Siirtyisimmekö maalämpöön? Mitä hyötyä siitä olisi taloyhtiössä?

Siirtyisimmekö maalämpöön?
Mitä hyötyä siitä olisi taloyhtiössä?

Maalämpöön siirtyminen ei ole ainoastaan omakotiasujille tarjottava säästöjä tuova lämmitystapa, vaan yhä useampi taloyhtiö on kiinnostunut maalämpöön siirtymisestä. Maalämpö tuo säästöä ja energiatehokkuutta, mutta se on myös ekologinen vaihtoehto.

Sopisiko maalämpö teidän taloyhtiöllenne?

Onko teidän taloyhtiössänne mietitty maalämpöön siirtymistä?Onko teidän taloyhtiössänne mietitty maalämpöön siirtymistä?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

  • Aluksi on hyvä laatia kattavat ennakkolaskelmat maalämpöön siirtymisen kannattavuudesta omassa taloyhtiössä.
  • Vaikka maalämpöön siirtyminen toisi pitkällä tähtäimellä kymmenien prosenttien säästöt, on hyvä selvittää ja arvioida, kuinka pitkään takaisinmaksuaikaan taloyhtiön asukkaat ovat valmiita sitoutumaan.
  • Suunnitelmat kannattaa teettää ulkopuolisella asiantuntijataholla, joka osaa arvioida saneeraustarpeen, sen kannattavuuden sekä taloudelliset seikat. Asiantuntijan avulla voidaan myös laatia mahdolliset tarjouspyynnöt eri maalämpösaneerauksia tarjoaville yrityksille.
  • Maalämpösaneerauksen yhteydessä kannattaa samalla harkita energiatehokkaan lämmöntalteenottojärjestelmän käyttöönottoa. Jos taloyhtiön kiinteistössä on ennestään koneellinen poistoilmanvaihto, voidaan lämmöntalteenottojärjestelmän avulla hyödyntää poistoilman mukana karkaava hukkalämpö huoneistojen käyttöön.
  • Maalämpösaneeraus saattaa aiheuttaa lisämuutoksia myös sähköpääkeskuksiin, koska kylminä pakkaspäivinä suurin osa maalämpöä käyttävistä kiinteistöistä tarvitsevat edelleen sähköenergiaa.
  • Maalämpösaneerauksen yhteydessä taloyhtiön piha ei yleensä kärsi, koska lämpökaivot voidaan kaivaa nopeasti ja saneerausalue siistitään urakoitsijan toimesta alkuperäiseen kuntoonsa. Harvoissa tapauksissa nurmikko saatetaan joutua istuttamaan uudelleen. Jos taas pihaan kaivetaan lämmönkeruupiiri, piharemontti kannattaa tehdä samalla kertaa.

Säästöä taloyhtiölle

Taloyhtiöiden energiankulutus on kiinteistöjen koon vuoksi suurta, joten maalämpöön siirtyminen voi tuoda suuriakin säästöjä taloyhtiölle ja myös ekologisesta näkökulmasta luonnolle. Jos taloyhtiössä päätetään siirtyä maalämpöön ja tehdä maalämpösaneeraus, energiansäästöt ovat huomattavia, sekä prosentuaalisesti että euromääräisesti. Monissa saneerauskohteissa energiansäästöprosentti on ollut n. 70 %:n luokkaa, joissakin jopa enemmän.
Patteri- ja lattialämmitteisissä taloissa ostetun sähkön osuus saattaa maalämpöön siirtymisen myötä jäädä 20‒30 %:n tasolle. Jos maalämpöön siirrytään ilman erillistä rahoitusta, ns. kertainvestointina, saattavat kustannukset olla useita satoja tuhansia euroja.

Maalämpöön siirtyminen toisi vuositasolla huomattavia säästöjä taloyhtiölle.Maalämpöön siirtyminen toisi vuositasolla huomattavia säästöjä taloyhtiölle.

Ekologinen vaihtoehto

Maalämpö on energiatehokas lämmitysmuoto, jossa lämpö tulee syvältä auringon ja maapallon ytimen lämmittämästä maasta, joko poratun lämpökaivon tai maakeruupiirin avulla. Lämpöä riittää vuorokauden ympäri kaikkina vuodenaikoina.

Jos taloyhtiössä on suunnitteilla tai käynnissä linjasaneeraus, jossa rakenteita avataan, on hyvä miettiä, kannattaisiko samalla tehdä myös maalämpösaneeraus. Vaikka remontti voi olla hintava, on vuosien saatossa saatava hyöty sitäkin suurempi erityisesti kustannusten kannalta. Maalämpö on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Myös käyttövesi voidaan lämmittää maalämmön avulla.


 

Maalämpösaneeraus maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.Maalämpösaneeraus maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Maalämpöön siirtyminen ei kuitenkaan ole mahdollista kaikille taloyhtiöille - miksi?

Kaikkiin taloyhtiöihin maalämpösaneeraus ei ole mahdollista toteuttaa, joko kiinteistöjen iän tai sijainnin vuoksi. Esimerkiksi kiinteistöissä, joissa on maanalainen parkkihalli, metroasema tai alue on pohjavesialuetta, ei maalämpökaivojen poraaminen välttämättä ole mahdollista. Lisäksi maalämpösaneerauksiin vaaditaan aina rakennus- ja toimenpidelupa kaupungilta tai kunnalta.


 

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?
​​​​​​​Jätä yhteydenottopyyntö, niin Realia Isännöinnin asiantuntija on sinuun yhteydessä pikimmiten.

Lue lisää maalämpöön siirtymisestä Realia Isännöinti Oy:n sivuilta>>

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
27.1.2020