Esimerkkikohde, korvausilmat kuntoon taloyhtiössä.

Korvausilmat kuntoon taloyhtiössä

Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva As Oy Ilmarisenkatu 6 sisältää 30 asuinhuoneistoa. Lisäksi taloyhtiölle kuuluu kaksi vuokrattua työtilaa, kaksi ulkoiluvälinevarastoa, autotalli sekä saunaosasto.

Aloite taloyhtiön ilmanvaihdon parantamiseen tuli alun perin isännöitsijältä, kertoo hallituksen puheenjohtajana toimiva Mervi Ala-Prinkkilä. – Asuntojen korvausilmakanavat oli aikanaan suljettu, joten korvausilma tuli asuntoihin hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien raoista sekä postiluukuista. Puutteellinen ilmanvaihto aiheutti esimerkiksi ruuan käryjen leviämistä asuntojen välillä.

Taloyhtiössä oli tuolloin alkamassa putkiremontti, joten ilmanvaihto päätettiin saneerata kuntoon ennen sen aloittamista. Tukitut korvausilmakanavat avattiin ja vanhat rautaluukut korvattiin nykyaikaisilla Velco- korvausilmaventtiileillä. Taloyhtiön sijainti Helsingin keskusta-alueella, vaati myös tehokasta ilmansuodatusta, jotta liikenteen päästöt eivät kulkeutuisi sisäilmaan, Ala-Prinkkilä kertoo.

AS. OY ILMARISENKATU 6

  • 30 asuinhuoneistoa, kaksi vuokrattua työtilaa, kaksi ulkoiluvä- linevarastoa, autotalli sekä saunaosasto.
  • Päärakennuksen rakentamisvuosi 1929.
  • Huoneistojen koot 28–94 m2.
  • Vanhojen venttiilien tilalle asennettiin Velco venttiilit varustettuna Filtrete-suodattimilla ja äänenvaimennuksella.

Ennakointi kannattaa

Ala-Prinkkilällä on myös vankka ammattillinen näkemys kiinteistöalasta ja sen kehityksestä. Viestintäpäällikönä Braleva Kiinteistöpalvelut Oy:ssä työskentelevä Ala-Prinkkilä suosittelee taloyhtiöille aiempaa suunnitelmallisempaa kiinteistönpitoa. – Esimerkiksi ilmanvaihtoon kiinnitetään valitettavan usein huomiota vasta, kun ongelmia on päässyt jo syntymään. Suunnitelmallinen kiinteistönpito tukisi kiinteistön arvon kehitystä ja auttaisi taloyhtiöitä ajoittamaan huoltotoimenpiteet oikein.

Ei ilmaa ikkunan välistä

Etenkin 1970–1980-lukujen rakennuskannassa on paljon asuinkiinteistöjä, joissa ilmanvaihto ei toimi. Useissa kohteissa esimerkiksi alkuperäiset rautaluukut on tapetoitu tai maalattu umpeen energian säästön toivossa. Putki- tai julkisivuremonttien yhteydessä olisikin luontevaa katsastaa myös ilmanvaihdon toimivuus, sillä ilmanvaihdon saneeraminen toimivaksi on nopeaa eivätkä kustannuksetkaan nouse korkeiksi.

Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen kertoo, että jokaiseen kohteeseen on mahdollista löytää sopivat ratkaisut, joilla ilmanvaihto saadaan toimivaksi. Joissakin kohteissa esimerkiksi vanhat rautaluukut halutaan säilyttää osana asunnon alkuperäistä ilmettä. Tällöin venttiilin erikoismallin saa asennettua siten, että se jää piiloon luukun taakse.

Terveysilmasta annetaan tarvittaessa myös neuvoja ja lähellä olevia kohteita saatetaan käydä konsultoimassa paikan päälläkin. Meille on tärkeää, että jokaiseen kohteeseen löydetään oikeat ratkaisut. Terveysilman valikoimasta löytyvät Velco-venttiilit eri asennusmahdollisuuksilla.
 

Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen käsissään äänenvaimentimella varustettu Velco-korvausilmaventtiili. Venttiilien kanssa asennettavat äänenvaimentimet ovat tehokas ratkaisu asuntoihin, joissa esimerkiksi liikenteen melu koetaan asuinmukavuutta häiritsevänä.”Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen käsissään äänenvaimentimella varustettu Velco-korvausilmaventtiili. Venttiilien kanssa asennettavat äänenvaimentimet ovat tehokas ratkaisu asuntoihin, joissa esimerkiksi liikenteen melu koetaan asuinmukavuutta häiritsevänä.”

– Velco-venttiilit siitä syystä, että niissä on ulkolämpötilan mukaan säätyvä termostaatti ja korkea F-7 luokan ilmansuodatus. Taloyhtiöt suosivat automaattisesti säätyviä venttiileitä, sillä mikäli venttiilimalli ei ole itsestään säätyvä, se todennäköisesti jossakin vaiheessa suljetaan ja sitten unohdetaan avata, kertoo Mäkinen.

Tuloksena parempi ilmanvaihto

As Oy Ilmarisenkatu 6:den ilmanvaihtosaneerauksen myötä asuntojen ilmanvaihto on parantunut huomattavasti. Uusien korvausilmaventtiilien ansiosta ilma kulkee sisään asuntoihin hallitusti ja poistuu poistoilmaventtiileistä kuten on tarkoitettu. Myös asuntojen sisäilman laatu on parantunut, kun korvausilma kulkee sisään laadukkaan suodattimen kautta. Toimiva ilmanvaihto on lisännyt asukkaiden asumisviihtyvyyttä ja hyvinvointia. Myös kiinteistön kannalta ilmanvaihdon kunnostaminen on ollut mer- kittävä parannus, sillä toimiva ilmanvaihto vaikuttaa myös rakenteiden terveyteen.

Venttiilit paikkaan kuin paikkaan

Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat puuttuvat tai riittämättömästi mitoitetut korvausilmaventtiilit. Koska ilmanvaihto vaikuttaa niin asukkaiden kuin rakennuksienkin hyvinvointiin, ei korjaavia toimenpiteitä tulisi suotta pitkittää. Mikäli asunnoista löytyvät puiset tuuletusluukut, jotka etenkin 1970–1980-lukujen rivitaloissa ovat yleisiä, kustantaa yksi venttiili asennettuna noin 150 €/kpl.

Uuden seinäläpiviennin tekeminen ei sekään ole monimutkaista tai kallista. Puuläpivienti hoituu 105 mm kuppiterällä. Jos asunnossa on betoni- tai tiiliseinät, käytetään läpiviennin tekemiseen timanttiporaa. Timanttiporaus on nykyään nopeaa, eikä aiheuta suuremmin haittaa asukkaille tai ympäristölle. Tiili- tai betonirakenteeseen toteutettuna hintaa venttiilille tulee asennuksen kanssa arviolta noin 250–300 € euroa/kpl.

– Ilmanvaihtosaneerausten jälkeinen palaute on lähes yksinomaan aina positiivista. Toimivan ilmanvaihdon edut huomaa parhaiten vasta, kun ilmanvaihto on kunnossa. Kotona on helppo hengittää, unen laatu paranee ja vedon tunne vähenee, päättää Mäkinen.

Jos epäilet ilmanvaihdon toimivuutta taloyhtiössä

  • Mikäli taloyhtiön ilmanvaihdon toimivuus epäilyttää, ota ensin yhteyttä isännöitsijään ja kerro, mikä ilmanvaihdossa on huonosti. Isännöitsijän tehtävänä on selvittää, onko ilmanvaihdossa jotain vikaa tai puutteita ja mihin korjaustoimenpiteisiin on syytä ryhtyä.
  • Hyvin yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi toimimattomat korvausilmaventtiilit tai niiden puuttuminen kokonaan. Korvausilman puhtaus saattaa myös mietityttää - monista asunnoista suodattimet puuttuvat tai ovat heikkolaatuisia. Ongelmia voi olla myös poistoilmanvaihdossa (WC, keittiö, kylpyhuone). Poistoventtiilien toiminnan voi tarkastaa yksinkertaisella paperinpalatestillä: jos paperi pysyy poistoventtiilissä, niin tällöin poistot toimivat.
  • Korvausilman saanti kannattaa selvittää makuuhuoneesta tarkastamalla mistä makuuhuoneeseen virtaa raitista ilmaa.
  • Mikäli ongelma koskee koko taloyhtiötä, on taloyhtiön hallituksen vastuulla tehdä tai tilata selvitys siitä, kuinka ilmanvaihto saadaan toimivaksi ja esitellä mahdolliset korjaavat toimenpiteet taloyhtiön osakkaille yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen tehtävänä on päättää, mihin ratkaisuun ongelmien ratkaisussa päädytään.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
11.5.2020