Ilmanvaihtoremontti paransi työtehokkuutta

Ilmanvaihtoremontti paransi työtehokkuutta

Hyvä sisäilma on tärkeää kotona, mutta myös työpaikalla. Sen merkitys työtehoon on suuri. Aamuisin ilma voi tuntua vielä raikkaalta, mutta päivän mittaan tilanne muuttuu. Työntekijät haukottelevat enemmän, tuntevat itsensä väsyneeksi ja ajatus ei kulje enää selkeästi. Pahimmillaan sisäilma voi jo heti aamulla töihin mennessä tuntua tunkkaiselta. Silloin se on jo selkeä merkki puutteellisesta ilmanvaihdosta.

Tällainen tilanne oli lahtelaisella yrityksellä. Yrityksen pääkonttorin tilat kävivät ahtaiksi vuonna 2016, joten yrityksellä oli pakko etsiä uudet isommat tilat. Uudet tilat löytyivät Vipusenkadun teollisuusalueelta Lahdesta ja yritys siirsi pääkonttorin ja tuotannon 1980-­luvulla rakennettuun kiinteistöön. Uudessa kiinteistössä oli kaikki mitä yritys tarvitsi: iso piha, 1600 neliötä varastointi­ ja tuotantotilaa sekä 700 neliötä toimistotilaa kolmessa kerroksessa. Uudet tilat olivat yritykselle oikean kokoiset ja toimivat, mutta ensimmäisen talven jälkeen niissä ilmeni ongelmia ilmanvaihdon osalta.

Vedon tunnetta talvella

Kiinteistössä oli käytössä koneellinen poistoilmanvaihto. Katolla olevaa tehokasta huippuimuria säädettiin ylimmän toimitilakerroksen kytkimestä. Vaihtoehtoja kytkimessä oli kaksi: päälle ja pois. Toimistoaikana huippuimuri pidettiin jatkuvasti käynnissä, jotta kaikkiin kerroksiin saatiin riittävästi raikasta ilmaa. Siinä vaiheessa pääkonttorilla työskenteli 15 työntekijää. Jos huippuimuri ei ollut päällä, niin etenkin neuvottelu­ ja kokoustiloista loppui happi nopeasti ja työteho laski. Kiinteistössä oli korvausilmaventtiileitä, mutta osa niistä oli teipattu umpeen ja niitä oli kaiken kaikkiaan liian vähän.

Etenkin kylminä talvikuukausina korvausilmaa tuli tiloihin hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien väleistä ja se aiheutti vedon tunnetta. Tiloissa käytettiin sähköisiä lisälämmityslaitteita, jotta ne olivat lämpimät ja niissä pystyi tekemään töitä. Huippuimuri unohdettiin monesti sammuttaa iltaisin tai viikonlopuksi. Välillä se unohdettiin käynnistää uudestaan aamuisin. Lopputuloksena oli huono ilmanvaihto sekä kallis energialasku lisälämmityksestä ja turhasta huippuimurin käytöstä.

Nopea ilmanvaihtoremontti

Vedon tunteesta haluttiin eroon ja rakennukseen päätettiin tehdä ilmanvaihtoremontti. Remontissa vanha huippuimuri korvattiin Fresh Air Pro-järjestelmän uudella älykkäällä huippuimurilla. Uudessa järjestelmässä hiilidioksidimittarit mittaavat ilman laatua ja huippuimurin tehoa säädellään automaattisesti. Enää ei ole huolta siitä, että huippuimuri unohtuisi päälle tai pois tai se toimisi liian tehokkaasti. Huoneisiin asennettiin Fresh Air TLF-korvausilmaventtiilit, jotka ohjaavat sisään tulevan ilman katonrajaan, poistaen vedon tunteen ja ottaen katonrajasta lämpöisemmän ilman käyttöön.

Näillä toimenpiteille toimistossa saatiin nostettua lämpöä ja viihtyisyyttä sekä pienennettyä huomattavasti energiakustannuksia. SisäilmaCenter on laskenut, että investointi maksaa itsensä takaisin kolmessa vuodessa. Tähän laskelmaan eivät sisälly parantuneen ilmanvaihdon myötä kasvanut työtehokkuus ja työntekijöiden viihtyvyys. Remontti toteutettiin nopeasti, vain kahdessa päivässä, eikä se juurikaan aiheuttanut häiriöitä työntekijöille.

Tilaa ilmainen sisäilmakartoitus


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
2.9.2019