Onko talossa puutteellinen salaojajärjestelmä? Kiinnitä huomiota näihin hälytysmerkkeihin.

Onko talossa puutteellinen salaojajärjestelmä?
Kiinnitä huomiota näihin hälytysmerkkeihin.

x Tarkastuskaivoja ei ole

Rakennuksen jokaisessa nurkassa olisi hyvä olla salaojien tarkastuskaivot. Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa tarkastuskaivoja ei välttämättä ole, koska silloiset rakennusmääräykset eivät niitä edellyttäneet. Jos tarkastuskaivot puuttuvat, vain kaivamalla voidaan varmuudella selvittää, onko talon ympärille aikoinaan tehty salaojitusta.

"Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa tarkastuskaivoja ei välttämättä ole."

Salaojien toimintaa tulisi seurata tarkastuskaivoista säännöllisesti keväällä lumien sulettua ja syksyllä sateiden aikaan. Mikäli putki on vedenpinnan alapuolella, salaojitus ei todennäköisesti vedä kunnolla esimerkiksi hiekan tai puunjuurien aiheuttaman tukoksen vuoksi. Kun ongelmakohta havaitaan ajoissa ja siihen reagoidaan asianmukaisesti, voidaan välttää kosteuden pääsy rakenteisiin ja mittavimpien vahinkojen syntyminen.

Hieno hiekka ei sovi salaojaputkien ympärille, sillä se
tukkii putket helposti. Parasta on karkea sora tai sepeli.

Hieno hiekka ei sovi salaojaputkien ympärille, sillä se tukkii putket helposti. Parasta on karkea sora tai sepeli.

Vaikka salaojat olisivat olemassa, vanhoissa taloissa kaivojen kannet saattavat olla maan peitossa. Tällöin tarpeelliset tarkastus- ja huoltotoimenpiteet eivät onnistu, mikä lyhentää salaojien käyttöikää.

x Sadevedet on johdettu salaojiin

Katolta kulkeutuvat vedet pitäisi ohjata hallitusti pois ulkoseinien vierustalta joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta. Sadevesi- ja salaojajärjestelmien tulisi aina olla erillisiä. Jos katolta valuvat sadevedet ohjataan suoraan salaojiin, kuivatusjärjestelmäksi tarkoitetusta systeemistä tulee rakennuksen perustuksia ja alapohjaa jatkuvasti kosteana pitävä kastelujärjestelmä.

Valesokkelitalossa sadevesien ohjauksen merkitys korostuu.

Valesokkelitalossa sadevesien ohjauksen merkitys korostuu.

Sadevesien ohjauksen merkitys korostuu, jos talossa on niin sanottu riskirakenne. Esimerkiksi valesokkelitalon ulkoseinän alaosiin voi helposti aiheutua kosteusvaurio puutteellisesta sadevesien ohjauksesta.

x Rakennus oireilee

Talon kivijalan rapautuminen, sisäilman huonolaatuisuus, sisällä seikkailevat muurahaiset tai ulkoverhouksen alaosien pehmenneet laudat saattavat kertoa kosteusongelmista, joita puutteelliset salaojat ovat aiheuttaneet. Oireita voivat olla myös kellarin seinien läikät, maalin kupruilu ja rappauksien tippuminen.

Asianmukainen salaojitus poistaa kivijalan ja talon
ympäristön kosteusongelmat sekä lisää asumisturvallisuutta. Samalla talon
elinkaari pitenee ja arvo nousee.

Asianmukainen salaojitus poistaa kivijalan ja talon ympäristön kosteusongelmat sekä lisää asumisturvallisuutta. Samalla talon elinkaari pitenee ja arvo nousee.

Miten kannattaa toimia?

Mikäli talon salaojajärjestelmän epäillään olevan puutteellinen, on järkevää tehdä ammattilaisen toteuttama salaojatarkastus, joka antaa ajantasaista tietoa salaojajärjestelmän nykykunnosta ja mahdollisesta remonttitarpeesta.

Voit tilata ilmaisen salaojatarkastuksen tästä

Kun talon salaojaremontti tehdään kätevällä avaimet käteen -periaatteella, projekti
on hallittu kokonaisuus ja lopputulos siisti ja viimeistelty.

Kun talon salaojaremontti tehdään kätevällä avaimet käteen -periaatteella, projekti on hallittu kokonaisuus ja lopputulos siisti ja viimeistelty.

Salaojakymppien tarjoamassa maksuttomassa kuntotarkastuksessa taloyhtiö saa erittäin kattavan yleiskuvan järjestelmästään. Kartoituskäynnin yhteydessä kivijalalle tehdään yleiskatsaus, kosteusmittaus ja tarkastetaan salaoja- ja sadevesijärjestelmien yleiskunto. Tarvittaessa myös putkistot kuvataan. Taloyhtiö saa veloituksetta käyttöönsä kirjallisen kuntoraportin, jota se voi hyödyntää tulevien remonttien suunnittelussa ja priorisoinnissa. Kuntokartoituksen yhteydessä taloyhtiön on mahdollista saada myös toimenpide-ehdotelma hintatietoineen, jos päivitystarvetta järjestelmään ilmenee. Tarkastuskäynti on aina ilmainen, eikä se velvoita tilaukseen.

Taloyhtiön on helppo tehdä päätös salaojaremontista, kun toteutuksesta vastaa yksi tekijä, ilman alihankkijoita. Näin hinnoittelu on selkeä, aikataulut ovat pitävät ja vastuu aikatauluista, työnjäljestä sekä turvallisuudesta on yhdellä toimijalla. Salaojakympit huolehtii koko remontin ajan tiedottamisesta, dokumentoi työvaiheet, raportoi sekä vastaa työmaan siisteydestä ja turvallisuudesta.

Näin salaojaprojekti etenee – katso työmaavideo

Jätä yhteydenottopyyntö / tilaa ilmainen salaojatarkastus


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
29.7.2019