kustannuksellaan eikä heidän kylpyhuoneilleen tarvitse tehdä mitään. Voiko tulevan remontin kulut jakaa vain niiden osakkaiden kesken, joille remontti tehdään? Eli omalla kustannuksella tehneitä hyvitettäisiin näin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton