Näistä syistä salaojaremontin tekeminen ajoissa kannattaa – katso 5 tärkeintä hyötyä

Näistä syistä salaojaremontin tekeminen ajoissa kannattaa – katso 5 tärkeintä hyötyä

Salaojituksen kuntoa tulisi tarkkailla säännöllisesti. Syksy on tarkastuskaivoihin kurkistamiselle erittäin otollinen ajankohta, kun maa on märkä ja pohjaveden pinta korkealla. Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa, eikä pahoja kosteusongelmia talon rakenteisiin ehdi syntyä. Taloyhtiössä kannattaakin sopia, kuka tarkastuksista huolehtii, ja sen voi antaa esimerkiksi huoltoyhtiön tehtäväksi.

Salaojituksella on suuri merkitys talon ja sen asukkaiden elämässä, mutta valitettavan usein salaojituksen tärkeyteen havahdutaan vasta siinä vaiheessa, kun se on ollut pitkään toimimattomana. Ajoissa toteutetulla salaojaremontilla saavutetaan mm. seuraavia hyötyjä:

1. Mahdollistetaan talon hyvinvointi

Salaojat ovat katon ohella talon tärkein suoja ulkopäin tulevaa kosteutta vastaan. Jos salaojitus ei ole kunnossa, talon kivijalka on jatkuvasti märkä, ja sitä kautta kosteus nousee myös muihin talon rakenteisiin. Mikäli talon alapohjarakenteet eli talon seinät ja lattiat ehtivät vaurioitua, niiden korjaaminen on massiivinen ja kallis operaatio. Nykyaikaisella salaojaremontilla talon kivijalka ja alarakenteet saadaan suojaan kosteudelta. Kun kivijalkaa vasten asennetaan perusmuurilevy, kivijalka pääsee tuulettumaan ja imeytynyt kosteus poistuu luonnollisesti.
 

Märästä kivijalasta kosteus nousee talon muihin rakenteisiin.

2. Pienennetään riskiä sisäilmaongelmien syntyyn

Ulkopäin tulevasta kosteudesta pikkuhiljaa syntyvät kosteusvauriot ovat juuri niitä, jotka aiheuttavat todennäköisimmin rakennuksiin sisäilmaongelmia, hometta tai muita mikrobikasvustoja. Huono sisäilma voi aiheuttaa asukkaille erilaisia oireita päänsärystä hengityselintulehduksiin, ja pitkään jatkuessaan altistus voi jopa puhkaista elinikäisen sairauden. Kun salaojaremontti tehdään ajoissa, kosteus ei ehdi aiheuttaa pysyviä vaurioita taloon eikä myöskään sitä kautta syntyviä terveysongelmia tarvitse pelätä. Oikein salaojitetussa talossa on turvallista asua.
 

Huono sisäilma voi aiheuttaa asukkaille erilaisia oireita päänsärystä hengityselintulehduksiin.

3. Nostetaan talon arvoa ja helpotetaan myyntiä

Salaojaremontin tekeminen on järkevää myös taloudellisesti, sillä se nostaa talon arvoa ja helpottaa talon mahdollista myyntiä. Jos talon salaojitus ei ole kunnossa, valveutuneet ostajaehdokkaat voivat päätellä, että talossa on myös kosteusvaurion mahdollisuus, jolloin ostopäätös on heille aikamoinen riski. Salaojituksen päivittäminen ajan tasalle on merkki siitä, että talosta pidetään kokonaisvaltaisesti huolta. Salaojaremontin laadukas dokumentointi on myös valttikortti taloa myydessä.
 

Salaojituksen päivittäminen ajan tasalle on merkki siitä, että talosta pidetään kokonaisvaltaisesti huolta.

4. Saavutetaan muutaman päivän työllä vuosikymmenien hyödyt

Ammattilaisen tekemä ja hyvin suunniteltu salaojaremontti on valmis alle viikossa, parhaimmillaan jopa parissa päivässä. Vaivan takia salaojaremontin teettämistä ei siis kannata lykätä. Huolellisesti tehdyn salaojaremontin ansiosta kivijalka pysyy kuivana ja talon elinkaari pitenee kerralla useita vuosikymmeniä – jopa 40 vuotta. Remontin jälkeen salaojien tarkistuskaivoihin on hyvä vilkaista säännöllisesti, ja jos salaojalinja on jostain syystä ajan saatossa tukkeutunut, se täytyy huuhdella auki.
 

Vaivan takia salaojaremontin teettämistä ei kannata lykätä.

5. Säästetään rahaa

Kuten muutkin talon tärkeät remontit, myös salaojaremontin saa tehtyä pienimmillä kustannuksilla, kun sen tekee ajallaan. Talon kivijalassa muhiva kosteus on vielä poistettavissa salaojaremontin aikaansaamalla tuulettuvuudella, mutta jos kosteus ehtii vaurioittaa myös muita rakenteita, niiden korjaaminen teettää väistämättä lisäkustannuksia.
 

Salaojaremontti on edullisempi, kun sen tehdään ajallaan.

Kuntotarkastus antaa ajantasaista tietoa

Mikäli epäilet talon salaojajärjestelmän puutteellisuutta tai et ole varma sen tämänhetkisestä kunnosta, voit tilata ammattilaisen tekemän salaojatarkastuksen. Salaojakymppien tarjoamassa maksuttomassa kuntotarkastuksessa taloyhtiö saa erittäin kattavan yleiskuvan järjestelmästään. Kartoituskäynnin yhteydessä kivijalalle tehdään yleiskatsaus, kosteusmittaus ja tarkastetaan salaoja- ja sadevesijärjestelmien yleiskunto. Tarvittaessa myös putkistot kuvataan. Taloyhtiö saa veloituksetta käyttöönsä kirjallisen kuntoraportin, jota se voi hyödyntää tulevien remonttien suunnittelussa ja priorisoinnissa. Kuntokartoituksen yhteydessä taloyhtiön on mahdollista saada myös toimenpide-ehdotelma hintatietoineen, jos päivitystarvetta järjestelmään ilmenee. Tarkastuskäynti on aina ilmainen, eikä se velvoita tilaukseen.

Voit tilata tarkastuksen tästä >>>

 

Taloyhtiö saa veloituksetta käyttöönsä kirjallisen kuntoraportin, jota se voi hyödyntää tulevien remonttien suunnittelussa ja priorisoinnissa.

Taloyhtiön on helppo tehdä päätös salaojaremontista, kun toteutuksesta vastaa yksi tekijä, ilman alihankkijoita. Näin hinnoittelu on selkeä, aikataulut ovat pitävät ja vastuu aikatauluista, työnjäljestä sekä turvallisuudesta on yhdellä toimijalla. Salaojakympit huolehtii koko remontin ajan tiedottamisesta, dokumentoi työvaiheet, raportoi sekä vastaa työmaan siisteydestä ja turvallisuudesta.

Tilaa ilmainen salaojatarkastus / jätä yhteydenottopyyntö


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
7.10.2019