• Etusivu
  • Energia

Kauttuan liikekeskus vaihtoi kaukolämmön ilma-vesilämpöön - tavoitteena on lämmityslaskun puolittuminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 21.02.2020Päivitetty 12.10.2023
20202_62779.jpg

Isonkin kohteen lämmitys pystytään toteuttamaan ilma-vesilämpöpumpuilla kustannustehokkaasti sekä investoinnin että vuosisäästön näkökulmasta.

Säästöjen lisäksi lämmitysremontissa haluttiin huomioida ilmastoasiat ja löytää vähemmän ympäristöä kuormittava vaihtoehto.

60-luvun lopulla rakennettu Kauttuan liikekeskus lämpeni alun perin öljyllä, kunnes se liitettiin 90-luvulla kaukolämpöverkostoon. Kiinteistön lämmittämiseen kuitenkin upposi rahaa vuosittain toivottua enemmän, mikä teki lämmitysjärjestelmän päivittämisen uudelleen ajankohtaiseksi.

− Lämmityskustannukset olivat noin 36 000 euroa vuodessa, mikä oli käytännössä puolet budjetista. Jotain muutosta täytyi tehdä kustannusten pienentämiseksi, taustoittaa Kauttuan Liikekeskus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marjatta Sillanpää.

Lämmityskustannukset olivat noin 36 000 euroa vuodessa, mikä oli käytännössä puolet budjetista.

Säästöjen lisäksi lämmitysjärjestelmän vaihdossa haluttiin huomioida ilmastoasiat ja löytää vähemmän ympäristöä kuormittava vaihtoehto. Maalämpö ei tullut kysymykseen, koska Kauttuan liikekeskus sijaitsee pohjavesialueen varoalueella. Tämä rajasi osaltaan vaihtoehtoja.

20202_62782.jpg

Kauttuan liikekeskus- Sijaitsee Euran kunnassa Kauttuan kylässä
- 15 liikehuoneistoa, huoneistoala 1418 m² ja tilavuus 7325 m³
- Rakennettu vuonna 1967 ja laajennettu 1990

Katso video − Marjatta Sillanpää ja Sampo Koivisto kertovat lämmitysremontin etenemisestä

Kauttuan liikekeskus vaihtoi ilma-vesilämpöön

Lämmitysremontin suunnitteluvaiheessa isännöitsijä ja hallituksen edustajat kävivät tutustumassa Kokemäen Pitkäjärven vapaa-ajan keskukseen asennettuun kahden ilma-vesilämpöpumpun lämmitysjärjestelmään, joka oli ollut tuolloin käytössä vuoden verran.

Hyvät kokemukset ja tekninen toteutus vakuuttivat, ja lopulta Kauttuan liikekeskuksessakin päädyttiin ilma-vesilämpöpumppujen hankintaan.

Sillanpää kertoo, että urakan kilpailuttamisen ja ylimääräisessä yhtiökokouksessa tehdyn päätöksen jälkeen asiat etenivät ripeästi syksyllä 2019. Remontti aloitettiin marraskuun loppupuolella ja järjestelmä otettiin käyttöön joulukuun puolivälissä.

Urakan kilpailuttamisen ja ylimääräisessä yhtiökokouksessa tehdyn päätöksen jälkeen asiat etenivät ripeästi.

Urakasta vastasi kahden Hanakat-liikkeen omistama JS LVI-Urakointi Oy, jonka tekemälle työlle Sillanpää antaa tyytyväistä kiitosta. Erityiskehut saa liikekeskuksessa toimivien yrittäjien ja yhteisöjen mallikas huomiointi ja tiedottaminen remontin aikana.

− 10 pistettä ja papukaijamerkki, Sillanpää kiteyttää.

Kauttuan liikekeskuksen uusi lämmitysjärjestelmä saatiin käyttöön viime joulukuussa. Isännöitsijä Susanna Suoramaa, urakoitsija Sampo Koivisto ja hallituksen puheenjohtaja Marjatta Sillanpää ovat tyytyväisiä projektin toteutukseen.
Kauttuan liikekeskuksen uusi lämmitysjärjestelmä saatiin käyttöön viime joulukuussa. Isännöitsijä Susanna Suoramaa, urakoitsija Sampo Koivisto ja hallituksen puheenjohtaja Marjatta Sillanpää ovat tyytyväisiä projektin toteutukseen.

Mitoitus aiemman kulutuksen mukaan

JS LVI-Urakointi Oy:n yrittäjä Sampo Koivisto kertoo, että uuden laitteiston mitoitus tehtiin Kauttuan liikekeskuksen aiempien kulutustietojen pohjalta.

Kiinteistöön asennettiin kuusi NIBEn F2120-20-ilma-vesilämpöpumppua ja niiden rinnalle öljykattila talven pakkashuippujen varalle. Lämpöpumpuista viisi tekee lämmitystä ja yksi lämmityksen lisäksi käyttöveden tuotantoa.

− Urakkaan sisältyy myös kahden vuoden etävalvonta. Saan hälytykset ja pystyn tekemään lämmityksen säädöt puhelimella. Kahden vuoden jälkeen etävalvontaa on mahdollista jatkaa huoltosopimuksella.

JS LVI-Urakointi Oy:n yrittäjä Sampo Koivisto kertoo, että NIBEn kanssa pitkään jatkunut yhteistyö helpotti huomattavasti suuren kokoluokan lämmitysremontin toteuttamista. - Homma meni maaliin ilman murheita.
JS LVI-Urakointi Oy:n yrittäjä Sampo Koivisto kertoo, että NIBEn kanssa pitkään jatkunut yhteistyö helpotti huomattavasti suuren kokoluokan lämmitysremontin toteuttamista. - Homma meni maaliin ilman murheita.

Lämmitysremontissa asennettu laitteisto- 6 kpl NIBE F2120-20 -ilma-vesilämpöpumppuja
- UKV 500 -lämmitysverkoston puskurisäiliö
- VLP 500 R -käyttövesivaraaja
- NIBE SMO 40 -ohjausyksikkö
- 150 kW:n öljykattila Oilonin polttimella sekä 2 kpl 1500-litraisia Motoplast-öljysäiliöitä

Tavoitteena on lämmityslaskun puolittuminen

Remontin arvonlisäverollinen kokonaisbudjetti oli 122 000 euroa, johon sisältyy varsinaisen lämmitysremontin lisäksi sähkökeskuksen modernisointi. Marjatta Sillanpää kertoo, että lainan takaisinmaksuaika on laskelmien mukaan 6−7 vuotta, parhaimmillaan ehkä vähemmänkin.

Säästöjen osalta tavoitteena on, että kaukolämmön 36 000 euron vuosikustannuksista noin puolet leikkautuu remontin myötä pois.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton