Mitä pitää huomioida taloyhtiön säilytystiloja suunniteltaessa?
Kuusi vinkkiä suunnitteluun

Asunto pursuaa harrastusvälineitä luistimia, mailoja, suksia jne. Myös lastenvaunut pitää sijoittaa johonkin autonrenkaista puhumattakaan. Välttämättä kaikkia tavaroita ei pystytä säilyttämään omassa asunnossa. Ei ole joko tilaa tai haluja. Monikaan ei halua kuraista polkupyörää sisälle. Silloin katse siirtyy taloyhtiön säilytystiloihin. Vaihtoehtoina ovat joko irtainvarastot tai taloyhtiön yhteiset tilat. Taloyhtiön säilytystilojen suunnittelu kannattaa aloittaa muutamalla kysymyksellä. Ne helpottavat ja selkeyttävät suunnitelmia ja ratkaisevat tilojen käyttötarkoituksiin liittyviä pulmia.

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että uloskäytävillä, porrashuoneissa, sisäisillä käytävillä, ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa pelastuslain mukaan säilyttää mitään. Ei edes lastenvaunuja. Tämä kannattaakin ottaa huomioon säilytystiloja suunniteltaessa. Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni, mutta merkittävä osa kokonaisuutta ja asumisviihtyisyyttä. Näillä vinkeillä pystyt suunnittelemaan tehokkaat säilytystilat niin kotiin, irtainvarastoon kuin taloyhtiön tiloihinkin.

Tyhjä tila on ihanteellinen uusia säilytysratkaisuja suunniteltaessa.Tyhjä tila on ihanteellinen uusia säilytysratkaisuja suunniteltaessa.

1. Onko olemassa olevissa tiloissa tarpeeksi tilaa?

Ensimmäisenä mietitään, mitä tiloja on jo käytössä. Löytyykö taloyhtiöstä tarpeeksi tilaa säilytystiloille. Pitää myös miettiä olemassa olevien tilojen järjestelyitä. Tilan koko, korkeus ja muoto on hyvä ottaa huomioon tilaa suunniteltaessa.

Säilytystiloja valittaessa kannattaa myös miettiä, mitä tavaroita siellä säilytetään. Polkupyörille kannattaa valita selkein tila ja mahdollisuuksien mukaan myös isoin, kun taas pienemmille tavaroille voi valita sokkeloisemman tilan. Tavaroiden käyttötarkoitus tulee myös huomioida, tarvitaanko niitä päivittäin vai kerran vuodessa.

Jos sisätilat alkavat olla liian ahtaita, on kartoitettava ulkoparkkien tarpeellisuus.

2. Onko tila helposti saavutettavissa?

Säilytystilojen saavutettavuus on myös ratkaisevassa roolissa ja tähänkin vaikuttaa taas säilytettävät tavarat. Jos pyörävarasto sijaitsisi maan alla, se ei välttämättä olisi toimivin ratkaisu. Pyörävarastoon voi mennä jyrkät portaat ja niitä ei mielellään kahta kertaa päivässä kulje ja kanna samalla pyörää mukana. Tällöin kannattaakin miettiä voisiko polkupyörille löytyä säilytyspaikka muualta. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi polkupyöräkatokset tai pihalle sijoitettavat asianmukaiset telineet, johon pyörät saa lukittua.

Pienestäkin tilasta voi saada tehokkaan pyörävaraston ovella® pyörätelineillä. Esimerkiksi ovella® Compact PTL-2 liukukelkkajärjestelmä on tehokas ratkaisu sisätiloihin. Se on seinäkiskoilla liukuva säilytyskelkka polkupyörille. Pyörät ovat säilytyskelkassa eri korkeudella pystyasennossa pyörän satula kelkan satulatukeen nojaten.

Compact PTL-2 -telineellä saadaan pienestäkin tilasta tehokas säilytyspaikka.Compact PTL-2 -telineellä saadaan pienestäkin tilasta tehokas säilytyspaikka.
Myös ulkotiloihin kannattaa panostaa. Hyvä järjestys lisää asumisviihtyvyyttä.Myös ulkotiloihin kannattaa panostaa. Hyvä järjestys lisää asumisviihtyvyyttä.

3. Onko tila organisoitu?

Onko olemassa olevat säilytystilat organisoitu tarpeeksi tehokkaasti vai pitäisikö ne organisoida uudelleen. Tilan suunnittelussa on huomioitava tilan koko, korkeus ja muoto. Nämä vaikuttavat myös säilytysjärjestelmien valintaan. Esimerkiksi koukut ja telineet sopivat erinomaisesti lyhyille seinille ja sokkeloisiin tiloihin.

Säilytettävien tavaroiden koko ja määrä vaikuttavat myös tilan organisointiin. Kaikki tavarat lattioilta erilaisista kasoista ja pinoista kannattaa sijoittaa erilaisiin koukkuihin, telineisiin tai hyllyihin. Tällöin saadaan lattiapinta vapaaksi ja kulku varastossa helpottuu. Tavaroiden löytyminen myös helpottuu ja niiden käyttö on sujuvampaa.

MultiRack MT-6 -telineellä saadaan työkalut järjestykseen, jolloin niiden käyttö on sujuvampaa ja oikeiden tavaroiden etsimiseen ei mene ylimääräistä aikaa.MultiRack MT-6 -telineellä saadaan työkalut järjestykseen, jolloin niiden käyttö on sujuvampaa ja oikeiden tavaroiden etsimiseen ei mene ylimääräistä aikaa.
SkiRack STM-5 -telineellä saadaan sukset ja laudat epämääräisistä kasoista järjestettyä seinän viereen. SkiRack STM-5 -telineellä saadaan sukset ja laudat epämääräisistä kasoista järjestettyä seinän viereen. 

4. Onko tila kalustettu säilytysjärjestelmällä?

Yleiset varastot ja häkkivarastot on hyvä järjestellä ja laittaa niihin sopivat säilytysratkaisut. Ovella®-säilytysratkaisuista löytyy tehokkaat ratkaisut tilojen tehokkuuden maksimointiin.

Erilaisille harraste välineille sopii seinään asennettava SkiRack STM-5 -teline, jossa voidaan säilyttää esimerkiksi suksia ja lumilautoja. MultiRack MT-6 -telineeseen sopivat työvälineet, sauvat, kypärät, mailat ym. tavarat. Näin saadaan sekalaiset tavarakasat järjestykseen ja ennen kaikkea pois lattioilta.

Autonrenkaat ovat yleensä yksi hankalampia tavaroita säilytyksen kannalta. Ne vievät helposti suuren osan lattiapinta-alasta. Autonrenkaille onkin omat lukittavat telineensä. Ne voidaan sijoittaa esimerkiksi autotallien tai irtainvarastojen seinille. Taloyhtiö voi perustaa oman nk. rengashotellin asukkailleen ja sijoittaa renkaat yhteen paikkaan, johon renkaat saadaan järjestykseen lukittaviin PST-4 -telineisiin.

Lukittavalla PST-4 rengastelineellä saadaan autonrenkaat pois lattioilta ja näin enemmän säilytystilaa vapautuu johonkin muuhun käyttöön. Taloyhtiö voi tehdä yhteisen renkaiden säilytyspaikan, jolloin asukkaat voivat hyödyntää omat irtainvarastonsa paremmin. Lukittavalla PST-4 rengastelineellä saadaan autonrenkaat pois lattioilta ja näin enemmän säilytystilaa vapautuu johonkin muuhun käyttöön. Taloyhtiö voi tehdä yhteisen renkaiden säilytyspaikan, jolloin asukkaat voivat hyödyntää omat irtainvarastonsa paremmin. 

Irtainvarastoissa, asunnoissa ja parvekkeilla voidaan hyödyntää erilaisia koukkuja ja telineitä. Esimerkiksi Megakonsoli PST-2 - telinettä voi hyödyntää autonrenkaiden tai pyörän säilytyksessä. Myös verkkotasot sopivat hyvin niin irtainvarastoihin kuin yhteisiin säilytystiloihinkin. Verkkotasolle saa järjesteltyä kaikki laatikot irtaintavarat, joita ei kannata tai voi sijoittaa koukkuihin tai telineisiin.
 

Tilat on hyvä inventoida säännöllisin väliajoin. Näin saadaan telineet tehokkaaseen käyttöön eikä niissä säilytetä esimerkiksi rikkinäisiä pyöriä. 

Megakonsoli PST-2 -telineellä saat vaikka pyörän seinälle.Megakonsoli PST-2 -telineellä saat vaikka pyörän seinälle.

5. Onko tila turvallinen käyttäjille?

Säilytystilojen pitää olla turvallisia kaikille käyttäjille. Tilaan pitää olla asianmukainen kulku ja tavarat tulee olla sijoiteltu, niin ettei niistä aiheudu vaara asukkaille. Tärkeää on myös sijoittaa seinäohjeet telineiden käytöstä näkyvälle paikalle, jolloin telineiden käyttö on turvallista käyttäjille.

Jokapäiväistä käyttöä voidaan myös helpottaa säilytyspaikkojen numeroinnilla. Esimerkiksi pyörille voidaan numeroida paikat asuntokohtaisesti, jolloin omalle pyörälle löytyy aina tilaa.

fillarikoukku
Ohjeet

6. Onko tila lukittavissa, valaistu ja lämmitetty?

Tilan turvallisuus, valaistus ja talotekniikka tulee myös huomioida. Säilytystiloissa pitää olla asianmukaisesti lukittavissa ja asiattomilta pääsy estetty. Silloin tiloja on turvallista käyttää ja jokainen uskaltaa hyvin mielin jättää omat tavaransa säilytykseen. Ovella® -säilytysjärjestelmissä on paljon vaihtoehtoja, joihin tavarat saa turvallisesti säilytykseen. Sarjasta löytyy LVV-lukitustanko, johon saa esimerkiksi lastenvaunut tarvittaessa lukittua. Kuten myös rengasteline PST-4 ja megakonsoli PST-2 voidaan varustaa lukoilla. Säilytystiloissa on hyvä olla myös kunnollinen valaistus ja tarvittaessa myös lämmitys. nämä lisäävät tilojen viihtyisyyttä ja käytettävyyttä.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
20.12.2021