Tiivistyskorjaukset avuksi sisäilmaongelmiin

Tiivistyskorjaukset avuksi sisäilmaongelmiin

Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa, kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista löytyvien rakojen seurauksena syntyy ilmavuotoja, jotka aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, sisäilmaongelmia ja riskin radonkaasun haitoista. Vuotokohdat kannattaa korjata asianmukaisesti tarkoitukseen soveltuvilla tuotteilla ja käyttäen ammattilaisia suunnittelussa sekä itse korjauksessa.

Varsinkin ulkoseinien ja nurkkien lähettyvillä tuntuva kylmä veto on melko usein merkki ilmavuodoista. Vuotokohta voi olla näkyvillä tai se saattaa myös sijaita pintamateriaalin alla. Silloin lämpökamerakuvaus tai tiiviysmittaus on tarpeen. Nämä piilevät vuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, samalla nostaen lämmityskustannuksia, ja laskevat asumisviihtyvyyttä.

Samalla sisäilmaan voi päästä haitallisia aineita kuten mikrobeita, PAH- ja VOC-yhdisteitä sekä radonia. Nämä heikentävät sisäilman laatua huomattavasti. Asuntoon virheellisesti kulkeutunut korvausilma tuo mukanaan myös epäpuhtauksia ja hajuja. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit voivat muodostaa hometta rakenteisiin. Radon ja erilaiset homeet aiheuttavat oireita ja terveyshaittoja asukkaille.

Kaikki tiivistyskorjaukset sekä sisäilman parantamisen liittyvät korjaustyöt tulee suunnitella huolellisesti ja kohdekohtaisesti. Korjaussuunnitelmat täytyy tehdä huolella, jotta tiedetään mitä ja miksi korjataan. Haitta-aineiden sulkuaineen valinnalla on myös olennainen rooli suunnittelussa. Tiivistyskorjauksissa tulee noudattaa tarkkaan valmistajan ohjeita toteutuksessa ja työn valvontaa unohtamatta.

Nauhattomat vaihtoehdot ilmavuotojen tiivistämiseen

Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber ovat nauhattomia ratkaisuja ilmavuotojen tiivistämiseen sisätiloissa. Tuotteet ovat 1-komponenttisia, vesiohenteisia ja liuotteettomia. Niillä on myös M1-hyväksyntä. Tuotteet sopivat erinomaisesti monen tyyppisille alustoille, kuten sementtipohjaiset seinä- ja lattiatasoitteet, betoni, tiili, puu ja alumiini. Valmiit pinnat voidaan maalata vesiohenteisilla akrylaattimaaleilla tai jättää lopulliseksi pinnaksi.

Kiilto Airblock Coat on ilmatiivis ja elastinen suojapinnoite. Se soveltuu käytettäväksi seinä-, lattia- ja yläpohjaliitosten sekä saumojen tiivistämiseen. Kiilto Airblock Fiber on taas puolestaan pastamainen tiivistysaine, joka soveltuu pysty-, vaaka- ja kattopinnoille. Sitä voidaan käyttää myös läpivientien, ikkuna- ja oviliitosten, lattian, seinien ja yläpohjan välisten saumojen tiivistämisiin. 

Kiilto Airblock Coat levitetään joko korkeapaineruiskulla tai telalla.Kiilto Airblock Coat levitetään joko korkeapaineruiskulla tai telalla.
Kiilto Airblock Fiber levitetään siveltimellä tai telalla.Kiilto Airblock Fiber levitetään siveltimellä tai telalla.

Ammattilaisen valinta haitta-aineiden kapselointiin

Kiilto on pitkään kehittänyt erilaisia massoja liimaamiseen, tiivistämiseen ja eristämiseen sekä ulko- että sisäkäyttöön. Rakenteista sisäilmaan vapautuville haitta-aineille Kiilto on kehittänyt sulkuaineet, joiden avulla tiiviyskorjaukset hoituvat asianmukaisesti.

Kiilto Block on hajuton ja liuotteeton tiiviin pinnan muodostava sulkuaine. Tiheän verkkorakenteen ansiosta se muodostaa sitkeän ja elastisen kerroksen soveltuen erinomaisesti erilaisille alustoille. Se on tarkoitettu ehkäisemään sisäilmaan vapautuvia VOC- ja PAH-yhdisteitä ja ammoniakkia. Se voidaan jättää viimeiseksi pinnaksi tiloissa, jotka ovat UV-valolta suojattuja.

Kiilto Hydrablock on viskoottinen, huokoisia alustoja hyvin täyttävä sulkuaine soveltuen myös kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallintaan. Se ehkäisee myös radonin, VOC- ja PAH-yhdisteiden kulkeutumista sisäilmaan. Kiilto Hydrablockilla saadaan erittäin tiivis kerros jo kahdella levityskerralla ja se ei tarvitse erillistä pohjustetta.

Kiilto Block telataan lopuksi lyhytnukkaisella maali- tai piikkitelalla, jotta sulkuaineen ilmakuplat poistuvat. Kiilto Block telataan lopuksi lyhytnukkaisella maali- tai piikkitelalla, jotta sulkuaineen ilmakuplat poistuvat. 
Kiilto Hydrablockin ensimmäinen kerros levitetään kumilastalla ja pinta telataan esimerkiksi keinokuituisella maalitelalla.Kiilto Hydrablockin ensimmäinen kerros levitetään kumilastalla ja pinta telataan esimerkiksi keinokuituisella maalitelalla.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
4.10.2019