Paloturvallisuuden huomioiminen jätepisteiden suunnittelussa

Paloturvallisuuden huomioiminen jätepisteiden suunnittelussa

Suomessa raportoidaan vuosittain satoja jäteastioiden ja jätekatosten tuhopolttoja. Tuhopoltot vaikuttavat monen asukkaan elämään, ja turvallisuuden tunne omassa asuinympäristössä kärsii. Onneksi turvallisuusriskejä voidaan kuitenkin ehkäistä ja jopa poistaa oikeilla valinnoilla.

Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää sijoittaa jätepisteet oikealle suojaetäisyydelle rakennuksista.Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää sijoittaa jätepisteet oikealle suojaetäisyydelle rakennuksista.

Monissa kiinteistöissä näkee jäteastioita edelleen sijoitettuna seinien viereen, mikä on äärimmäisen suuri paloturvallisuusriski ja vastoin paloturvallisuusohjeistuksia. Kiinteistön pohjakerroksessa sijaitsevat vanhanaikaiset jätehuoneet ovat jääneet pieniksi lajittelun vaatimien astiamäärien lisääntyessä, jolloin jätepisteet on siirretty pihalle. Samalla jätehuoneita on muutettu esimerkiksi pyörävarastoiksi.

Irralliset jäteastiaryhmät eivät ole siistin näköisiä asuinkiinteistön paraatipaikoilla, joten onkin paikallaan miettiä, millaisia jätepisteratkaisuja on tarjolla. Jätepisteiden sijoittelu oikealle turvaetäisyydelle rakennuksista ja jäteastiasuojan tyypin (jätehuone, jätekatos, syväkeräyssäiliöt, jäteastiasuojat) valinnoilla voidaan vaikuttaa yleiseen turvallisuuteen.

Suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja mahdollisesti myös asiantuntijoiden apua, koska varsinkin kaupunkialueilla asuinkiinteistöjen piha-alueet ovat pieniä ja täten haastavia suunnittelun kannalta. Jäteastiasuojien tyylikkään ulkonäön lisäksi huomioon tulee ottaa myös mahdollinen paloeristys, lukitus, sijoitus sekä piha-alueen pelastustiet. Jätepisteille pitää päästä helposti ja turvallisesti, eikä jäteastioita saa missään nimessä sijoittaa pelastusteille. Myös tontin raja pitää ottaa huomioon. Jätepistettä ei saa sijoittaa liian lähelle naapuritontin rajaa.

Jätepisteiden sijoitus voi olla hankalaa ilman apua

Suurilla pihoilla jätekatoksille löytyy helpommin tilaa, mutta maisemallisesti niitä ei välttämättä haluta piha-alueelle. Jätteiden syväkeräyssäiliöillä saadaan jätepisteet siististi maisemoitua ja kapasiteettia maan alle. Kallioinen maaperä voi kuitenkin nostaa maanalaisten jäteastioiden rakentamiskustannuksia merkittävästi ja vanhoilla asuinalueilla ja kaupunkien keskustoissa kaivaminen ei välttämättä tule kyseeseen putki- ja sähkölinjojen vuoksi.

Jätepisteen valinnassa on huomioitava myös jäteautojen pääsy lähelle jätepistettä ja huollon helppous etenkin talvikunnossapidon osalta, mikä voi rajoittaa sopivan jätepisteratkaisun vaihtoehtoja.
Jäteastiasuojat ovat moneen paikkaan sopiva ratkaisu, koska jäteastiat saadaan maisemoitua siististi osaksi pihaympäristöä.Jäteastiasuojat ovat moneen paikkaan sopiva ratkaisu, koska jäteastiat saadaan maisemoitua siististi osaksi pihaympäristöä.
Jäteastiasuoja sulautuu myös luonnon keskelle.Jäteastiasuoja sulautuu myös luonnon keskelle.

Paloturvallisuuden edellyttämät suojaetäisyydet kiinteistöihin:

  • palavasta materiaalista rakennettu palo-osastoimaton jätekatos 8 m
  • jäteastiaryhmä ilman katosta tai suojaa 6 m
  • yksittäiset jäteastiat, syväkeräyssäiliöt, metalliset jäteastiat ja jäteastiasuojat 4 m

Rakennuksen lähelle voidaan sijoittaa vain paloeristetyt jäteastiasuojat.


Modul Paloturva on palosuojattu jäteastiasuoja

Modul Paloturva -astiasuojamallissa ulkoverhous on kokonaan alumiinilevyä ja sisäpuoli verhoiltu kauttaaltaan A1-luokan paloeristyslevyillä. Modul Paloturva -jäteastiasuojan täyttöluukussa on lisäksi palosuojamekanismi, joka sulkee täyttöaukon palon sattuessa. Modul Paloturva -jäteastiasuoja on myös lukituksella varustettu. Vakiona olevaan täyttöluukun lukkorunkoon voidaan asentaa kaksi lukkopesää, jotka voidaan sarjoittaa esimerkiksi asukkaille ja huoltoyhtiölle.

Modul Paloturva -astiasuojamalli pitää palon kurissa.Modul Paloturva -astiasuojamalli pitää palon kurissa.
Lukolla varustettu Modul Paloturva -jäteastia voidaan sijoittaa aivan kiinteistön viereen (suojaetäisyys 2,25 m; paloviranomaisen kohdekohtaisen arvion perusteella mahdollisesti jopa vain 0,1m), mikä mahdollistaa joustavan kierrätyspisteen sijoittelun myös pienissä pihoissa!

Miksi valita Modul-jäteastiasuoja?

Jos ei koe tarvetta paloturvatulle jäteastiasuojalle, valikoimista löytyy myös Modulin perusmalleja. Modul-jäteastiasuoja on joustava, monipuolinen ja kompakti ratkaisu jätteiden keräyspisteille. Yhden astiasuojan sisälle mahtuu joko kaksi 240/360-jäteastiaa tai yksi 660 litran jäteastia. Modul-jäteastiasuojat ovat monipuolisesti muunneltavissa ja niistä saa tyylikkäitä kokonaisuuksia erilaisilla paneeli- ja värivalinnoilla.

Astiasuojia voidaan myös liittää päädyistä toisiinsa ja rakentaa näin useamman astiasuojan kokonaisuus. Niiden ulkonäköä voidaan myös muokata kohteeseen sopivaksi; pariovissa ja päädyissä on verhoiluvaihtoehtoina alumiinilevy ja alumiinipaneeli - ja niihin on saatavissa useita eri värivaihtoehtoja. Astiasuojan täyttöluukku on helppo avata pitkästä kahvasta ja luukku pysyy auki yläasennossa kaasujousien avulla. Ovissa on erikoissaranat, jotka mahdollistavat oven nostamisen ylöspäin mikäli jäätä tai lunta on kertynyt oven kynnyksen eteen.

Modul-jäteastiasuojat soveltuvat mainiosti isojen tai pienten jätekeräyspisteiden rakentamiseen asuintalojen ja liikekiinteistöjen pihoille.

Tutustu Lehtovuoren roskakatoksiin tästä >>>

Tyylikäs, moderni ja käytännöllinen kokonaisuus Modul-jäteastiasuojilla toteutettuna.

Tyylikäs, moderni ja käytännöllinen kokonaisuus Modul-jäteastiasuojilla toteutettuna.

Uusi Modul Maxi on tullut markkinoille

Jäteastiasuojaa on mahdollista saada lisäksi suurempana Modul XL -mallina, johon mahtuu joko kolme kappaletta 240 litran astioita tai 240 litran ja 660 litran astiat. Uusi extrakokoinen Modul Maxi, johon mahtuu 2 x 660 litran jäteastiaa rinnakkain sisälle pitkittäissuunnassa, on markkinoiden kustannus- ja tilatehokkain astiasuoja.

Modul Maxi -jäteastiasuoja on tyylikäs ja erittäin käyttäjäystävällinen mm. suuremman täyttöluukkunsa ansiosta (aukon korkeus 400 mm ja leveys 1900 mm). Suuren täyttöluukun vuoksi se soveltuu hyvin myös liikekiinteistöille. Modul Maxia saa myös paloturvamallisena ja lukituksella. Jäteastiasuoja on valmistettu alumiinista, joten se on ruostumaton. 

Kuvassa Modul 1 ja Modul XL -jäteastiasuojat, jotka on valmistettu alumiinista (ruostumaton).Kuvassa Modul 1 ja Modul XL -jäteastiasuojat, jotka on valmistettu alumiinista (ruostumaton).

Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko kuulla lisää?

Mikäli haluat tietää enemmän tai pyytää tarjouksen Lehtovuori Oy:n tuotteista, voit täyttää alla olevan yhteydenottopyynnön. Lehtovuori Oy:n asiantuntijat ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
16.9.2019