• Etusivu
  • Remontti

Tehokas Kooltherm-eristys rakennepaksuutta kasvattamatta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Julkaistu 04.11.2019Päivitetty 08.12.2022
201911_60942.jpg

Energiatehokas rakenne pienentää lämmitysenergian tarvetta ja tätä kautta muodostuu säästöjä taloyhtiön lämmityskustannuksiin. Lämmöneristeiden uusiminen vanhoissa rakenteissa saattaa jopa kaksinkertaistaa rakenteen lämmöneristyskyvyn.

Vanha eristys vaati uusimista

As Oy Forssan Kalliomäki on kolmen talon taloyhtiö, joka on panostanut energiasäästöratkaisuihin taloyhtiöremonteissaan. Nyt korjausvuorossa on kahden rakennuksen eteläpäätyseinät, joiden julkisivuverhous ja eristeet uusitaan. Samassa yhteydessä myös parvekkeet huoltomaalataan ja lasitetaan. Taloyhtiö on aiemmin uusinut mm. parvekkeiden taustaseinien eristyksen ja lämmitysjärjestelmä on vaihdettu maa- ja kaukolämmön hybridiyhdistelmään.

Päätyseinien korjaamiseen ryhdyttiin, koska julkisivumuuraus oli säärasituksen myötä haurastunut. Julkisivuverhouksen purkutyön yhteydessä tarkistettiin eristeiden kunto. Rakenne oli 1970-luvulle tyypillinen tuulettumaton tiili-villa-tiili -rakenne ja eriste oli kärsinyt kosteusrasituksesta. Eristepaksuus oli hyvin ohut, vain 100 mm.

201911_60945.jpg

Energiatehokas rakenne rakennepaksuutta kasvattamatta

Julkisivukorjauksien yhteydessä tehokkailla Kooltherm K15 -lämmöneristeillä (λ=0,020 W/mK) parannetaan helposti rakennuksen lämmöneristystä. Tehokkaita, alhaisen lämmönjohtavuusarvon omaavia eristeitä käytettäessä rakenteen alkuperäispaksuutta ei tarvitse juurikaan kasvattaa.

"Forssan Kalliomäen kohteessa haluttiin säilyttää mm. alkuperäiseen arkkitehtuuriin kuuluvat lipat ikkunoiden yläosissa. Lippoja ei haluttu arkkitehtonisen ilmeen vuoksi kasvattaa ulospäin ja siksi tehokas Kingspan Kooltherm K15 C -eriste soveltui kohteeseen hyvin, koska lämmöneristävyyttä saatiin parannettua ilman eristekerroksen kasvattamista.", kertoo toimitusjohtaja ja tekninen isännöitsijä Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti- ja Kiinteistövälitys Oy:stä.

201911_60953.jpg

U-arvo puolittui

Rakenneosan lämmöneristyskyky parani korjauksen myötä huomattavasti. Alkuperäisessä rakenteessa oli mineraalivillaeristettä vain 100 mm ja rakenteen U-arvo oli 0,45 W/m2K. Kingspan Kooltherm K15 C -lämmöneristeellä uusitun rakenteen lämmönläpäisykerroin puolittui: U-arvoksi muodostui U=0,22 W/m2K. "Lämmöneristys parani selkeästi ja samalla seinärakenteen paksuus pysyi lähes samana kuin alkuperäisrakenteessa . Näin myös arkkitehtoninen kokonaisuus pysyy mahdollisimman lähellä alkuperäistä suunnitelmaa", kertoo Ryyppö.

Energiatehokas rakenne eristää talvella hyvin kylmää vastaan ja vastaavasti kesällä estää asuntoa lämpenemästä. Kun asuntoja ei tarvitse liiallisesti lämmittää tai viilentää, säästyy energiaa, mikä näkyy lämmityskustannussäästöinä. Uusitussa rakenteessa on tuuletusrako ja ulkoverhous toteutettiin tiililaattajärjestelmällä.

201911_60944.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kingspan Insulation Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20112_24578.jpg
Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20222_76821.jpg
Sauna-Satu turvaa saunan rakenteet
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinipaperi on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20171_47972.jpg
U-arvo jopa 0,12 vain 160 mm:n eristepaksuudella
Kingspan Kooltherm K15 Julkisivueriste on tehokas julkisivujen lämmöneriste, jolla on erinomainen lämmöneristyskyky - λD-arvo jopa 0,021 W/mK. Lämmöneriste on vielä tehokkaampi kuin normaalit polyuretaanieristeet. Umpisoluinen eriste on koko paksuudeltaan ilmatiivis estäen lämmön karkaamisen ilmavuotojen mukana, mutta diffuusioavoin päästäen kosteutta poistumaan myös eristeen läpi betonielementin sisäkuoresta. Eristettä voidaan käyttää uuden paloasetuksen mukaan jopa enintään 56 metriä korkeissa P1-paloluokan rakennusten tuulettuvissa julkisivuissa.
20212_68682.jpg
Muista selvittää, kenen vastuulla on taloyhtiösi lumikuorma katolla
Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!
20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20213_21942.jpg
Viestintä taloyhtiössä
Taloyhtiön sisäisessä viestinnässä koetaan usein olevan puutteita. Viestintää hoidetaan vain pakollisten ilmoitusten osalta ja nekin usein viime hetkellä. Taloyhtiön toiminnan tehostamisessa tärkeää osaa esittää juuri viestintä. Mielipiteitä ja osallistumista keskusteluun on turha odottaa, jos asukkaat eivät tiedä mitä yhtiössä on meneillään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton