Vähennä energiakuluja automatisoidulla ilmanvaihdolla

Taloyhtiöiden energialaskuun vaikuttaa osaltaan se, millainen ilmanvaihto asuintaloissa on. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla, automatisoidulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40% lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta ja säästää siis energiakuluissa.

Energiansäästöä saadaan aikaan myös automatisoidulla ilmanvaihdolla. Se tarkoittaa, että ilmanvaihto pidetään automatiikan avulla aina asukkaiden elämänrytmiin ja tiloissa olevien kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksien mukaisella sopivalla teholla. Esimerkiksi urheileva lapsiperhe, jossa pestään paljon pyykkiä ja peseydytään usein, kaipaa suurempaa ilmanvaihtoa kuin yksin asuva. Opiskelijan elämänrytmi saattaa taas olla hyvin erilainen kuin vuorotyötä tekevän. Ilmanvaihtokoneen automatiikka tunnistaa nämä elämänrytmit ja erilaiset ilmanvaihdon tarpeet.

Anturit tunnistavat ilmanvaihdon tarpeen

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tunnistavat sisäilman kosteuden ja hiilidioksidin kohonneet pitoisuudet ja tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa niiden myötä. Anturin havaintojen perusteella ilmanvaihdon tehostus loppuu, kun kosteus ja hiilidioksidi on saatu poistettua sisäilmasta. Näin ilmanvaihto ei ole koskaan tarpeettomasti tehostuksella kuluttamassa energiaa.

Anturiohjattu ilmanvaihto vastaavasti tietää, kun asunto on tyhjillään ja tiputtaa ilmanvaihdon tehoa pienemmälle automaattisesti. Kun ilmanvaihdon teho on pienennetty puoleen, sen kuluttama energiamääräkin putoaa alle puoleen. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen käyttö säästää siis pitkän pennin. Samalla asumismukavuus paranee, kun ilmanvaihto palvelee jokaisen yksilöllistä tarvetta ja rytmiä.

Automatisointia voidaan lisätä MyVallox VOC-anturilla. Se havaitsee mm. rakennusmateriaaleista, pesuaineista, kemikaaleista, maaleista ja huonekaluista haihtuvia kaasuja eli VOC-yhdisteitä.

Automatisoinnin ansiosta ilmanvaihdon ohjaus vaatii asukkaalta vähemmän aktiivista säätöä. Edelleen asukkaalla on kuitenkin mahdollisuus säätää ilmanvaihtoa liesikuvulla tai MyVallox Control -ohjaimella. 

Ilmanvaihto yhteistiloissa käyttöasteen mukaan

Asuinhuoneistojen lisäksi taloyhtiöiden yhteistilojen ilmanvaihto on energiataloudellisesti järkevää toteuttaa automatisoidusti. On turha kasvattaa taloyhtiön energialaskua pitämällä esimerkiksi yhteissaunan ilmanvaihto tehostuksella silloin kuin tiloja ei käytetä. Aikaohjattu ilmanvaihtokaan ei aina kohtaa tarvetta: vaikka saunaosasto olisi asukkaiden käytettävissä viikonlopun iltoina 5 tuntia, saattaa sen käyttöaika olla vain 3 tuntia. Sama pätee pyykinkuivatustiloihin: on käytännöllistä pitää ilmanvaihtoa tehostuksella vain, kun tiloissa kuivatetaan pyykkiä.

MyVallox-ilmanvaihtokoneet sopivat asuntojen lisäksi hyvin taloyhtiöiden saunatiloihin.MyVallox-ilmanvaihtokoneet sopivat asuntojen lisäksi hyvin taloyhtiöiden saunatiloihin.

Sopiva ilmanvaihtokone eri kokoisiin kohteisiin

MyVallox-ilmanvaihtokoneilla huoneistokohtaisen ilmanvaihdon saa toteutettua energiatehokkaasti eri kokoisiin ja tyyppisiin taloyhtiöihin. Asennuspaikkamahdollisuuksia MyVallox-konevalikoimasta löytyy mukavasti, sillä Vallox on kehittänyt ilmanvaihtokoneita, jotka voi asentaa esimerkiksi pesutornin päälle pesuhuoneeseen tai WC-istuimen päälle. Valikoimassa on myös kone, joka integroidaan keittiökaapistoon ja se huolehtii samalla sekä keittiön kärynpoistosta että koko asunnon ilmanvaihdosta.

Lue lisää MyVallox-ilmanvaihtokoneista

Vallox

Vallox on valmistanut ilmanvaihtojärjestelmiä jo lähes 50 vuotta. Tehdas sijaitsee Loimaalla, jonka yhteydessä ovat kaikki toiminnot tuotekehityksestä tekniseen tukeen. Valloxin tuottamaan korkealaatuiseen ilmanvaihtoteknologiaan on yhdistetty yksinkertainen tyylikäs muotoilu ja helppokäyttöisyys. Yritys on panostanut erityisesti ilmanvaihtolaitteidensa energiatehokkuuteen ja hiljaisuuteen. Se tarjoaa asiakkailleen myös laadukkaan teknisen tuen tuotteidensa koko elinkaaren ajaksi. Yrityksen valmistamilla ilmanvaihtokoneilla ja liesikuvuilla on kotimaisuudesta kertova Avainlippu-merkki.
 


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
30.4.2020