Vaikuttaako poikkeustila taloyhtön kattoremonttiin?

Poikkeustila ja taloyhtiön kattoremontti

Älä vahingoita taloyhtiön budjettia siirtämällä suuria remontteja hamaan tulevaisuuteen. Poikkeustila saattaa pudottaa rakennusliikkeitä pois, mikä nostaa hintoja myöhemmin, kun elämä ja rakentaminen sekä remontointi palaavat taas normaaliin päiväjärjestykseen.

Kokoontumiskielto on voimassa, eikä ketään saisi tavata, toimii suomalainen yhteiskunta silti mainiosti myös etänä, verkossa ja sähköisesti. Verkkokaupasta voi tilata tuotteita ja nyt varsinkin, kun on aikaa, pyytää myös niitä kauan tekemättä jääneitä tarjouksia. Nyt jos koskaan pitää omalta osaltaan huolehtia, että pyörät pysyvät pyörimässä.

Myös rakennustyömaat pysyvät toistaiseksi käynnissä koronaviruksesta huolimatta. Kotimainen työvoima ei ole kadonnut minnekään, vaikka sairauspoissaoloihin kannattaakin varautua. Harva työmaa itseasiassa on vielä tällä hetkellä suljettuna. Myös Rakennustieto on kantanut oman kortensa yhteiseen kekoon ja vapauttanut hygieniatietojen RT-korttisarjan vapaaseen käyttöön. Lataa ohjekortit maksutta.

Välttämättömän kattoremontin siirtämisellä on kauaskantoiset seuraukset.Välttämättömän kattoremontin siirtämisellä on kauaskantoiset seuraukset.

Yhtiökokous etänä?

Kysynnän ylläpitäminen takaa yritysten pystyssä pysymisen ja siksi Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto suosittelevatkin yhtiökokousten pitämistä, varsinkin kohteissa, joissa päätöksen alla on suurempia kiinteistön ulkopuolisia remontteja, kuten katto- tai julkisivuremontti. Liittojen mukaan ei kannata siirtää suurempien remonttien päätöstä myöhään syksylle, koska silloin saattaa olla jo pulaa tekijöistä, joka taas nostaa hintoja.


Yhtiökokoukset suositellaan pitämään etäyhteyksillä. Kaikilla äänioikeutetuilla ei välttämättä löydy työkaluja etäyhteyden ottamiseen esimerkiksi tietokoneella. Jotta kaikilla osakkailla olisi tasavertainen mahdollisuus antaa äänensä kokouksessa ja että kokous on päätäntävaltainen, voidaan käyttää myös muita keinoja, kuten:

  • sähköpostilla lähetetty yksinkertainen kyselylomake, johon voi helposti vastata kyllä tai ei
  • osakkaan tekemä valtakirja

Etäosallistuminen yhtiökokoukseen on sallittua asunto-osakeyhtiölaissa, kunhan kaikki vaatimukset vain täyttyvät. Kannattaa tarkistaa oman taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä, onko kokoukseen mahdollista osallistua teknisiä apuvälineitä käyttäen.

Kiireettömät yhtiökokoukset kannattaa silti siirtää myöhempään ajankohtaan. Lisää yhtiökokouksen laillisuudesta ja päätäntävaltaisuudesta Isännöintiliiton sivuilta.

Kattotarjousten laskeminen Ruukilla jatkuu etänä. Kattotarjousten laskeminen Ruukilla jatkuu etänä. 

Ruukilla työt jatkuvat

Vaikka henkilökohtaiset kontaktit ovat nyt pannassa, voi remonttirintamalla silti tehdä hyvinkin monia asioita. Kaikki kodin ulkotilaoissa tehtävät ja teetettävät remontit voi hyvin toteuttaa. Moni sisäpuolen remonttikaan ei ole mahdoton ajatus, kunhan kenenkään yli 70 vuotiaan ei tarvitse muuttaa pois kotoa. Aina voit soittaa ja kysyä toimittajalta tai rakennusliikkeeltä, mikä olisi järkevä ratkaisu.

Rakennusalaan liittyen, kysyimme Ruukilta, miten poikkeustilanne vaikuttaa kattoremontteihin ja niiden toteutumiseen.

“Ruukilla noudatetaan asiakaskäynneissä tarkkoja sisäisiä sekä viranomaisten antamia ohjeita”, kertoo Ruukin kattoasiantuntija Jukka Torpakko. “Meillä lähes kaikki asiakaskontaktit lähtevät asiakkaan aloitteesta. Tämä tarkoittaa, ettemme normaalistikaan ”koputtele” asiakkaan ovelle satunnaisesti. Kattojen remonttimyynnissä, kattomestari käy katolla, eikä tarvetta henkilökohtaiseen kontaktiin näin toimien ole.”

On hyvä muistaa, että tarjous voidaan antaa sähköpostitse tai tulostamalla se asiakkaalle paikan päällä. Aina löytyy tapoja kaupankäyntiin, jotta katto saadaan kuntoon. Kenenkään ei tarvitse pelätä, ettei olisi ehjää kattoa päänsä päällä.

Pyydä kattomestari käymään katolla.

Asennusten sujuminen

Tällä hetkellä ei ole ongelmaa asentajien kapasiteetin suhteen, mutta totta kai tilanne voi sairastapausten johdosta muuttua. Taudin leviämisen kannalta on hyvä muistaa, ettei myöskään asentajan paikalla olo vaadi fyysistä kontaktia asiakkaan kanssa. Asiakas voi rauhassa katsella ikkunasta, kun oma katto asennetaan paikoilleen, kertoo Torpakko.

Tavaraa saa ja sitä on - ei lopu kesken

Toimintamme tehtailla jatkuu niin normaalina, kuin se näissä olosuhteissa on mahdollista. Kattojen tuotetoimitukset ja työmaat toimivat, vain etäisyyttä asiakkaisiin pidetään nyt enemmän.
Tarve kattotoimituksille ja asennuksille ei ole kadonnut mihinkään. Myös kaikki jo myydyt katot tullaan toimittamaan sovittujen aikataulujen puitteissa.

Kattoremontti ei haittaa asumista

Remontointi toimii kuten ennenkin. Se ei vaadi asiakkaan paikalla oloa, koska Ruukilla me dokumentoimme katon asennusvaiheet omiin järjestelmiimme, kertoo Jukka Torpakko. Asiakkaan ei itse tarvitse säilyttää mitään dokumentteja tai papereita omissa nurkissaan, vaan kaikki löytyy Ruukin arkistoista tarvittaessa.

Hyödynnä siis käsillä oleva ylimääräinen vapaa-aika tarjousten pyytämiseen ja ota rohkeasti yhteyttä Ruukin kattomestariin. Arviointikäyntikään ei vaadi edes käsipäivää. Kattomestari käy tarkistamassa tilanteen katollasi ja saat kirjallisen tarjouksen.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
29.3.2020