Miten järjestää taloyhtiön talkoot vai peruako kokonaan? Voisiko asiaan olla ratkaisua?

Miten järjestää taloyhtiön talkoot vai peruako kokonaan?

Monessa taloyhtiössä poikkeustilanne on aiheuttanut talkoiden perumista tai siirtämistä tulevaisuuteen. Kaikille uusi tilanne mietityttää ja hämmentää miten olla ja toimia tässä poikkeustilanteessa. Miten järjestää taloyhtiön talkoot vai peruako kokonaan?

Usein helpoin ja nopein ratkaisu on perua ja siirtää kaikki tapahtumat. Asia ei ole toisaalta niin yksioikoinen; talkoiden peruminen ei ole vain ”helppo ratkaisu”, vaan myös erittäin perusteltua ja virallisten suositusten ja määräysten mukaista. Sosiaalinen etäännyttäminen on tällä hetkellä erittäin tärkeää epidemian etenemisen hidastamisessa sekä riskiryhmien tartuntariskin minimoisessa että terveydenhuollolle annettavan lisäajan varautumiseen ja pidemmän aikavälin epidemian hoitoa varten.

Talkoiden perumiset ja siirtämiset eivät toisaalta poista sitä asiaa, että taloyhtiön ympäristö voi olla talven jäljiltä siivousta ja järjestelyä kaipaava. Talkoiden siirtämisen ajankohtakin voi olla aivan arvailuiden varassa, milloin tilanne helpottaa epidemian osalta niin paljon, että esimerkiksi talkoot voitaisiin turvallisesti järjestää.

Voisiko talkootöiden järjestämiselle olla muutakin ratkaisua kuin peruminen ja siirtäminen jonnekin tulevaisuuteen?

Mitä voimme siis tehdä talkoiden suhteen, jos lähikontaktia pitää välttää? Talkoot ovat myös sosiaalinen tapahtuma, miten siis järjestää talkoot sosiaalisen etäännyttämisen aikana? Miten saisimme kaikille yhteisen pihapiirin ja elinympäristön kaikille mieleisemmäksi ja viihtyisämmäksi - etenkin juuri nyt vietämme enemmän aikaa kotona ja lähiympäristössämme?

Ympäristöllä on iso vaikutus asuinviihtyvyyteemmeYmpäristöllä on iso vaikutus asuinviihtyvyyteemme

Mitä vaihtoehtoja on tilanteeseen?

Mitä vaihtoehtoja voisi siis olla taloyhtiöllä, jotta saataisiin elinympäristö ja pihapiiri siistimmäksi – erityisesti tänä aikana kun vietetään entistä enemmän aikaa kotona?

Talkoiden peruminen / siirtäminen

Helpoin ja nopein ratkaisu on varmaankin talkoiden peruminen tai siirtäminen tulevaisuuteen. Talkoiden siirtämisessä tulevaisuuteen voi ehkä pystyä näin helpommin suunnittelemaankin, kun aikaa on enemmän. Toisaalta kaikille yhteinen ympäristö jää näin tekijäänsä vaille. Tietoa myöskään siitä, milloin epidemia helpottaa ei ole kenelläkään. Siirtäminen ja peruminen voi aiheuttaa myös epävarmuutta yhteisöissä, kun ajankohta ei ole kaikille selvä tai pihapiiri jää siivoamista vaille. Täytyy myös huomioida talkoiden sosiaalinen merkitys, mikä voi olla monelle merkityksekäs.

Työn porrastaminen / aikatauluttaminen

Voisiko talkootyötä porrastaa ja aikatauluttaa eri tekijöiden kesken, siten että turvallinen tekeminen olisi kaikille mahdollista? Asiaa on syytä pohtia, jotta kaikille yhteinen elinympäristö voitaisiin saada viihtyisäksi. Itse työn porrastamisen toteuttamisessa voi olla yhtä monta ratkaisua kuin tekijääkin. Voisiko talkootyötä venyttää pidemmälle ajanjaksolle? Entä olisiko taloyhtiön ilmoitustaulu järkevä ratkaisu vai voisiko tietotekniikasta olla avuksi ja ratkaisuksi ongelmaan?


Talkoiden venyttäminen pidemmälle ajanjaksolle?

Talkoiden venyttäminen pidemmälle ajanjaksolle voisi olla esimerkiksi yksi näkökulma, jolla hoitaa kuitenkin ympäristö viihtyisäksi, mutta samalla kaikille turvallisella tavalla. Tietotekniikka auttaa myös järjestelyiden tekemisessä. Tässä poikkeustilanteessa olemme huomanneet myös ison digiloikan tietotekniikan hyödyntämisessä taloyhtiökokouksien järjestämisessä.

Internet toimii myös yhteistyövälineenäInternet toimii myös yhteistyövälineenä

Internet mahdollistaa nykyaikana paljon ja se myös voi mahdollistaa yhteisten asioiden järjestämistä. Tässäkin tapauksessa ryhmiä on mahdollista perustaa vaikkapa Facebookissa tai Whatsappissa, jossa voisi sopia eri toimenpiteiden aikatauluttamisesta ja vastuuttamisesta. Kuka siivoaa pihan ja milloin, jotta kaikki eivät ole samaan aikaan ulkona. Järjestely vaatii jonkin verran vaivaa, että turvallinen tekeminen on kaikille mahdollista - mutta on ylipäätään mahdollista!

Sähköisiä ilmoitustauluja ja perinteisiä ilmoitustauluja voisi myös käyttää hyödyksi, jotta saadaan kaikille osapuolille tiedot ylös. Voisiko vaikka perinteinen osallistujalista ilmoitustaululla myös ajaa asiansa?

Talkoot vaativat myös muita järjestelyjä kuin itse työn - miten järjestää esimerkiksi jätteille vaihtolava paikan päälle, jos lava pitäisi hoitaa pian täyteen ja pois?

Miten järjestää turvallinen jätteiden ja roskien poisvienti?

Vaihtolava on mahdollista myös saada pidemmälle ajalle, jolloin työn porrastaminen mahdollistuisi ja helpottuisi. Tueksi ja talkootöiden avuksi vaihtoehtoa tarjoaa Lassila & Tikanoja Helppolava -palvelullaan. Vaihtolava voi olla käytettävissä jopa kaksi viikkoa (2 vko) ilman lisäveloitusta.

Vaihtolavan voi tilata myös poikkeusaikanaVaihtolavan voi tilata myös poikkeusaikana

Palvelu on myös kiinteähintainen, mikä helpottaa kustannuksien hallitsemista. Pidempi vuokra-aika mahdollistaa sen, että jokainen voi käydä hoitamassa tavaransa ja vaikkapa puutarhajätteensä silloin kun itselleen parhaiten sopii.

Poikkeusaikana palvelu tukee myös töiden tekemisen turvallisuutta tarjoamalla tällä hetkellä käsihuuhdetta tilauksen mukana.

Tutustu Helppolava -palveluun

Merkitykselliset talkoot

Talkoot ovat sosiaalinen ja tärkeä tapahtuma taloyhtiöissä - niin viihtyvyyden kuin sosiaalisuuden suhteen. Ajat muuttuvat ja niin myös ratkaisut, tällä hetkellä joudutaan luovimaan epävarmuuden ja epämukavuuden tiimoilla. Toisaalta tekeminen ja eläminen ei lopu poikkeustilan aikana, joten pyritään yhdessä parantamaan viihtyisyyttä ja samalla edesauttamaan normaalia elämistä yhteisessä elinympäristössämme!

Voisiko talkoiden jälkeen talkoojuomatkin nauttia vaikkapa omalla parvekkeella tai kotonaan? Tarvittaessa vaikka videopuheluyhteys ryhmän jäsenten kesken?

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
17.9.2020