• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtoremontti tuo rivitaloyhtiöille energiasäästöä ja asumismukavuutta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 08.04.2020Päivitetty 12.10.2023
20204_63926.jpg

Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen parantaa asumisviihtyvyyttä sekä pienentää taloyhtiön energialaskua.

Monissa rivitaloyhtiöissä suunnitellaan parhaillaan erilaisia remontteja, tavoitteena energiasäästö. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.

Monissa vanhemmissa rivitaloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla (katolla on huippuimuri tai lieden yläpuolella talotuuletin) tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Ilmanvaihdon kasvattaminen vanhalla järjestelmällä aiheuttaisi lisää turhaa energian kulutusta ja korvausilmaventtiilien asentaminen vedon tunnetta. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuleekin pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja lisää asumismukavuutta.

Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla säästöä

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40% lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.

- Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 80 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Energian säästöä saadaan aikaan myös tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Se tarkoittaa, että ilmanvaihto pidetään aina asukkaiden elämänrytmiin sopivalla teholla. Esimerkiksi asunnon ollessa tyhjillään, on turha pitää ilmanvaihtoa isolla teholla. Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet tunnistavat tilanteet ja säästävät tehoa automaattisesti.

- Koneen anturit tunnistavat esim. asunnon henkilömäärän, kosteuden ja jopa ruuanlaitosta tulevat höyryt. Se pystyy automaattisesti säätämään ilmanvaihdon tehoa asukkaan puolesta olosuhteiden mukaan.

Taloyhtiöt voivat saada energiaremonttiin ARA:n energia-avustusta jopa 4000 € asuntoa kohden. Energia-avustusta voi saada yksittäinen henkilö tai taloyhtiö. Jos yksittäinen asukas tekee remontin, tarvitaan aina taloyhtiön lupa.
- Usein on järkevää tehdä yhteishankinta, jos useampi asukas haluaa parantaa asuntonsa ilmanvaihtoa.

Asumismukavuus lisääntyy toimivan ilmanvaihdon myötä

Ilmanvaihtosaneerauksella parannetaan huoneistojen sisäilmaa. Koneellisella ilmanvaihdolla saadaan ilmanvaihto kohdistettua niihin huoneisiin ja käyttöaikoihin, kun se on tarpeen. Ja mikä tärkeintä, ilma vaihtuu hallitusti ilman energiasyöppöjä ilmavuotoja.

- Painovoimaisessa tai koneellisessa poistoilmanvaihdossa osa korvausilmasta tulee esimerkiksi korvausilmaventtiilien, ikkunoiden raoista tai rakenteissa olevien vuotojen kautta. Silloin emme voi säädellä, kuinka paljon ja milloin tuloilmaa tulee. Esimerkiksi tuulisella säällä ilmaa tulee sisällekin enemmän, vaikkei sille olisi tarvetta.

Hallitulla koneellisella tulo/poisto-ilmanvaihdolla oleskeluhuoneisiin saadaan oikea määrä raitista ilmaa ja likainen ilma poistetaan vessoista, keittiöistä ja märkätiloista niin, etteivät epäpuhtaudet leviä muualle asuntoon. Tuloilma tulee lisäksi suodatettuna ja valmiiksi sopivan lämpöisenä.

- Asukkaiden ei tarvitse kärsiä esim. siitepölyistä, koska ne suodatetaan pois. Samalla vältytään vedon tunteelta, koska tuloilma on aina halutun lämpöistä. Tämä, jos mikä lisää asumismukavuutta.

Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi. Ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja lämmitysremontin kustannuksiin.

Usein ilmanvaihtoremontti onkin järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia.

- Jos esimerkiksi kattoremontin yhteydessä puretaan vanha katto ja parannetaan yläpohjan lämpöeristystä, on se oikea hetki asentaa myös uusia ilmanvaihtokanavia.

Ilmanvaihdon saneeraus voi olla ajankohtaista myös putkiremontin yhteydessä. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea. Peruskorjaus, jossa talon rakenteita tiivistetään, edellyttää kunnollista ilmanvaihtoa.

- Muuten asumisesta syntyvä kosteus jää makaamaan rakenteisiin ja homevaurioiden mahdollisuus kasvaa.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton