Kuinka ehkäistä vesivahinkoja taloyhtiössä?

Kuinka ehkäistä vesivahinkoja taloyhtiössä?

Vesivahingot ovat usein työläitä ja aikaa vieviä sekä taloyhtiön että asukkaan kannalta. Näillä Realia Isännöinnin vinkeillä voidaan turhat vesivahingot ehkäistä sekä taloyhtiössä että kodeissa.

Vuodot ja rikkoumat putkissa sekä laiteviat kodinkoneissa, erityisesti astianpesukoneissa, ovat tyypillisimpiä vesivahinkojen aiheuttajia suomalaisissa taloyhtiöissä. Jotkin vesivahingot kehittyvät hiljalleen, ja niiden havaitseminen voi olla hankalaa – esimerkiksi keittiön allaskaapin vesiliitäntä on voinut haurastua ja vuoto on voinut tehdä tuhojaan jo kauan ennen vian havaitsemista. Myös esimerkiksi kylpyhuoneen kosteusvaurio havaitaan tyypillisesti vasta remontin yhteydessä. Joskus taas vesivahinkoa on mahdoton ennakoida, kuten silloin, jos patteriverkoston putki äkillisesti rikkoutuu.

Vesivahingon ehkäisy on taloyhtiön ja asukkaan yhteispeliä

Taloyhtiöllä on tärkeä rooli vesivahinkojen välttämisessä. Kun taloyhtiö noudattaa sille laadittua kunnossapitosuunnitelmaa, on vesivahingot mahdollista havaita jo ennen kuin ne aiheuttavat isompia tuhoja. Teettämällä putki- ja viemärilinjoihin kuntotutkimuksen, voidaan korjaustarpeet havaita ja niihin reagoida ajoissa.
Halutessaan taloyhtiö voi teettää kaikkiin huoneistojen märkätiloihin kosteuskartoitukset, jolloin myös huoneistojen märkätilojen kunnosta saadaan ajantasaista tietoa. Huoneistojen kosteuskartoituksista saadaan arvokasta tietoja myös, jos taloyhtiössä on suunnitteilla isoja saneerauksia.
Taloyhtiön lisäksi asukkaalla on tärkeä rooli vesivahinkojen ehkäisemisessä. Vesivahinkojen ehkäisy asunnossa on mahdollista, kun asukas muistaa huomioida muutaman perusasian. Katso alta Realian vinkkilista vesivahinkojen ehkäisyyn kotona!

Asukas voi ennaltaehkäistä toiminnallaan suuriakin vahinkoja.Asukas voi ennaltaehkäistä toiminnallaan suuriakin vahinkoja.

Kumpi kustantaa vesivahingon korjauksen – osakas vai taloyhtiö?

Vesivahingon sattuessa tärkeintä on päästä korjaamaan vahingot mahdollisimman nopeasti, jotta vältytään pahimmilta vaurioilta. Jos taloyhtiössä havaitaan vesivahinko tai riski siihen, tulee asiasta ilmoittaa viipymättä kiinteistöhuoltoon.

Pääsääntöisesti kiinteistön rakenteet ovat taloyhtiön vastuulla, osakas taas vastaa kodin pinnoista. Osakas on kuitenkin korvausvastuussa silloin, jos vahinko on aiheutettu tahallisesti tai asukkaan huolimattomuudesta johtuen.

Osakkaan vastuulle kuuluvat myös kodinkoneiden ja laitteiden, kuten pyykinpesukoneen, rikkoutumisesta aiheutuvat vauriot. Yhtiön vastuulla on tällöin aloittaa mahdollisen vesivahingon korjaustoimet välittömästi, mutta osakas on vastuussa kustannuksista yhdessä vakuutusyhtiönsä kanssa. Esimerkki osakkaan korvausvastuusta on vesivahinko, joka on aiheutunut siitä, että astianpesukoneen liitäntä on vaurioitunut. Tällaiset tilanteet korvausvastuineen käsitellään kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Vuodoista ja muista akuuteista ongelmista tulee aina ilmoittaa viipymättä.Vuodoista ja muista akuuteista ongelmista tulee aina ilmoittaa viipymättä.

Kodin tarkistuslista vesivahinkojen ehkäisemiseksi

  • Noudata aina laitteiden käyttöohjeita. Näin minimoit vesivahingon riskit. Käytä aina laitteelle tarkoitettuja pesuaineita, ja pidä tiski- ja pyykinpesukonetta päällä ainoastaan silloin, kun olet itse kotona. Sulje vesihana käytön jälkeen.
  • Säännölliset tarkistukset. Tiivisteet, laitteiden vesiliitännät ja pesukoneen poistoletku kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Vesivahinkojen aiheuttamat kosteusvauriot syntyvät usein salakavalasti, ja säännöllisillä tarkistuksilla pienet vuodot esimerkiksi allaskaapissa havaitaan ajoissa.
  • Puhdista hajulukot ja lattiakaivo säännöllisesti. Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan vastuu vesilukon puhdistuksesta on yhtiöllä. Asukkaan on kuitenkin puhdistettava lattiakaivo tarpeeksi säännöllisesti niin, ettei se tukkeudu sekä ilmoittaa mahdollisista tukoksista välittömästi huoltoyhtiölle.
  • Ilmoita vuodoista huoltoyhtiölle viipymättä. Vesivahinkojen aiheuttamia vaurioita voidaan minimoida sitä tehokkaammin, mitä nopeammin vuodon aiheuttaja ja vauriot ovat tiedossa. Jos allaskaapin putket tihkuvat vettä, keittiöhana vuotaa tai löydät vettä sellaisista paikoista jonne se ei kuulu, ota välittömästi yhteyttä kiinteistöhuoltoon.

Lisää mielenkiintoisia asiantuntija-artikkeleita ja vinkkejä taloyhtiöille löydät täältä>>

Haluatko kuulla lisää?

Jätä yhteydenottopyyntö Realia Isännöinti Oy:lle tästä

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
5.8.2019