• Etusivu
  • Remontti

TIEDÄTKÖ TALOYHTIÖSI VEDENKULUTUKSESTA?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 10.10.2019Päivitetty 03.02.2021
20202_60569.jpg

Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.

Veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiöiden lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on pelkästään lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.

Vedenmittausjärjestelmä on kätevintä asentaa putkiremontin yhteydessä tai täysin uuteen kohteeseen. Se on iso investointi, ja siksi järjestelmän valintaan kannattaa paneutua.

- Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, sanoo vedenkulutustiedon erikoisasiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Verto-vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika on keskimäärin 3–5 vuotta, asennus huomioiden. Järjestelmän todellinen hinta on kuitenkin enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Sisäänrakennettu vuotohälytys, automatisoidut huoltoilmoitukset sekä pitkä huoltoväli ovat pitkässä juoksussa arvokkaita ominaisuuksia. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus poistaa paineet turhista jatkomurheista ja lisäkustannuksista.

- Parhaan vedenmittausjärjestelmän valinta ei ole rakettitiedettä, vaikka valintaa tehdessä tuleekin ottaa huomioon monia asioita. Verton asiantuntijat ovat aina käytettävissä. Meiltä saat maksutonta suunnitteluapua ja teknistä tukea, Rask muistuttaa.

Säästöä omilla valinnoilla

Vesi ei Suomessa ole riittämätön luonnonvara, ja siksi se ei ole noussut keskeiseksi ympäristökysymykseksi. Koko maapallon mittakaavassa vesi on kuitenkin nopeasti hupeneva luonnonvara.

Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman, että elämänlaatu siitä kärsii. Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta ja kulutuksen mukainen laskutus auttavat saamaan säästöä aikaan.

- Verton yli 35 vuoden vedenkulutusdata kertoo, että asukkaiden vedenkulutus vähenee kolmanneksella, jos käytössä on Verto-vedenmittausjärjestelmä. 30 prosentin säästö vedenkulutuksessa on samalla lähes 10 prosentin säästö taloyhtiön energiakuluissa, Rask sanoo.

Mittalaitedirektiivin vaatimusten mukaan huoneistokohtaiset vesimittarit pitää asentaa niin, että kuluttaja voi seurata lukemia helposti ja ilman työkaluja. Verto-kodeissa vedenkulutuksen seuranta on tehty asukkaille vaivattomaksi huoneistonäytön ja maksuttoman VertoMobile-mobiilisovelluksen avulla. Kulutuksen mukainen laskutus tekee vesilaskutuksesta oikeudenmukaista, kun jokainen asukas siis maksaa juuri sen verran, mitä itse kuluttaa.

Vesi on maailman arvokkain asia. Siksi sen kulutuksella on väliä.
Verto-koti

Kiinnostuitko?-Jätä yhteydenottopyyntö tästä.Asiantuntija on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.
20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella vauhtia energian­säästöön
Lämpö, sähkö ja vesi ovat asumisen perusedellytyksiä. Asuinkiinteistön kustannuksista suurin osa syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % taloyhtiön kiinteistökustannuksista. Huoneistokohtaisella vedenmittauksella ja kulutuksen mukaisella vesilaskutuksella voi taloyhtiössä saada aikaan merkittäviä säästöjä.Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Yksin veden lämmitys vie noin 30 % taloyhtiön lämmitysenergiasta. Kun huomioidaan asumisen koko energiankulutus, sähkö mukaan lukien, on lämpimän veden osuus 20 % kunkin asukkaan henkilökohtaisesta energiankulutuksesta.
20202_62869.jpg
Suihkussa euro valuu viemäriin 10 minuutissa!
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari – tekniikasta tiedon siirtymiseen, asennuksesta arkeen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen.Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.
202011_67502.jpg
Oikeudenmukainen vesilaskutus taloyhtiöön
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus on perustunut huoneiston henkilömäärään, veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja ollut vuokraan sisällytettynä kiinteänä vesimaksuna. Eduskunta on nyt hyväksynyt lakimuutoksen, jolla uudistetaan veden mittaamista ja laskutusta. Lakiuudistuksen taustalla on EU:n energiatehokkuusdirektiivin muutoksen toimeenpano.
20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton