Puhdas kaukolämpö on kuin julkinen liikenne - kestävin ja vaivattomin tapa lämmittää kaupungeissa

Monissa taloyhtiöissä pohditaan kestävintä lämmitysratkaisua. Viime aikoina kiinteistökohtaisten ratkaisujen mielikuva on kohentunut, vaikka todellisuudessa niiden muodostama kokonaisuus ole yhtä tehokas ja ilmastoystävällinen kuin keskitetysti tuotettu puhdas kaukolämpö.

travelling-4042_inkku

Julkisella liikenteellä on monia etuja verrattuna yksityisautoiluun: resurssit käytetään viisaammin ja päästöt pysyvät pienempinä. Liikenteen kokonaisoptimointi on paljon helpompaa esimerkiksi ruuhkien näkökulmasta, kun liikkuvia yksiköitä on vähemmän ja niiden aikataulut tiedossa. Kaupunkilaisille se on huoleton, toimintavarma ja ekologinen tapa liikkua.

Kaukolämpöjärjestelmää voi hyvin verrata julkiseen liikenteeseen kaupungeissa. Kaukolämpövesi kiertää maan alla olevaa verkostoa pitkin lämmittämään sekä rakennuksia että niiden käyttövettä. Keskitettynä ratkaisuna se kykenee käyttämään resurssit optimaalisemmin yhteisen infran avulla ja myös kierrättämään lämpöenergiaa niistä kiinteistöistä, joissa lämpöä syntyy liikaa.

Kaukolämpö kehittyy kaupunkien ja asiakkaiden mukana

Fortumin tavoitteena on tarjota asiakkailleen täysin hiilineutraalia kaukolämpöä jo 2020-luvulla. Kaukolämmön tuotantoon on tulossa uusia ratkaisuja, jotka eivät perustu polttamiseen: hukkalämmön hyödyntämiseen, geotermiseen lämpöön sekä sähköön perustuvat ratkaisut.

Tekoälyllä ohjattu hiilineutraali kaukolämpöjärjestelmä kykenee energiatehokkuuteen, joka ei ole mahdollista kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla. Jo tulevana lämmityskautena kaukolämmön älykäs ohjaus eli kulutusjousto optimoi lämmöntuotantoa ja useiden kiinteistöjen lämmitystä eri tahdissa niin, että lämpöä ohjataan sinne missä sitä kulloinkin eniten tarvitaan.

Huolettomuutta hakevan taloyhtiön kannalta kaukolämpö on ylivoimainen: pieni alkuinvestointi ja aikaa kestävä, vain vähän huoltoa vaativa tekniikka. Kaukolämmön palvelut kehittyvät ja asukkaat voivat tulevaisuudessa esimerkiksi entistä paremmin säätää huoneistojensa lämmitystä omien tarpeidensa mukaiseksi.

Fortum tarjoaa kaukolämpöä ja siihen liittyviä palveluja Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Joensuussa, Järvenpäässä ja Tuusulassa.

www.fortum.fi/kaukolampo
 


Voit myös jättää yhteydenottopyynnön kaukolämmöstä


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
23.9.2020