Sammal voi peittää alleen suuriakin vaurioita

Sammal voi peittää alleen suuriakin vaurioita

Sammalta voidaan kasvattaa tarkoituksella puutarhaan esimerkiksi turvepaaleihin, mutta aina se ei ole niin toivottua. Sammal on haitaksi nurmikolle, pihakiville ja varsinkin rakennusten katoilla. Katolla sammaleella on hyvät kasvuolosuhteet, koska se saa kasvaa rauhassa katseilta piilossa.

Sammal kuluttaa helposti niin tiili- kuin huopakatonkin pintaa. Huokoinen tiili on ihanteellinen kasvualusta sammaleelle ja muille kasvustoille. Sen huokoisen pinnan sisälle jää helposti juuria ja itiöitä, joista sammal kasvaa helposti uudelleen ilman oikeanlaista pesua. Katto on yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Sen huolto helposti unohdetaan ja katto voi päästä pahaankin kuntoon. Silloin kärsii myös koko rakennus ja rakenteet.

Sammal kuluttaa salakavalasti katteen pintaa

Sammal ja kaikenlainen muu kasvusto kannattaa poistaa katoilta säännöllisesti. Kasvustot rasittavat katemateriaalin pintaa samalla lyhentäen katon elinkaarta. Erilaiset sääolosuhteet myös rapauttavat katon pintaa edesauttaen optimaalisen kasvualustan syntymistä. Suurin ongelma kasvustoissa on veden poistuminen katoilta. Erilaiset kasvustot ja roskat sitovat itseensä kosteutta ja näin hidastavat katon kuivumista. Tämä rasittaa katemateriaalia, koska katto pysyy suurimman osan aikaa käyttöiästään kosteana.

Isot sammalmassat peittävät helposti alleen vaurioita ja reikiä. Sammal viihtyy varjoisissa ja kosteissa paikoissa ja katolla se saa rauhassa kasvaa piilossa katseilta. Etelän ja luonaan puolella kasvillisuutta on yleensä vähemmän, koska sammal ei viihdy voimakkaassa auringon paisteessa. Sammal kehittää kasvaessaan turvetta. Se kasvaa latvasta ja kuolee samalla tyvipäästä. Tyvipäähän syntyy näin ollen turvetta, jolloin sammal aiheuttaa niin sanotun maatumisilmiön katolla ja se ikään kuin syö tiiltä.

Ei rasita luontoa

Sammaleen kasvatukseen löytyy melkein yhtä paljon vinkkejä kuin sen poistoonkin. Vaikka kuinka tykkäisi sammaleesta ei sen kuitenkaan voi antaa kasvaa katolla. Usein sammalta yritetään poistaa painepesurilla pestäen, mutta Suomen KattoCenter ei suosittele sitä, koska siinä helposti käytetään liian suurta vedenpainetta, joka taas vaurioittaa katemateriaalin pintaa. Pahimmillaan vanhat aluskatteet voivat kärsiä ja rakenteet kastuvat.

Biologisesti hajoava sammaleenpoistoaine Sammal Vex on kehitetty varta vasten tiilikatoille, mutta se on testattu myös bitumi-, pelti-, mineriitti- ja valokatteilla. Se poistaa sammaleet hienovaraisesti aiheuttamatta katolle vaurioita. Sadevesien mukana liukenevat pesuainejäämät eivät ole vaaraksi nurmikolle tai muille kasveille eivätkä lemmikkieläimille.
 

Sammal Vex-käsittely

 • Suoritetaan katon silmämääräinen yleistarkastus
 • Poistetaan isoimmat sammaleet, jäkälät, lehdet ja irtoroskat
 • Levitetään sammaleenpoistoaine
 • Aine jätetään vaikuttamaan ja odottamaan seuraavia sateita, jolloin se huuhtoutuu pois katolta vieden kasvustot mukanaan
 • Aineen hoitava vaikutus kestää jopa 3-5 vuotta

Sammaleenpoistoaine levitetään erikoisvalmisteisella ruiskulla, joka levittää aineen tasaisesti ja hienolla paineella. Mikropisarat tunkeutuvat paremmin ja tasaisesti sammaleen juureen asti. Aine jätetään vaikuttamaan ja seuraavien kuukausien aikana sateet huuhtovat sammaleet ja muut kasvustot pois katolta. Sammal Vex tuhoaa kaikki yksisoluiset kasvustot kuten sammaleet, jäkälät ja levät. Sammal Vex-käsittely suositellaan tehtävän viiden vuoden välein. Silloin on myös hyvä antaa ammattilaisen tarkastaa katon kunto ja teettää tarvittavat korjaukset. Sammal Vex-käsittely tehdään myös osana tiilikaton pinnoitusta. Jos katto on huonossa kunnossa, kannattaa sammaleenpoiston jälkeen harkita katon pinnoitusta.

Esimerkkikohde Espoossa. Ennen käsittelyä ja 12 kuukautta käsittelyn jälkeen.Esimerkkikohde Espoossa. Ennen käsittelyä ja 12 kuukautta käsittelyn jälkeen.

Vuosi- ja kattoturvatarkastus

Katon kunto pitäisi tarkastaa vuosittain. Suomen KattoCenterillä on taloyhtiöille suunnattu kattohuoltopalvelu, johon kuuluu vuosittaisen tarkastuksen lisäksi myös ennalta sovitut pienet huoltokorjaukset. Isännöitsijä saa tarkastuksesta kirjallisen raportin, johon on koottu havaitut puutteet, korjaussuositukset ja -kehotukset sekä kustannusarvio toimenpiteistä.

Vuositarkastuksessa arvioidaan ja tarkastetaan:
 • katemateriaalien ja läpivientien toimivuus, kunto ja pitävyys
 • katon alusrakenteet pintapuolisesti
 • katon turvavarusteiden (lumiesteet, seinä- ja kattotikkaat ja kulkusillat) kunto ja riittävyys
 • sadevesijärjestelmien kunto ja riittävyys

Muista säännölliset kevät- ja syyshuollot

 • Poista lehdet ja muut irtoroskat pehmeällä harjalla
 • Puhdista sadevesikourut
 • Karsi kattoa varjostavat puut katon aika ajoin
 • Tee silmämääräinen tarkastus mahdollisia korjauskohteita varten
 • Muista turvallisuus ja putoamissuojavarusteet

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
22.7.2019