Ilmavuodot syytä selvittää ja korjata ajoissa

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen. Pitää myös huomioida, että jokainen tiivistämätön liitos on ilmavuotoreitti. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.

Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä

Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus, tiiviysmittaus tai merkkisavututkimus on tarpeen. Paikannetut ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmitysenergian tarvetta. Hallitsemattomat ilmavuodot myös vaikeuttavat ilmanvaihdon toimintaa, jolloin ilmanvaihdon säädöt menevät epätasapainoon.

Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvausilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit voivat alkaa muodostamaan rakenteisiin hometta, josta voi seurata oireita tilojen käyttäjille. Radon on maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu, joka voi aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille. Mitä suurempi mitattu radonpitoisuus on, sitä merkittävämmän terveyshaitan se voi aiheuttaa.

Kiilto Airblock ruiskutus

Ilmanvuodot tulee aina korjata huolellisesti

Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Tiivistykset tulisi tehdä aina rakenteiden liitoksiin eikä esimerkiksi uivan lattiarakenteen ja seinän rajaan, jolloin ilma pääsee edelleen vuotamaan uivan lattiakerroksen alle.

Ilmavuotojen korjauksia tehtiin aiemmin vedeneristyksen ja saumanauhan avulla, mutta nyt markkinoilla on Kiillon Airblock-tiivistysaineet, jotka ovat moderni, seuraavan sukupolven tapa tehdä tiivistystöitä. Niiden kanssa ei ole välttämätöntä käyttää saumanauhaa, koska niiden halkeamansilloituskyky on huomattavasti suurempi kuin vedeneristeellä. Lisäksi Airblock-tiivistysaineet kestävät UV-säteilyä paremmin ja soveltuvat itsessään pinnoitteeksi. Jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella aina tapauskohtaisesti.

Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta. Kiilto on pitkään kehittänyt erilaisia ratkaisuja liimaamiseen, tiivistämiseen ja eristämiseen sekä ulko- että sisäkäyttöön. Laajasta valikoimasta löytyy tuotteet eri rakennekerroksiin ja yhteensopiviksi testattuina.

Tutustu tuotteisiin >>

Ammattilaisen valinta ilmavuotojen ja radonin hallintaan

Kiilto Airblock -tiivistystuotteet ovat nauhattomia ratkaisuja ilmavuotojen tiivistämiseen. Tuotteet on testattu sekä ilmavuotojen mukana kulkevan radonin että rakenteiden läpi diffuusiona kulkevan radonin torjuntaan soveltuviksi. Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber ovat 1-komponenttisia, vesiohenteisia ja liuotteettomia. Niillä on myös M1-hyväksyntä. Tuotteet sopivat erinomaisesti monen tyyppisille alustoille, kuten sementtipohjaiset seinä- ja lattiatasoitteet, betoni, tiili, puu ja alumiini.

Kiilto Airblock-käsitellyt seinäpinnat voidaan maalata vesiohenteisilla akrylaattipintamaaleilla tai jättää lopulliseksi pinnaksi. Tiivistetyt seinät voidaan myös tasoittaa. Valikoimasta löydät käyttökohteesta ja rasitusluokasta riippuen tarkoitukseen soveltuvat tasoitteet, joiden päälle voi maalata. Kiilto Airblock-käsitelty lattiapinta voidaan laatoittaa tai päällystää kelluvalla parketilla tai laminaatilla, kunhan lattia on riittävän suora ja tasainen. Lisätietoa saat Kiillon kotisivuilta, aluepäälliköiltä sekä teknisestä neuvonnasta.

Kiilto Airblock Coat

 • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
 • Nestemäinen, päälle maalattavissa
 • Seinien ja yläpohjan tiivistämiseen
 • Seinä-, lattia- ja yläpohjaliitosten sekä saumojen tiivistämiseen sisätiloissa
 • Levitetään korkeapaineruiskulla tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille

Katso video >>
kiilto tela siepattu.JPG

Kiilto Airblock Fiber

 • Erittäin elastinen suojapinnoite ilmavuotojen tiivistämiseen
 • Kuituvahvisteinen
 • Pastamainen
 • Päälle maalattavissa
 • Läpivientien, ikkuna- ja oviliitosten, lattian ja seinän rajan sekä yläpohjan välisen sauman tiivistämiseen sisätiloissa
 • Levitetään siveltimellä tai telalla pysty-, vaaka- ja kattopinnoille

Katso video >>
Kiilto Airblock Fiber_9744 muokattu
Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
20.10.2021