Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?

Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.

Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika. 

Digitaalinen PULSE-lukitusjärjestelmä on parhaimmillaan kohteissa, joissa on paljon vaihtuvuutta.Digitaalinen PULSE-lukitusjärjestelmä on parhaimmillaan kohteissa, joissa on paljon vaihtuvuutta.

Mitä enemmän taloyhtiössä on vaihtuvuutta, kulkuoikeusmuutoksia, avainten katoamisia ja ilkivaltaa, sitä enemmän valinta kallistuu digitaalisen lukituksen suuntaan.

Digitaalinen lukitus ei siis ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin kohteisiin, vaan useisiin taloyhtiöihin soveltuu edelleen hyvin perinteinen mekaaninen lukitus. Digitaalinen lukitus tarjoaa kuitenkin useita hyötyjä, joiden takia moni taloyhtiö valitsee nykyisin digitaalisen lukituksen. 

Digitaalisia avaimia ei voi kopioida

Mekaanisen avaimen turvallisuus perustuu osittain aikaan sidottuun patenttiin. Patentoitua avainta ei voi laillisesti kopioida esimerkiksi pikasuutarilla. Kun avaimen 20 vuoden patenttiaika loppuu, siitä voidaan teettää kopio muutamalla kympillä. Tästä johtuen uudemmissa patentoiduissa avaimissa on korkeampi turvataso kuin vanhemmissa, joista patentti on rauennut.

Kopioitavissa olevan avaimen riskitilanteita on kolme: vaihtuva asukas, kadonnut tai varastettu avain ja urakoitsijalle lainattu yleisavain. Pahimmassa tapauksessa yleisavaimia on urakan aikana teetetty lisää ja vain alkuperäinen avain palautetaan. Jäljelle jää vain urakoitsijan lupaus siitä, että kaikki avaimet on varmasti palautettu. Kuinka paljon luotat urakoitsijasi sanaan?

Mekaanisen lukituksen heikkous onkin tulevaisuuteen hakattu päivämäärä, jolloin turvallisuustaso aina hieman laskee. Toki patentin tuoma kopiosuoja on vain yksi turvallisuuden osatekijä. Tiirikointi- ja murtosuojaus ovat vanhoissakin mekaanisissa lukoissa viimeisen päälle.

ABLOY PULSE on turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen lukitusjärjestelmä, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian.ABLOY PULSE on turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen lukitusjärjestelmä, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian.

Sama logiikka ei päde digitaalisissa avaimissa, joita on mahdotonta teettää suutarilla. Digitaalisessa järjestelmässä ei tule päivämäärää, jolloin lukot olisivat vanhentuneita. Tämän takia lukituksen elinkaari on mekaanista pidempi. Tämä on yksi syy sijoittaa digilukitukseen.

Jokaisesta avauksesta jää jälki

Digitaalisen lukituksen perusvaatimuksena on, että kulkua voidaan valvoa. Lokitieto auttaa ilkivalta- ja kellarivarkauksien selvittelyissä ja on huomattu, että ennaltaehkäisevä vaikutus on suuri. Jos ilkivallan tekijällä tai varkaalla on vähänkään järkeä, hän todennäköisesti jättää puuhansa väliin tietäessään, että lukkoon jää hänestä jälki.

PULSE-avain sisältää etäluettavan kulkutunnisteen.PULSE-avain sisältää etäluettavan kulkutunnisteen.

Kulkuoikeusmuutokset eivät vaadi sarjoittamista

Mekaanisessa järjestelmässä kulkuoikeusmuutos tai vanhan avaimen poistaminen vaatii lukkojen uudelleensarjoittamisen, mikä maksaa tyypillisesti joitain satoja euroja ovea kohden. Jos yleisavain katoaa tai varastetaan, sarjoitetaan yleensä uudelleen kaikki lukot. Yhdenkin yleisavaimen hukkaamisen takia tehtävä uudelleensarjoitus tulee maksamaan kokonaisuutena enemmän kuin digitaalinen avainjärjestelmä, jossa kadonnut vahva avain voidaan poistaa käytöstä muutamalla klikkauksella.

Etäohjattavassa järjestelmässä voidaan antaa asukkaalle esimerkiksi saunatilan käyttöoikeus käymättä paikan päällä ohjelmoimassa lukkoa. Tyypillisesti kulkuoikeusmuutokset ovat asukkaan vaihtuminen, eri tilojen oikeuksien jakaminen ja kadonneen avaimen kuolettaminen. Missään näistä tapauksissa ei tarvitse sarjoittaa eikä uudelleenohjelmoida lukkoja. Kaikki muutokset saadaan voimaan etänä. Kun lukkosepän ei tarvitse käydä kohteessa, muutoksen hinta tulee halvemmaksi. Tämä on etähallittavan järjestelmän konkreettisin etu, joka näkyy suoraan säästettyinä euroina taloyhtiölle.

ABLOY® PULSE -lukitusjärjestelmä

ABLOY PULSE on lukitus- ja kulunhallintajärjestelmä, jossa turvallisuus, huolettomuus ja ekologisuus yhdistyvät joustavaksi kokonaisuudeksi – lukitusjärjestelmäksi, jossa avaimet ja lukot kommunikoivat keskenään. Se mahdollistaa helpon hallinnoinnin pilvipalvelun kautta, ja huippuluokan digitaalinen salaus- teknologia nostaa turvallisuuden kokonaan uudelle tasolle.

PULSE on kestävä investointi, joka on valmiina laajentumaan ja vastaamaan myös tulevaisuuden vaatimuksiin. Se tuottaa itse oman energiansa ja PULSE-avaimen viimeistelty muotoilu tarjoaa aina huolettoman käyttökokemuksen. 

  • Aidosti paristoton – avain ja lukko saavat toimintaenergiansa avaimen työntöliikkeestä.
  • Helppoa kulkemista – avain käy lukkoon molemmin päin ja sisältää etäluettavan kulkutunnisteen.
  • Huoleton hallinta – kulkuoikeudet voidaan päivittää/estää nopeasti mistä ja milloin tahansa.
  • Huippuluokan turvallisuus – moderni SEOS-salausjärjestelmätuo turvaa nyt ja tulevaisuudessa.

Katso, miten espoolaiseen taloyhtiöön vaihdettiin lukitusjärjestelmä

Abloy_Oty
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
17.2.2020