Valaistuksen uudistaminen tuo säästöä ja turvaa

Valaistuksen uudistaminen tuo säästöä ja turvaa

Iso osa kiinteistösähkön kulutuksesta aiheutuu valaistuksesta. Uudistamalla valaisimet ja lisäämällä liiketunnistimia loppuu turha energiankulutus samalla, kun valon määrä kasvaa.

Etenkin ikääntyneet asukkaat arvostavat hyvää valaistusta, sillä valoisassa kulkeminen koetaan turvalliseksi. Lisäksi tasapainon ylläpitäminen on helpompaa, jolloin riski kaatumistapaturmille pienenee. Hyvällä valaistuksella vaikutetaan myös taloyhtiön yleiseen viihtyvyyteen, kun tilat näyttävät avarammilta ja raikkaammilta.

Valaisinten sisään kätkeytyvä ohjausjärjestelmä voi ohjata samassa tilassa olevia useampia valaisinryhmiä joko yhdessä tai erikseen. Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Henrik Rousku Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta nostaa esille automaattisen ohjauksen kätevyyden:

- Jokainen rappukäytävän valaisin huomaa kulkijan hyvissä ajoin, tulee hän sitten mistä suunnasta tahansa. Valo syttyy ennen saapumista ja sammuu pienellä viiveellä ohittamisen jälkeen. Enää ei siis tarvitse haparoida pimeässä kytkimiä etsien. Ja koska kaikkien portaikon valaisinten ei tarvitse syttyä kerralla, sähkönkulutus vähenee, vaikka käyttömukavuus nousee.

Rappukäytävän valaistuksen ohjaus tuo käyttömukavuutta, turvallisuutta ja samalla sähkönkulutus vähenee.Rappukäytävän valaistuksen ohjaus tuo käyttömukavuutta, turvallisuutta ja samalla sähkönkulutus vähenee.

Helpotusta pihalla liikkumiseen

Piha-alueilla käyttömukavuutta ja lisäturvaa antavat valovoimaltaan suuremmat valaisimet ja liiketunnistus. Tärkeimpiä valaistuskohteita ovat pihatie ja kulkureitit, ulko-ovien edustat, oleskelutilat, leikkipaikka ja erilaiset varastotilat ja katokset.

Valaisimen sijainti tulee harkita tarkoin, jottei pihalle jää pimeitä kohtia ja jottei kulkija luo varjoa vaikkapa ulko-oven lukkoon sitä avatessaan. Ulkovalaisimien sijoittamisessa on tärkeää varmistaa lisäksi se, että ulkovalo ei valaise häiritsevästi alempien kerroksien asuintiloja.

Liiketunnistin ohjaa valaistusta tarpeen mukaan.Liiketunnistin ohjaa valaistusta tarpeen mukaan.


Eri tiloissa valon tarve on erilainen – jätekatoksessa tarvitaan tehokas kohdevalo, kun taas kulkureitille riittää hyvä yleisvalo. Hyvä pihavalaistus vähentää myös ilkivaltaa.

Uudet valaisimet tunnistimineen ovat energiatehokkaita ja maksavat itsensä sähkön säästöinä nopeasti takaisin. Oma merkityksensä kokonaissäästöihin on ledivalaisimen huoltovapaudella. Hehkulampun vaihtoväli oli aikanaan noin 1 000 tuntia, mutta nykyledeillä jopa 100 000 tuntia.

Ammattilainen suunnittelemaan

Taloyhtiön tilojen valaisinkartoitus kannattaa tehdä yhdessä sähköurakoitsijan tai sähkösuunnittelijan kanssa, jolloin saa selville myös lisävalaisinten tarpeen. Pihalle tai rappukäytävään harvakseltaan sijoitetut alkuperäiset valopisteet saattavat jopa riittää, sillä led-valaisin tarjoaa huomattavasti suuremman valovoiman kuin muinaiset hehkulamput.

Tekninen asiantuntija Henrik Rousku muistuttaa, että jos muutoksia tarvitaan, kannattaa sähköasennukset tehdä putkellisella asennuksella. Tällöin johdotuksia ja kytkentöjä, kuten valaistuksen ohjausta, voidaan muuttaa putketonta tekniikkaa huomattavasti joustavammin. Nykyään on saatavissa valmiiksi johdotettuja, taipuisia putkia, joilla asennus on entistä edullisempi toteuttaa.

Asennustyössä on suositeltavaa käyttää sähköasentajan kanssa valittuja sähkötarvikkeita, joille tavarantoimittaja myöntää STUL-takuun. Lähialueen sähköasentajat löytyvät helposti sähköalan yhteisestä palvelusta www.löydäsähkömies.fi
 

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
14.8.2019