• Etusivu
  • Remontti

Ministeri Mikkonen Montrealin pöytäkirjan osapuolikokoukseen Roomaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.11.2019
201911_61042.jpg

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen edustaa Suomea ja EU:ta Montrealin pöytäkirjan osapuolikokouksessa Roomassa 7.11. Kokouksessa keskustellaan siitä, miten kylmälaitteissa käytettyjen HFC-yhdisteiden rajoittamisella voidaan vaikuttaa ruokahävikin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– agendalla kestävien kylmäketjujen osuus ilmastokriisin ja ruokahävikin vastaisessa taistelussa

"Montrealin pöytäkirja on ympäristönsuojelun menestystarina. Se on ainoa kansainvälinen ympäristösopimus, jonka osapuolia ovat kaikki maailman maat. Tulokset puhuvat puolestaan: otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on vähentynyt yli 98 prosenttia ja otsonikerros toipuu. Päätös fluorihiilivetyjen käytön vähentämisestä on tärkeä seuraava askel. Se on merkittävimpiä yksittäisiä tekoja maailman keskilämpötilan nousun pysäyttämiseksi," ministeri Mikkonen sanoo.

1.1.2019 tuli voimaan Montrealin pöytäkirjaan tehty lisäys, ns. Kigalin muutos, jolla rajoitetaan voimakkaina kasvihuonekaasuina tunnettujen fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteet) tuotantoa ja käyttöä. Montrealin pöytäkirjan linjaamilla uusilla toimilla arvioidaan estettävän yli 70 gigatonnia vastaavat hiilidioksidipäästöt vuoteen 2050 mennessä. Fluorihiilivetyjä käytetään erityisesti kylmä- ja ilmastointilaitteissa.

Roomassa keskustellaan siitä, miten fluorihiilivetyjen käytön vähentäminen edistää kestäviä kylmäketjuja ja siten ruokahävikin vähentämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Montrealin pöytäkirjalla on merkittävä rooli kestävien kylmäketjujen kehittämisessä. Kun HFC-yhdisteiden käyttöä rajoitetaan, vähenevät suorat kasvihuonekaasupäästöt. Samalla edistetään alhaisen ilmaston lämmityspotentiaalin teknologioita ja lisätään kylmälaitteiden energiatehokkuutta.

"Jopa kolmannes ihmisille tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Meillä Suomessa hävikki syntyy useimmiten kotitalouksissa, mutta kehittyvissä maissa paljon aiemmin, jo alkutuotannossa tai puutteellisessa kylmäkuljetuksessa. Kun kehitämme kestäviä ja luotettavia kylmäketjuja vastaamme siten kahteen merkittävään haasteeseen: nälänhätään ja ilmastokriisiin. Peräänkuulutankin kiertotalousajattelua myös ruoan suhteen. Etsitään yhdessä keinoja, joilla materiaalit voidaan hyödyntää tehokkaasti ja kestävästi," summaa ministeri Mikkonen.
20199_59990.jpg

Montrealin pöytäkirja

1980-luvulla havaittu otsoniaukko herätti huolen otsonikerroksen ohenemisesta ja sen aiheuttamasta uhasta maapallolle. Otsoniaukon aiheuttajaksi paljastuivat yleisesti käytössä olleet CFC-kaasut, eli pääasiassa jäähdytyslaitteiden freonit, sekä sammutuslaitteistoissa käytetyt halonit. Vuonna 1987 maailman maat sopivat näiden kaasujen tuotannon ja käytön lopettamisesta Montrealin pöytäkirjassa. Otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on sittemmin vähentynyt yli 98 %. Otsonikerrosta tuhoavien aineiden korvaajiksi tulleet HFC-aineet sovittiin otettavaksi mukaan Montrealin pöytäkirjaan ns. Kigalin muutoksella vuonna 2016. HFC-yhdisteet ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja, joiden käyttö erityisesti kehittyvässä maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti kylmä- ja ilmastointilaitteiden yleistymisen myötä.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, +358 50 348 1406, antti.heikkinen@ym.fi

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, puh. +358 295 250 209, eeva.nurmi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 06.11.2019

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lattia ja nurkka
Viikon kysymys: Tehdyt remontit vuokra-asunnossa
Olen vuokralaisena rivitalossa, jossa on erittäin huono sisäilma ja perheemme oireilee asunnossa. Olen teetättänyt asuntoon omakustantaisesti sisäilmatutkimuksen, asunnon vahvan maakellarin hajun ja oireilumme vuoksi. Kosteusvaurio löytyi makuuhuoneesta seinän ja lattian välisestä raosta , lattialistan takaa. Lattia myös kallistuu 2 cm ulkoseinään päin. Maanvarainen laatta paininut. Asunnossa on myös ilmavuotoja. Olohuoneen katossa näkyy kosteusvaurioita; edellinen vuokralainen kertoi, että siellä katto vuotanut, mutta ulkonäön perusteella näyttää ettei sitä ole korjattu koskaan.Onko vuokralaisella oikeus nähdä raportteja asuntoon tehdyistä remonteista? 
20128_31804.jpg
Turvallisuutta standardinmukaisilla kaapeleilla
Huoneiston sisäverkon kaapeloinnit kytkimineen ja pistorasioineen voi teettää itse tai taloyhtiön yhteishankkeena. Tämän jälkeen jokaisen asunnon yhteydet vastaavat myös tulevaisuuden tarpeita, mikä tekee yhtiöstä kiinnostavan ja nostaa asuntojen arvoa.Tulee muistaa, että omatoiminen kaapelointi ei ole sallittua, vaan kaikki sähkö-, verkko- ja antennityöt tulee teettää ammattiasentajilla. Heillä on työhön tarvittavat luvat, koulutus ja kokemus sekä tietoa sähkötarvikkeista, jotka kuuluvat ammattilaisvalikoimiin.
20235_81888.jpg
Viilennä kotisi helteillä: Vinkit asunnon viilentämiseen
Hellepäivien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja nyt myös monessa suomalaiskodissa joudutaan pohtimaan asunnon viilennysasioita. Kysymys on paitsi asumismukavuudesta myös asumisterveydestä. Taloyhtiössä on hyvä tiedostaa omat mahdollisuutensa ja velvollisuutensa sopivien asumisolosuhteiden luomisessa. Uusissa rakennuksissa pyritään jo huomioimaan muuttunut ilmasto, mutta suurin osa meistä asuu taloissa, jotka on rakennettu erilaisiin olosuhteisiin, kuin missä nyt elämme. Viihtyisään ja sopivaan asuinympäristöön voi vaikuttaa omilla asumistottumuksilla sekä taloyhtiön toimin.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20149_41002.jpg
Arvosta tehtiin maailman pisin sadevesikouru
Vesivek Arvo yhdistää kaikki toimivan, kestävän ja kauniin vesikourun ominaisuudet. Syvyytensä ansiosta sen läpi virtaavat kevyesti isommatkin vesimäärät – eikä roisku yli! Ulkopäärme pitää kourun ulkopinnan puhtaana, joten Arvo jättää rumat valumajäljet historiaan. Saumattomuutensa ansiosta kouru ei vuoda ja sen sisäpuolen puhdistus on helppoa. Alumiinista valmistettu Arvo on käytännöllisesti katsoen ruostumaton ja näin todella pitkäikäinen.Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton