Oletko koskaan miettinyt, millainen hyvä sisäilma on ja mitä se tarkoittaa?

Oletko koskaan miettinyt, millainen hyvä sisäilma on ja mitä se tarkoittaa?

Jokaisella tulisi olla oikeus nauttia hyvästä sisäilmasta niin kotona kuin työpaikallakin. Etenkin, kun vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Hengitämme sisäilmaa, oli se sitten hyvää tai huonoa, yli 15 000 litraa vuorokaudessa.

Ilmanvaihtoa voi ajatella talon keuhkoina. Olennaista on, että ilmanvaihto takaa talon asukkaille terveellisen ja hyvän sisäilman. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda puhdasta ilmaa hengitykseen ja poistaa rakennuksessa syntyvät epäpuhtaudet. Ihmisen hapentarpeen tyydyttämiseksi tarvittava ilmanvaihdon määrä on murto-osa tarvittavasta kokonaisilmanvaihtomäärästä. Hapentarpeen ja keuhkoissa syntyvän hiilidioksidin poistamiseksi ihmisen keuhkojen kautta kulkee yli 15000 litraa ilmaa vuorokaudessa. Mitä puhtaampaa tämä ilma on, sitä paremmin elimistö voi.

Rakennuksessa syntyy useita epäpuhtauksia, joiden lähteitä ei voida kokonaan poistaa. Tällöin tarvitaan riittävää ilmanvaihtoa. Sen avulla esimerkiksi hiilidioksidin ja kosteuspitoisuudet ilmassa saadaan pidettyä ihmiselle ja rakennukselle terveellisellä tasolla. Näiden epäpuhtauksien vuoksi energiataloudellisin hyvän sisäilman takaava vaihtoehto onkin pitää ilmanvaihto jatkuvasti päällä.

Hyvän sisäilman pitäisi olla puhdasta ja raikasta.

Ilmanvaihdon toiminta perustuu paine eroihin. Ilma virtaa suuremmasta paineesta pienempään. Paine ero voidaan saada aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Mikäli tuloilma puhalletaan koneellisesti tilaan, on kyseessä tulo­ ja poistoilmanvaihto, muussa tapauksessa vain poistoilmanvaihto. Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista. Poistoilmanvaihdon toteutuksessa on tärkeää järjestää hallittu korvausilman sisäänotto, esim. ulkoilmaventtiilien avulla.

Ilmanvaihdon vaikutus kiinteistöihin

Jokaisessa rakennuksessa on olemassa ilmanvaihto. Joissain se on koneellinen­ ja toisissa painovoimainen tulo­ ja poistoilmanvaihto. Jos ilmanvaihto ei ole alun perinkään toiminut oikein, se on joko suunniteltu tai toteutettu virheellisesti tai sitä ei ehkä käytetä suunnitellulla tavalla.

Missä vika? Rakennus on voitu menneinä vuosikymmeninä rakentaa tavalla, joka nykyisin tiedetään toimimattomaksi. Esimerkiksi joihinkin 1970­-luvulla rakennettuihin taloihin korvausilman tulolle ei varsinaisesti suunniteltu reittiä ollenkaan.

Monissa vanhoissa painovoimaisella tai poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloissa ilmanvaihto on toiminut alkujaan erittäin hyvin, mutta jossain vaiheessa tuloilmaventtiilit on saatettu tukkia vedon tunteen vuoksi tai energian säästämiseksi.

Raskas sisäilma aiheuttaa päänsärkyä, limakalvojen kuivumista sekä se väsyttää.

Voi myös olla, että ilmanvaihto on mitoitettu nykyistä vähäisemmälle käytölle. Talossa voi asua ajateltua enemmän asukkaita. Käytämme myös enemmän vettä, kun vaikkapa 1960-­luvulla. Se voi pahimmillaan johtaa kosteusvaurioihin märkätilarakenteissa. Märkätilojen käytössä syntyy kosteutta ja se voi aiheuttaa homevauriota, mikäli pinnat eivät pääse kuivumaan käytön jälkeen tai kosteus pääsee leviämään pahimmillaan koko talon rakenteisiin.

Ongelmia voi syntyä myös siinä vaiheessa, kun parannetaan talon energiatehokkuutta. Eristyksen lisääminen ja rakenteiden tiivistäminen sekä ikkunoiden vaihtaminen energiatehokkaammiksi tukkii samalla raot, joista korvausilma on aikaisemmin mahdollisesti tullut taloon ja aiheuttanut sitä ikävältä tuntuvaa vetoa. Liian tiiviitä rakenteita syytetään usein sisäilman ongelmista. Tiiviys ei kuitenkaan ole ongelmien syy vaan ongelmia aiheuttaa ulkoilman hallitsematon tulo talonrakenteiden läpi sekä puutteellinen ilmanvaihto. Vanhojen talojen rakenteissa on mm. asbestia.

Pienennä energiankulutusta, säästä luontoa

Vanhoissa sähkölämmitteisissä taloissa ilmanvaihdon osuus energiankulutuksesta voi olla jopa kolmannes. Tehokkaalla lämmöntalteenotto järjestelmällä voidaan taloyhtiön energiankulutusta pienentää huomattavasti. Lämmitysenergiasta voidaan hyödyntää jopa 90 % tehokkailla järjestelmillä. Näin saadaan lämmityskustannukset alenemaan huomattavasti ja saadaan euromääräistä säästöä taloyhtiölle.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto lisää asumisviihtyisyyttä.

Huoneistokohtainen ilmanvaihto lisää asumisviihtyisyyttä rivi- ja kerrostaloissa, koska asukas pääsee itse vaikuttamaan huoneistonsa sisäilmaan. Ilmanvaihtoon vaikuttavat niin moni asia kuten asukkaiden määrä, sauna, kuinka monta kertaa pestään pyykkiä ja lemmikit. Myös kotona vietetty aika vaikuttaa ilmanvaihdon tarpeeseen. Ilmanvaihdon tarve perheellisessä asunnossa on ihan eri kuin esimerkiksi yksin asuvalla opiskelijalla.

Oikean ilmanvaihtojärjestelmän valinta

Fresh Air -ilmanvaihtojärjestelmät soveltuvat rakennuksiin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Ratkaisu räätälöidään aina kohteen ja asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Kaikkien järjestelmien korvausilmaventtiileihin asennetaan suodattimet, jotta ulkoa tulevat siitepöly ja saasteet eivät tule sisälle. Saatavilla on myös lisäpalvelu, jossa SisäilmaCenter toimittaa kaikkiin asuntoihin uudet suodattimet sovituin väliajoin.

Fresh Air Omega on huonekohtainen ilmanvaihtojärjestelmä, joka tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa. Sen raikasilmaventtiilit toimivat koneellisesti ja ne ottavat lämmön talteen ulos menevästä sisäilmasta ja siirtävät sen takaisin sisälle virtaavaan ilmaan. Näin raikas ilma lämpenee edullisesti eikä sisälle tule ilmanvaihdon kautta kylmää ilmaa. Lämmöntalteenotolla pystytään hyödyntämään jopa 89 % lämmitysenergiasta.

Fresh Air Omega tehostaa kesäaikana painovoimaista ilmanvaihtoa. Kesäasetuksella järjestelmä puhaltaa lämpimän ilman ulos ja tuo tehostetusti ulkoilmaa sisälle. Järjestelmässä ei ole erillistä viilennystoimintoa, mutta etenkin iltaisin ja öisin sen avulla saadaan viileä ilma virtaamaan sisälle kotiin.

Talvisin ulkoilma lämpiää korvausilmaventtiilin lämmönvaihtimessa ja sekoittuu huoneilman kanssa metrin päässä laitteesta. Näin ei tule vedon tunnetta ja huoneilman lämpötila pysyy tasaisena. Omega on noin 2-3 kertaa edullisempi, kuin putkistettu LTO-järjestelmä. Järjestelmän käyttö on helppoa, se ei tarvitse muuta huoltoa kuin säännöllisen suodattimen vaihdon. Tyylikkään ja huomaamattoman muotoilun ansiosta laite sopii jokaiseen kotiin. Toimiva ja turvallinen ilmanvaihto nostaa myös kotisi arvoa.

Fresh Air Omegan edut

  • Tuo hallitusti raikasta ilmaa kotiisi
  • Lämmöntalteenotto säästää energiankulutusta
  • Jopa puolet edullisempi, kuin putkistettu LTO-remontti
  • Alhainen sähkökulutus, yksi laite kuluttaa sähköä noin 3-4 euroa vuodessa
  • Hiljainen
  • Kesä- ja talvitoiminto
  • Helposti vaihdettava suodatin
  • Ei puhdistettavia ilmastointiputkia

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen sisäilmakartoitus


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
30.9.2019