• Etusivu
  • Piha

Kenestä turvallisuuspäällikkö taloyhtiöön?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.11.2019Päivitetty 16.12.2020
201911_61221.jpg

Turvallisuuspäälliköksi voi ryhtyä kuka vain turvallisuudesta aidosti kiinnostunut henkilö

Taloyhtiön hallitus voi nimetä työnsä tueksi taloyhtiöön turvallisuuspäällikön tai -tiimin. Turvallisuustiimiin voi kuulua hallituksen jäseniä, asukkaita ja toiminnanharjoittajia. Turvallisuuspäälliköksi tai -tiimiin ryhtyminen on täysin vapaaehtoista, mutta mukana saisi mielellään olla aidosti turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, turvallisuudesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Turvallisuustiimin tehtävänä on laatia pelastussuunnitelma ja huolehtia, että kaikki asukkaat ovat tietoisia suunnitelmasta ja sen sisällöstä. SPEK:n mukaan pelastussuunnitelma kannattaa tehdä itse, sillä asukkaat tuntevat oman taloyhtiönsä parhaiten ja osaavat ennakoida mahdolliset vaaran paikat.

Pelastussuunnitelman pitäisi olla aina niin helposti luettava ja ymmärrettävä, että jokainen osaa lukea sitä ja sisäistää lukemansa, painottaa Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton koulutuspäällikkö Terhi Kivijärvi.

Jos pelastussuunnitelma tilataan ulkopuoliselta, tilattaessa pitäisi olla tietoinen siitä, mitä tilataan. Lisäksi tulisi varmistaa, että kaikki asiat tulevat kirjatuksi, eivätkä ne jää ainoastaan konsultin tietoon. Asukkaat ja toiminnanharjoittajat kuitenkin tekevät varsinaisen turvallisuustyön.

Vastuunjako taloyhtiön turvallisuusasioista

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä

  • vastaavat, että talon turvallisuusjärjestelyt ovat vähintään määräysten mukaiset
  • nimeävät taloyhtiön turvallisuushenkilöstön
  • toimivat yhteistyössä turvallisuuspäällikön kanssa

Taloyhtiön turvallisuuspäällikkö tai turvallisuustiimi
  • laatii pelastussuunnitelman yhdessä talon muiden vastuuhenkilöiden kanssa
  • neuvoo ja opastaa asukkaita ennaltaehkäisemään vaaratilanteita ja toimimaan oikein tulipalon sattuessa

Viime kädessä taloyhtiön turvallisuudesta vastaa aina omistaja ja yhtiön hallitus.

Turvallisuushenkilöstön työnkuvaus

Kun henkilöä pyydetään turvallisuustiimiin tai -päälliköksi, hänellä on hyvin usein epätietoisuutta siitä, mitä toimenkuvaan kuuluu ja mistä asukkaiden turvallisuudessa on kyse.

  1. Pitää huolta taloyhtiön arjen turvallisuudesta ja sen parantamisesta yhdessä taloyhtiön ja hallituksen kanssa
  2. Laatia yhdessä hallituksen kanssa pelastussuunnitelma taloyhtiölle
  3. Viestittää pelastussuunnitelmasta
  4. Toimia viestin välittäjänä asukkaiden, toiminnanharjoittajien ja hallituksen välillä
  5. Koota havainnot turvallisuuteen liittyvistä puutteista, onnettomuuksista ja läheltä piti -tilanteista
Info

Info

Mitä kaikkea turvallisuushenkilöstön pitää ottaa huomioon?

Tapaturmat

  • liukastumiset, kaatumiset ja kompastumiset sisällä ja ulkona
  • putoaminen
  • sähköiskut

Pihan turvallisuus

  • lumen kertyminen katoille
  • Murrot ja ilkivalta
  • lukitukset
  • valaistus ja näkyvyys

Paloturvallisuus

  • paloriskit huoneistoissa
  • valaisimet
  • avotuli
  • tuhopoltto
  • palavien nesteiden säilytys
  • remontit ja tulityöt
  • tulisijat ja nuohous

Luonnonilmiöt, kunnallis- ja kiinteistötekniikka

  • myrskyt
  • sähkökatkot
  • lämmityksen toiminta
  • vesi- ja jätehuollon häiriöt
  • ongelmajätteet
  • tulvavesi

Suuronnettomuudet

  • kaasuvaarat
  • säteilyvaarat
  • räjähdysvaarat

Koulutusta turvalliseen asumiseen

Turvallisuuspäällikkönä toimiseen tai tiimin jäsenille löytyy koulutusta muun muassa pelastuslaitoksilta. SPEK on laatinut taloyhtiöiden turvallisuusvastaavana toimimiseen kattavan koulutuksen, joka on suunnattu taloyhtiöiden turvallisuustiimien ja hallitusten jäsenille sekä isännöitsijöille. Koulutuksen tavoitteena on varmistaa lakisääteisen minimin toteutuminen, suunnitelmien vieminen käytäntöön ja ohjeiden laatiminen juuri kohteen asukkaiden tarpeita vastaavaksi. Koulutuksen kautta on myös helpompaa aloittaa pelastussuunnitelman laadinta tai päivitys.

On aina halvempaa ja vähemmän stressaavaa kouluttautua kuin että vahinko pääsee tapahtumaan ja sen tuhoja joudutaan korjaamaan, Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton koulutuspäällikkö Terhi Kivijärvi korostaa.

SPEK:n järjestämä Asuinkiinteistön turvallisuus -kurssi on korvannut Talon turvallisuuspäällikön kurssin valtakunnallisesti vuoden 2013 alusta.

Kysy koulutuksista paikalliselta pelastuslaitokseltasi
Kysy koulutuksista paikalliselta pelastuslaitokseltasi
Piha
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
20204_63785.jpg
Mitkä ominaisuudet edesauttavat männyn käyttöä sisätiloissa?
Varjossa viihtyvä alueiden valtaajaKuusella on osa kulttuuriperinteessämme. Kuusta on pidetty toisaalta uhkaavan synkkänä, mutta taas toisaalta suojaavana. Synkkä hahmo pimeässä, mutta suojana esimerkiksi sateella. Kuusta tuodaan sisälle talven pimeimpänä aikana esimerkiksi joulukuuseksi samalla tuoden toivoa ja vihreyttä. Hautausmailla taas kuusenhavuja on käytetty arkun ja haudan koristeena symboloimassa ikuisuutta.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20209_66526.jpg
Ilmastonmuutos laittaa jopa aluskatteet koville
Toimiva kattorakenne on monen osatekijän summa. Katemateriaalin pitkästä takuusta ei ole iloa, jos katteen alapuoliset rakenteet eivät toimi oikein. Siksi aluskatteella on suuri merkitys. Sen tulee pysäyttää ylhäältä mahdollisesti tulevat vuodot sekä sitoa alhaalta nouseva kosteus ja luovuttaa se ilman kuivuessa. Näin yläpohja säilyy kuivana ja terveenä.
20099_18532.jpg
Taloyhtiön saunan hoito ja kunnostus
Oma tupa oma lupa -sanonta pätee myös kerrostalojen saunojen osalta. Vanhempien kerrostalojen yhteisissä saunoissa on oma nostalgiansa, omassa saunassa puolestaan itselle kulloinkin sopiva aikataulu. Yhteissaunakulttuuri elää onneksi vielä ja saunoja onkin kunnostettu ja modernisoitu. Investoinnille halutaan kuitenkin pitkää käyttöikää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton