• Etusivu
  • Remontti

Fiksu säästää energiaa ilmanvaihdon avulla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 27.08.2019Päivitetty 08.01.2024
20198_59524.jpg

Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu, koska niiden sähkönkulutus on hyvin pientä. Huippuunsa kehitetty tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.

Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite

Ilmanvaihto pitää huolta rakennuksesta

Taloyhtiö säästää lämmitysenergiaa, kun ikkunat ovat tiiviit ja lämmöneristys kunnossa. Tiiviiksi rakennettuihin taloihin tulee talorakenteiden hyvinvoinnin vuoksi järjestää ilmanvaihto, koska tiiviiden ikkunoiden asentaminen saattaa pienentää ilmanvaihtoa ja synnyttää kastepisteen ulkoseinän kylmäsiltoihin. Kun uusi ikkuna ei enää hikoile, kosteus etsii seuraavaksi viileämmän pinnan, mikä on yleensä ulkonurkka. Kasvualusta homeille on silloin valmis. Ilmanvaihto pitää huolen, ettei homeelle jää elinmahdollisuuksia talon rakenteissa. Samalla ilmanvaihto huolehtii asukkaiden asumismukavuudesta poistaen huoneilmasta rakennusmateriaaleista syntyviä VOC-päästöjä, hengityksestä muodostuvaa hiilidioksidia, ruuan käryt ja asumisesta johtuvaa kosteutta.

Automatisointi tekee ilmanvaihdosta tarpeenmukaista – ja säästää energiaa

Suurta energiansäästöä syntyy myös siitä, että "turhaa" ilmanvaihtoa vähennetään. Kello-ohjatussa keskusilmanvaihdossa ilmanvaihto toimii suunnitelluilla ilmavirroilla – on asukas kotona tai ei. Se vie turhaa energiaa. Automatisoidulla ja huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla ilmaa vaihdetaan tarpeen mukaan asuntokohtaisesti. Samalla tarjotaan asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mitoitettua ilmanvaihtoa. Automatisointia voidaan tehdä Valloxin nykyaikaisilla kosteus-, VOC- ja hiilidioksidiantureilla. Tällä tavoin saavutetaan entistä energiatehokkaampaa ja mukavampaa asumista.

Korvausilma energiatehokkaasti valmiiksi lämmintä

Koneellisessa ilmanvaihdossa korvausilma ohjataan sisään ilmanvaihtolaitteen kautta suodatettuna. Talvella poistoilman lämpö otetaan talteen ja tällä ilmaisenergialla lämmitetään tuloilma. Tuloilman lisälämmitystä ei juurikaan tarvita. Tuloilman lämmittäminen vähentää muuta lämmitystarvetta ja säästää näin lämmitykseen kuluvaa energiaa.

Esimerkki lämmöntalteenoton merkityksestä yhdessä kerrostaloasunnossa (Vallox 096 MC, 37/35 l/s, Keski-Suomi).

Korvausilman lämmittämiseen tarvittava energiamäärä ilman lämmöntalteenottoa6598 kWh/vuosiLämmöntalteenotolla saavutettu energiansäästö4922 kWh/vuosiIlmanvaihdon kokonaisvuosihyötysuhde74,6 %

Mitä arvoja kannattaa verrata?

Ilmanvaihtokoneiden vertailussa kannattaa aina verrata samoja arvoja. Samalla kannattaa huomioida, että eri maissa energiatehokkuutta mitataan eri tavoin.

  • Hyötysuhde tai lämpötilasuhde kertoo, kuinka paljon lämmöntalteenotto pystyy standardin mukaisissa olosuhteissa (EN 308, EN 13141-7) lämmittämään tuloilmaa poistoilman lämmöllä. Vastaristivirtakennon tuloilman lämpötilahyötysuhde voi olla jopa 85 %.
  • Vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Tähän vaikutta lämmöntalteenoton hyötysuhteen lisäksi mm. jäätymiseneston toiminta ja sääolosuhteet. Vuosihyötysuhde on aina pienempi kuin ilmanvaihtokoneen ilmoitettu lämpötilahyötysuhde. Vastaristivirtakennolla varustetun ilmanvaihtolaitteen vuosihyötysuhde voi olla yli 75 %. Tämä on ilmanvaihdon energiankulutuksen kannalta tärkein arvo, ja ilmanvaihtolaitteen valinnassa kannattaakin siis kiinnittää huomiota erityisesti lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteeseen!
  • Ominaissähköteho (SFP) kertoo, kuinka paljon puhaltimet kuluttavat sähköä vaihdettavaan ilmamäärään nähden.

Sertifioidut Vallox-ilmanvaihtokoneet ovat energiatehokkaita

Valloxin kaikki ilmanvaihtokoneet on sertifioinut puolueeton Eurofins Expert Services (eli entinen VTT). Sertifikaatit osoittavat, että Vallox ilmanvaihtokoneet ovat energiatehokkaita, niiden jäätymisenesto toimii luotettavasti ja lämpö-, virtaus-, tiiviys, suodatus- ja äänitekniset ominaisuudet täyttävät sertifioinnin vaatimukset. Konekohtaiset sertifikaatit löytyvät Valloxin verkkosivujen tuotetiedoista.

Vallox Oy
Remontti
viemäröinti
huoneisto
vesiputkistot
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton