Hilseileekö maali peltikatosta? Onko peltikatto huollon tarpeessa?

Hilseileekö maali peltikatosta? Onko peltikatto huollon tarpeessa?

Onko peltikatossa maali lähtenyt irtoilemaan tai onko peltikatto yleisilmeeltään haalistunut ja vanhan näköinen?

Ettehän vain ole laiminlyöneet huoltomaalausta?

Peltikatto kaipaa huolenpitoa

Mikään peltikatto ei ole ikuinen, jos ei siitä pidetä huolta. Pinnoite alkaa aikaa myöten kärsiä, maali hilseilee ja katto on syytä maalata uudelleen tai uusia. Ammattikielessä puhutaan yleensä peltikaton pinnoituksesta, mutta sillä tarkoitetaan samaa kuin peltikaton maalaus.

Etenkin vanhat käsin- ja konesaumatut peltikatot kestävät vielä monia vuosia, mikäli niistä pidetään huolta ja maalataan riittävän usein (noin 10-15 vuoden välein). Maalatut peltikatot joutuvat kestämään kovia sääolosuhteiden muutosten tuomaa rasitusta ja rakenteiden jännitystä ja siksi pinta helposti haalistuu, kiiltoaste alenee sekä pelti lämpölaajenee.

Peltikattomaalin valinnassa kannattaa kääntyä aina ammattilaisen puoleen, koska pitää tietää esim. millainen on katon vanha pinnoite ja kuinka monta vanhaa maalikerrosta siinä on. Tällöin voidaan arvioida parhaiten oikeat jatkotoimet.

Tässä näkee huiman eron "ennen ja jälkeen"

Katto on päässyt pahasti haalistumaan vuosien varrella ja näyttää kulahtaneelta.Katto on päässyt pahasti haalistumaan vuosien varrella ja näyttää kulahtaneelta.
Koko talon yleisilme tulee muuttumaan kun katto saadaan kuntoon.Koko talon yleisilme tulee muuttumaan kun katto saadaan kuntoon.

Peltikaton huoltomaalauksen vaiheet

Peltikaton huoltomaalauksella voidaan pidentää katon käyttöikää vuosiksi eteenpäin kustannustehokkaasti. Peltikaton pinnoitus on kuitenkin haastavaa, joten tekijältä vaaditaan riittävästi maalauskokemusta, jotta katon pinnoitus onnistuu mallikkaasti. Peltikaton pinnoitus ei ole riskitöntä puuhaa, joten työturvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota erittäin tarkasti. Siksi olisikin järkevintä valita peltikaton pinnoittajaksi ammattilainen, jolta löytyy tarvittavat henkilökohtaiset turvavälineet, putoamissuojaimet sekä turvavaljaat.

Pohjatyöt on tehtävä huolellisesti, jotta lopputuloksesta tulee varmasti sellainen kuin odotetaan. Pohjatyöt on tehtävä huolellisesti, jotta lopputuloksesta tulee varmasti sellainen kuin odotetaan. 
  1. Pohjatyöt ja pinnoitus;
    Peltikaton pinnoituksen yhteydessä pohjatyöksi riittää yleensä vanhan hilseilevän maalin poisto. Mahdollinen ruoste, hilseilevä ja irtoileva maali irtoaa helposti teräsharjalla. Jos katolta löytyy ruostetta, ne kohdat tulee tarkastaa huolellisesti, koska ruoste kertoo katon kulumisesta ja huonosta kunnosta. Pahimmissa tapauksissa, pelkkä huoltomaalaus ei riitä. Katon pesu suoritetaan yleensä painepesurilla, pesuainetta ja harjaa apuna käyttäen ja pinnoitus aloitetaan vasta kun katto on kuivunut kunnolla pesun jäljiltä. Pesumenetelmä vaihtelee kohteen likaisuuden ja irtomaalin mukaan. Puhtaat peltikatot jossa maali ei hilseile, harjapestään pesuaineella, joka liuottaa rasvan + muun lian ja tämän jälkeen katto huuhdellaan letkuvedellä. Jos likaa/kasvustoa on enemmän/maali hilseilee, käytetään painepesuria apuna.
  1. Peltikaton lämpötilan tarkastaminen;
    Peltikaton maalaus suositellaan tehtäväksi, kun kattopellin lämpötila on 5-30 astetta. Suositukset vaihtelevat yleensä käytettävän pinnoitteen mukaan. Lämpötilavaatimukset kannattaa tarkistaa tuotteen myyjältä tai maalipurkin kyljestä. Huom! Suosituksissa kerrotaan AINA kattopellin lämpötilasuosituksista, ei huomioiden ilman lämpötilaa. Esim. helteillä auringonpaahteessa katon lämpötila saattaa helposti nousta 70-80 asteeseen. Jos maalia laittaa liian kuumalle pinnalle, syntyy laikukas ja helposti hilseilevä maalipinta.RestaKoti Oy käyttää kaikissa peltikattojen huoltomaalauksissa pohja- ja pintamaalin yhdistettä, 2-komponenttista epoksipolyuretaanipohjaista maalia, jonka päällemaalattavuus on todella hyvä ja huoltomaalaus on jatkossakin helppo suorittaa. Kyseinen pinnoite voidaan levittää katolle aina kuivalla kelillä, lämpötilasta riippumatta, koska pinnoite ei reagoi kuuman kattopellin kanssa ollenkaan. Tällöin myös turhilta odotuspäiviltä vältytään.
  2. Peltikaton pinnoitus ja työjärjestys;
    Peltikaton pinnoituksessa on monia työvaiheita, joista tärkeimpiä ovat työturvallisuus, pohjatyöt ja suunnitelmallisuus. Pinnoitus suoritetaan järjestelmällisesti edeten kohti tikkaita. 2-komponenttista epoksipolyuretaanipinnoitetta levitetään katolle korkeapaineruiskulla kaksi kerrosta, joka takaa katolle hyvän tarttuvuuden ja markkinoiden parhaan kulutuksenkeston. Pinnoiteaine on elastinen ja sillä on hyvä korroosionestokyky alhaisillakin kerrosvahvuuksilla. Pinnoiteainetta on saatavissa kaikissa perusväreissä.

RestaKoti Oy käyttää kaikissa peltikattojen huoltomaalauksissa 2-komponenttista epoksipolyuretaanipohjaista maalia, jonka päällemaalattavuus on todella hyvä ja huoltomaalaus on jatkossakin helppo suorittaa.RestaKoti Oy käyttää kaikissa peltikattojen huoltomaalauksissa 2-komponenttista epoksipolyuretaanipohjaista maalia, jonka päällemaalattavuus on todella hyvä ja huoltomaalaus on jatkossakin helppo suorittaa.

Muovipinnoitetun (PVC) katon huoltotoimet

Ensimmäiset PVC-katot, joita tuli markkinoille 90-luvulla, hilseilevät nykyisin pahasti katteen teknisen sekä esteettisen kestävyyden osalta. Muovipinnoitetun peltikaton maalaus voidaan suorittaa, jos katon pinnoite ei ole vaurioitunut tai rapissut jo paikoitellen pois. PVC-pinnoitetun katon kunto kannattaa arvioida aina ammattilaisella.

Vaurioituneella pinnalla maali ei tule pysymään kauaa, joten katon kunto pitää arvioida huolellisesti. Jos maalaus voidaan suorittaa, tulee pohjatyöt tehdä kunnolla!

Teknisesti vaurioitunut kattopelti (pinnoite vaurioitunut) ei suojaa enää pitkällä aikavälillä kuten ehjä kattopelti tekisi. Vaurioista johtuen, kattopelti pääsee ruostumaan huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin ehjä pelti. Kun pinnoitevauriot ovat edenneet liian pitkälle, ainoa vaihtoehto on pellinvaihto tai kattoremontti. On ymmärrettävä, että jos PVC-pinnoitettu katto on vaurioitunut ja pinnoite on osittain jo rapissut pois, maalaus tuo vain hetkellistä apua (n. 1-2 vuotta).
 

Kuumasinkityn peltikaton huolto vaatii ammattilaista

Kuumasinkitty pelti on suosittu katemateriaali, koska sen ohut sinkkikalvo pellin päällä on itsessään jo erittäin hyvä suoja korroosiota vastaan. Sinkkipinnan uskotaan suojaavan peltiä korroosiolta noin 10-20 vuotta, riippuen ilmaston tuottamasta rasituksesta. Sinkkipintaiseen peltiin pitää käyttää aina ensin pohjamaalia, koska tuore sinkkipinta on vaativa maalausalusta. Sinkki on reaktiivinen aina ja maalin tartunta sinkkipintaan on erittäin tärkeää. Monesti onkin ongelmana se, että maalia on laitettu liian vähän aikaa tekeytyneeseen kattopintaan ja/tai oikeanlaista pohjamaalia ei ole käytetty. HUOM! Ennen ensimmäistä maalauskertaa, sinkityn katon tulee tekeytyä rauhassa vähintään 1-2 vuotta.

Pinnoitetta on saatavilla kaikissa perusväreissä ja nopealla toimitusajalla.Pinnoitetta on saatavilla kaikissa perusväreissä ja nopealla toimitusajalla.
Lopputuloksena saadaan uudenveroinen katto vuosiksi eteenpäin. Lopputuloksena saadaan uudenveroinen katto vuosiksi eteenpäin. 

Peltikaton pinnoitusta eli maalausta laiminlyödään liian usein!

Huoltamaton peltikatto joudutaan usein ennenaikaisesti remontoimaan, koska liian pitkään säiden armoilla ollut peltikate on päässyt pahoin ruostumaan tai muuten vaurioitumaan.

Huolehdi siis sinäkin katostasi ja ota yhteyttä RestaKotiin jo tänään!

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Lopputulos on taloyhtiön asukkaiden mieleen ja tyylikäs vuosiksi eteenpäin.Loppu hyvin, kaikki hyvin. Lopputulos on taloyhtiön asukkaiden mieleen ja tyylikäs vuosiksi eteenpäin.

Kaipaako peltikattosi huoltoa?

Jätä yhteydenottopyyntö niin RestaKoti Oy on yhteydessä sinuun!

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
5.8.2019