Säästä kotia ja aikaa – Vältä sisäilmariskit

Taloyhtiön asuntojen ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu huomioiden pyykkien kuivatusta kotona. Varsinkin vanhoissa kerrostaloissa ilmanvaihto on yleensä painovoimainen ja tällöin kosteus jää helposti asuntoon. Jokainen lisäkosteuden luoja huoneistossa on riski sisäilmalle ja rakenteille. Nykyasunnot ovat monella kompaktin kokoisia, eikä lisätiloja pyykkien kuivatukseen ole. Suurimmalla osalla ei ole myöskään kuivausrumpua saatikka mankelia, mutta talopesulasta nämä pitäisi löytyä.

1920Niiralankulma Killisenkatu 7

Käytä talopesulaa ja kuivaushuonetta

Jos ajattelee energiatehokkaasti, niin pyykkien kuivatus olisi parasta toteuttaa ulkona, mutta aina se ei ole mahdollista. Syksy ja talvi eivät ole ideaalisia pyykinkuivausvuodenaikoja, koska kosteus ja pakkanen tekevät pyykin kuivatuksesta haastavaa. Siksi talopesulasta pitäisi löytyä tehokas kuivausrumpu, ellei kaksi. Pyykin kuivattaminen omassa asunnossa ei ole suositeltavaa.

Moni yrittää kuivata pyykkiä omassa kylpyhuoneessa, saunassa ja pakon edessä myös muissa huoneissa. Jos asuu omakotitalossa, niin tämä on vielä ymmärrettävää, kunhan ilmanvaihdosta on huolehdittu tarkasti ja huolellisesti, mutta taloyhtiössä omissa koneissa kannattaa pestä vain pikkupyykki. Talopesulan käyttö on perusteltua, jos pestävää pyykkiä on viikon‒kuukauden välein isompikin määrä.

Jos asuu kerros- tai rivitalossa, paras pyykkien kuivausmenetelmä on taloyhtiön kuivaushuone, mikäli sellainen löytyy. Taloyhtiön kuivaushuoneessa pyykki kuivuu nopeasti, koska ilmanvaihdosta on huolehdittu hyvin eikä ilmankosteudesta aiheudu kosteusvaurioita rakenteille. Jos taloyhtiössä ei ole yhteiskäytössä olevaa kuivaushuonetta, pyykki kannattaa kuivattaa ulkona, koska se on energiatehokasta ja pyykistä tulee raikkaan tuoksuista ulkoilmassa.

Kuivaushuone 1897 1920
Mankeli 1947 1920

Tiesitkö tämän?

  • Älä kuivaa suurta määrää pyykkiä sisällä huoneistossa, koska kosteusprosentti nousee ja aiheutuu sisäilmariski. Kostean pyykin jäännöskosteus on noin 45-60 %. Huoneiston normaali kosteusprosentti on noin 30-40 %. Jos pyykkiä pitää kuivata omassa kodissa, kuivata ne kylpyhuoneessa.
  • Kesällä ja syksyllä kun ulkoilman kosteusprosentti on suurimmillaan, huoneistossa kuivatettava pyykki voi nostaa sisäilmankosteutta hyvinkin korkeaksi. Kun sisäilma on kosteaa, ei märkä pyykki kuivu edes päivässä tai kahdessa ja huoneiston rakenteet saattavat alkaa kärsiä lyhyessäkin ajassa.
  • Huoneistosta näkee heti, onko pyykkiä kuivatettu sisällä, sillä tapetit ovat saattaneet värjäytyä tai jopa irtoilla paikoitellen.

Hyvin varusteltu talopesula on kaikkien pelastus

Hyvässä taloyhtiön pesutuvassa on toimivat koneet, tehokas hyvin suunniteltu kuivatusjärjestelmä ja mankeli. Vaikka talopesulaan hankittavia koneita pidetään kalliina, mutta talopesulan myötä asukkaat säästyvät oman koneen hankintakustannuksilta ja yhteiset koneet maksavat hintansa varmasti takaisin säästyneissä vesikuluissa puhumattakaan sisäilman laadusta. Talopesulasta pitäisi löytyä kilomäärältään taloyhtiön suurin kone, jossa pystyy pesemään peiton tai petauspatjan. Normaalistihan pienten kotikoneiden kapasiteetti on vain noin 5-6 kg luokkaa.

pohjakuva1920

Mitä talopesulan koneistaminen maksaa?

Talopesulat Oy:n pesukonevalikoima on kattava, koneet ovat helppokäyttöisiä ja kestäviä. Valittavissa on malleja jokaisen taloyhtiön tarpeisiin ja erikoismalleja löytyy myös esimerkiksi siivouspyykille ja mattojen pesuun.

  • Kaksi pesukonetta à 8–10 kg,
  • kuivausrumpu ja
  • mankeli eli
  • pesutuvan tarpeelliset koneet maksavat n. 400 €/asunto (n. 30 asunnon taloyhtiö) = 12 000 €. Jos kyseessä on 60 asunnon taloyhtiö, pesutupa maksaa 200 €/asunto = 12 000 €, 15 vuoden aikana 13 €/asunto (195 €).

Kiinnostuitko?

Jätä yhteydenottopyyntö niin Talopesulat Oy on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
5.3.2021