Vielä ehdit huoltamaan tiilikaton

Vielä ehdit huoltamaan tiilikaton

Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.
 

Joskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa katteen rikkoutumista. Kannattaakin tarkistaa, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan. Tarvittaessa rikkoutunut tiili on helppo vaihtaa uuteen.

Tiilikatossa etuna on, että aluskatteen kunto pystytään tarkastamaan ylhäältä käsin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, aluskate on myös helppo tarkastaa tiilikaton alta. Aluskatteen tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Myös katon läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain.

Sadevesijärjestelmä on oleellinen katon kuntoon vaikuttava tekijä. Säännöllisen tarkistuksen yhteydessä onkin hyvä katsoa myös ovatko vesikourut ja syöksytorvet ehjät, puhtaat ja toimivat. Myös liitoskohtien tiiviys ja kaatojen riittävyys on syytä tarkistaa.

Kattoturvatuotteiden kunto on tärkeää jo yleisen turvallisuuden kannalta. Seinätikkaiden, tikasaskelmien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto tulee myös tarkistaa. Katso, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja että ne ovat kunnolla kiinni.

Tarkistuslista:

 • Näkyykö vuotokohtia?
 • Ovatko tiilet ehjiä? Kiinnitä huomiota kattoturvatuotteiden kiinnityskohtiin sekä taitekohtien tiiliin.
 • Ovatko harja- ja reunatiilet kunnolla kiinni?
 • Onko katolla jotain sinne kuulumatonta tai kasvillisuutta? Tarkista myös aluskatteen päältä.
 • Nostele tiiliä ja tarkista aluskatteen kiinnitys ja rypyttömyys. Huomaa läpiviennit.
 • Kiipeä ullakolle tarkistamaan alusrakenteet.
 • Tiivisteiden kunto ja veden johdatus pois niiden luota.
 • Ovatko pellitykset ehjiä, paikoillaan ja niiden saumat tiiviitä?
 • Tarkista sadevesijärjestelmien kiinnitys ja kaadot. Puhdista sadevesikourut roskista.
 • Ovatko kattoturvatuotteet, kuten sillat ja lumiesteet, kunnolla kiinni?

Muista, aina katolle kiivetessä tulee kiinnittää huomiota turvallisuuteen: vältä putoaminen esim. turvavaljailla!

Pesuaineilla puhdas katto

Jos katto on päässyt huonoon kuntoon, käy peseminen helpoiten pesuaineita käyttämällä. Turvallinen ja varma valinta on käyttää testattuja ja biohajoavia tuotteita katon puhtaanapitoon. BMI Ormax-pesuaineet ovat helppokäyttöisiä ja antavat katolle pitkäaikaisen suojan esimerkiksi kasvillisuutta vastaan. Tuotteet ovat biohajoavia eivätkä kuluta kattotiilen pintaa, lisäksi ne sopivat useimmille katemateriaaleille, kuten huopa, pelti ja mineriitti.

Pitkän kehityksen tuloksena luotu pesuaine, jossa yhdistyvät edistyksellisimmät tehoaineet ja helppokäyttöisyys. Ormax Siisti Katto-pesuaineen levitys kattopinnalle toimii helposti ja nopeasti matalapaineruiskulla, eikä sitä tarvitse huuhdella erikseen. Katto puhdistuu käsittelyn jälkeen itsestään seuraavien viikkojen aikana ja on nyt suojattuna kasvillisuutta vastaan vuosiksi eteenpäin.

Koko katon tehokkaaseen pesuun tai vaihtoehtoisesti paljon kasvillisuutta keränneiden tai likaisien kohtien paikalliseen puhdistukseen toimii parhaiten Ormaxin Tehopesuaine. Tehopesu irrottaa tehokkaasti esimerkiksi lehtipuista irtoavan tahmean lehtimahlan ja puhdistaa myös savupiipun tai liesituulettimen poistoputken likaa keränneen ympäristön. Tehopesu levitetään matalapainepesurilla alueittain märälle kattopinnalle ja huuhdellaan sitten pois. Pesutulosta voi tehostaa harjaamalla. Tehopesu-käsittelyn jälkeen katto voidaan maalata, pinnoittaa tai käsitellä Ormax Siisti Katto -pesuaineella. 

BMI Ormaxin pesuaineet löydät Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Ostoksille >>


Milloin lumenpoisto on aiheellista?

Normaaliolosuhteissa lumen luonti tiilikatolta on tarpeetonta, ellei lumen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaratilanteita. Vaikka kattorakenteet mitoitetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan kestämään Suomen talviolosuhteet, hyvin runsaslumisina ja kosteina talvina tulee kuitenkin säännöllisesti seurata katon lumiolosuhteita.

Erityisen huolellisesti tulee seurata lumen kinostumiselle alttiita katon osia, jotta vältyttäisiin katteen, sen varusteiden ja kattorakenteiden vaurioitumiselta. Tarvittava lumen poisto suoritetaan kerroksittain vuorotellen katon eri lappeita siten, että katolle jää 15-20 cm suojalumikerros. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle. Lumen poistossa on noudatettava varovaisuutta, jottei aiheuteta vahinkoa katteelle.

Ammattilaisen käynnillä korjaustarve selville

Säännöllisillä tarkastuksilla ja perushuollolla mahdolliset alkavat viat paljastuvat ajoissa ja ne saadaan korjattua ennen isompia vahinkoja. Huollettu katto kestää pidempään kuin huoltamaton, mutta vuosikymmeniä vanha katto voi silti olla jo tiensä päässä, materiaalista riippumatta.

Kattoammattilaisen tekemässä katon kuntotarkastuksessa saat arvion katon kunnosta sekä toimenpidesuosituksen. Jos epäilet katon olevan uusimisen tarpeessa, teetä tarkastus ammattilaisella. Jos katossa on selkeä, pitkään jatkunut vuoto, on katon uusimisella jo kiire.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

 • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
 • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään.Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
11.11.2019