Pikaopas huoneistoremonttiin
Mitä osakkaan pitää tietää huoneistoremontista?

Monelle on varmasti tullut mieleen remontointi näin pandemian aikana, kun olemme saaneet totutella omien seinien tuijottamiseen. Remontin tekeminen taloyhtiössä ei vain ole niin yksinkertainen tapahtuma, kuin omakotitalossa asuvalle – siitä vaan tuumasta toimeen. On otettava huomioon osakkaalle kuuluvat ohjeistukset ja velvollisuudet. Tunnetko sinä esimerkiksi yhtiöjärjestyksen määräykset tai kenelle remontin alkamisesta tulisi ilmoittaa?

livingroom-1032733_1280

Muutostyöohje

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle tai isännöitsijälle kirjallisesti etukäteen remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Esimerkiksi ilmoitusta keittiön kaapinovien vaihdosta ei tarvitse tehdä, mutta ilmoitus on aina hyvä kuitenkin toimittaa, jos olet epävarma ilmoituksen tarpeellisuudesta.

Tiesitkö että Realia Isännöinti on tehnyt muutostyöohjeen, jossa kerrotaan, miten ilmoitusprosessi etenee.

Realia muutostyöohje

Mistä remonteista ilmoitan?

Ilmoittamatta voi jättää vain muutamista pintoja koskevista remonteista, kuten seinien maalaus ja tapetointi, katon maalaus tai panelointiin sekä listojen, kaapinovien tai väliovien vaihtaminen. Tähän listaan ei kuitenkaan kuulu lattiapintojen uusiminen esimerkiksi muovimatosta parketiksi taikka lattialaattojen asentaminen. Kannattaa siis olla tarkkana, mihin remonttiin on ryhtymässä.

Vahinkoja ei remontoidessa aina voida välttää. Vahingon sattuessa osakkaan onkin kyettävä selvittämään, että hän on toiminut lakien ja sääntöjen mukaan. Tässä remonttiin ryhtyvää auttaa hyvä dokumentointi.

huoneistotietojärjestelmä-750x422

Asbestia löytyy vieläkin

Nykyisestä remontoitavasta kerrostalokannasta voi hyvinkin löytyä vielä asbestia. Asbestin käyttö kiellettiin vasta 1994. Mahdollisuus asbestipurkuun on otettava huomioon myös pintaremontteja tehtäessä. Asbestia saattaa löytyä vaikka vanhojen lattiapinnoitteiden tai laatoituksen alta. Asbesti ei ole vaarallista materiaaleihin sitoutuneena, mutta korjaustöiden yhteydessä sitä saattaa vapautua ilmaan. Asbestipurkutöihin sekä asbestikartoitukseen on aina palkattava ammattilainen.

Lue lisää osakkaan huoneistoremontin vastuista ja vastuujaosta Realian oppaasta.

Lataa ilmainen opas, jonka avulla ymmärrät;

  • Mitä huoneistoremontilla tarkoitetaan?
  • Mitä osakas saa remontoida ja mitä ei?
  • Kenellä on ilmoitusvelvollisuus remontista?
  • Kuka hoitaa huoneistoremontin valvonnan?
  • Kenellä on vahingonkorvausvastuu vai onko kenelläkään?
  • Mitä velvollisuuksia ja määräyksiä on asbestin purkuun ja jatkokäsittelyyn?

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Realia Isännöinnin asiantuntija on sinuun yhteydessä pikimmiten.

Jätä yhteydenottopyyntö

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
15.1.2021