Miten valmistautua kattoremonttiin?

Kattoremontti. Jo pelkkä sana saa taloyhtiössä aikaan useita mielipiteitä itse työstä ja sen tarpeellisuudesta. Kattoremontissa kannattaa jo alkuvaiheissa ottaa mukaan osaava vesikattoremontteihin erikoistunut asiantuntija, joka hoitaa remontin suunnittelun sekä juoksevat asiat. Asiantuntijan tehtävänä on suunnitella, kilpailuttaa sekä valvoa remontin eteneminen ja tarvittaessa hoitaa jopa sopimusasiat.
Tässä Katepalin vinkit valmistautumiseen:

750 tool-belt-739152_1920

Ei paikkaa paikan päälle

Vaikka paikkaamalla saadaankin siirrettyä suurempaa kattoremonttia eteenpäin, tulee kuitenkin jossain vaiheessa hetki, jolloin katteen paikkaus ei enää kannata. Remontin kohteesta riippumatta varsinainen kattoremontti etenee usein vaiheittain lähtien tarvekartoituksesta ja suunnittelusta päätyen toteutukseen.

Tärkeää on alkuvaiheessa määritellä, mitä kattoremontin tulisi sisältää. Mikäli katon tämän hetkinen kunto ei ole tiedossa, on helpoin tapa todeta se kuntotarkoituksella. Kuntokartoituksia tekevät esimerkiksi alueelliset Katepal-Kattaja Urakoitsijaverkoston kattourakoitsijat. Suurissa sekä suunnittelutyötä enemmän vaativissa kohteissa on suositeltavaa ottaa kuntokartoittajaksi vesikattojen korjausrakentamiseen erikoistunut suunnittelija.

Pyydä asiantuntija ja/tai urakoitsija aina käynnille kohteeseen. Kysy aina tarkentavia kysymyksiä, mikäli alan termistö ja toimintatavat ovat Sinulle vieraita.


Lisää kuntokartoituksesta

Huolella tehty katto kestää pitkään.Huolella tehty katto kestää pitkään.

Määritelty sisältö antaa hyvän pohjan tarjouspyyntöjen tekemiseen

Jotta tarjoukset kattoremontin tarjouskilpailuun valittujen urakoitsijoiden välillä saataisiin mahdollisimman yhteneväisiksi ja vertailukelpoisiksi, kannattaa tarjouspyyntöä pyytäessään antaa mahdollisimman tarkkaan määritelty sisältö, mitä halutaan tehtäväksi. Kannattaa pyrkiä välttämään tilanteita, joissa urakoitsija yksipuoleisesti määrittelee remontin laajuutta sekä käytettäviä materiaaleja.

Olisiko ratkaisu kumibitumikate?

Koskaan ei kannata ostaa remonttia painostuksen alla. Kannattaa muistaa, että sinun ei tarvitse tehdä päätöstä kattoremontista juuri sillä sekunnilla, vaikka innokas kauppamies odottaisi vastausta. Ota rohkeasti aikalisä ja tutustu tarjoukseen rauhassa.


Sopivan urakoitsijan löydyttyä laatikaa yhdessä yrityksen kanssa rajaehdot remontin toteutukselle. Näistä kannattaa tehdä kirjallinen sopimus. Varsinaisen rakennusprosessin aikana olisi hyvä, että työmaata käy valvomassa rakennusalan ammattilainen. Rakentamisen aikana valvotaan sitä, että sopimuksen eri osapuolet tuottavat sopimuksen mukaisia palveluita, käyttävät sovittuja tuotteita ja toteuttavat sopimuksessa mainittuja vastuita. Kun työ on valmistunut, suoritetaan lopputarkastus ja tehdään tarvittavat toimenpiteet.

Lisää tarjouspyynnöstä sekä suunnittelusta

750 Rovaniemi_080

Askarruttaako jokin kattoremonttiin liittyvä?
Tässä muutamia kysymyksiä ja vastauksia:

55387_p_ver-1

Kattolaattani ovat toimineet 12 vuotta hyvin, miksi nyt on alkanut tulla vuotoja sieltä täältä?

Todennäköisin syy on naulaus liian lyhyillä huopanauloilla tai hakasilla. Mikäli naulojen (tai hakasten) kärjet eivät tule laudasta läpi, alkavat ne pumppautua puun kosteusvaihtelun (turpoaminen ja kutistuminen) vuoksi ylös. Laattojen kärjet alkavat vähitellen "irvistellä" eli ne aukeavat liimauksistaan. Laatan alle pääsee vesi ja edelleen naulojen juuresta laudoitukseen turvottaen sitä, jolloin ongelma pahenee. Kannattaa ottaa yhteyttä Katepal Oy:n tekniseen neuvontaan.

Voidaanko kattolaattoja asentaa talvella tai muuten kylmällä ilmalla?

Periaatteessa kattolaattojen asennus tulisi suorittaa lämpöisissä olosuhteissa, jolloin lopputuloskin on varmasti paras. Mikäli katon teko ajoittuu syksyyn tai talveen, suosittelemme käyttämään aluskerminä SuperBasea, ja tekemään kattolaattojen asennuksen vasta keväällä tai kesällä. Kuitenkin joskus on tarve tehdä asennusta kylmemmälläkin ilmalla. Tällöin tulisi huomioida seuraavat seikat:

1) Kattolaatat eivät liimaudu kunnolla ilman liimapintojen lämmittämistä.

2) Lämmittämättömät kattolaatat saattavat paikoin jäädä kylmäjäykkyyden takia osittain irti alla olevasta laatasta, jolloin liimapinta saattaa kuivua ja hapettua estäen kunnollisen liimautumisen.

3) Yleensä etelä-länsilappeet liimautuvat seuraavana kesänä ongelmitta, mutta varsinkin pohjoislappeen liimautumisessa saattaa ilmetä ongelmia.

4) Läpivientien, ylösnostojen, sisätaitteiden yms. paikkojen, missä tarvitaan Tiivistysliima K-36:tta, tiivistäminen on erittäin hankalaa kylmällä säällä.

Pitääkö paikkansa, että loivan konesaumapeltikaton päälle voi asentaa kumibitumikermikatteen?

Kyllä pitää ja se on itse asiassa erittäin järkevä vaihtoehto peltikaton uusimiselle. Hinnaltaan edullisempi ja teknisesti monessa mielessä parempi. Vanhan peltikaton päälle asennetaan sauman korkuinen kova villa saumojen väliin. Reunoille asennetaan saman vahvuinen (tai muutama mm ohuempi) painekyllästetty puu, johon ankkuroidaan kermit ja reunapellitykset. Villojen päälle asennetaan kermieristys (yleensä K-MS + K-PS), joka kiinnitetään ruoteisiin mekaanisesti aluskermin saumoista. Katto muuttuu äänettömäksi, täysin tiiviiksi ja kondenssiongelmatkin häipyvät yleensä kokonaan. Katolle ei tarvitse asentaa lumiesteitä, koska lumi ja jää eivät valu kenenkään päälle. Ratkaisusta lisää KATEPAL-KATTAJILTA tai TOIMIVAT KATOT-julkaisusta.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia löydät täältä

Kiinnostuitko? Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä:


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
17.12.2019