• Etusivu
  • LVI

Korvausilmat kuntoon taloyhtiössä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 05.05.2020
20205_64482.jpg

Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva As Oy Ilmarisenkatu 6 sisältää 30 asuinhuoneistoa. Lisäksi taloyhtiölle kuuluu kaksi vuokrattua työtilaa, kaksi ulkoiluvälinevarastoa, autotalli sekä saunaosasto.

Aloite taloyhtiön ilmanvaihdon parantamiseen tuli alun perin isännöitsijältä, kertoo hallituksen puheenjohtajana toimiva Mervi Ala-Prinkkilä. – Asuntojen korvausilmakanavat oli aikanaan suljettu, joten korvausilma tuli asuntoihin hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien raoista sekä postiluukuista. Puutteellinen ilmanvaihto aiheutti esimerkiksi ruuan käryjen leviämistä asuntojen välillä.

Taloyhtiössä oli tuolloin alkamassa putkiremontti, joten ilmanvaihto päätettiin saneerata kuntoon ennen sen aloittamista. Tukitut korvausilmakanavat avattiin ja vanhat rautaluukut korvattiin nykyaikaisilla Velco- korvausilmaventtiileillä. Taloyhtiön sijainti Helsingin keskusta-alueella, vaati myös tehokasta ilmansuodatusta, jotta liikenteen päästöt eivät kulkeutuisi sisäilmaan, Ala-Prinkkilä kertoo.

Info

Info

AS. OY ILMARISENKATU 6

  • 30 asuinhuoneistoa, kaksi vuokrattua työtilaa, kaksi ulkoiluvä- linevarastoa, autotalli sekä saunaosasto.
  • Päärakennuksen rakentamisvuosi 1929.
  • Huoneistojen koot 28–94 m2.
  • Vanhojen venttiilien tilalle asennettiin Velco venttiilit varustettuna Filtrete-suodattimilla ja äänenvaimennuksella.

Ennakointi kannattaa

Ala-Prinkkilällä on myös vankka ammattillinen näkemys kiinteistöalasta ja sen kehityksestä. Viestintäpäällikönä Braleva Kiinteistöpalvelut Oy:ssä työskentelevä Ala-Prinkkilä suosittelee taloyhtiöille aiempaa suunnitelmallisempaa kiinteistönpitoa. – Esimerkiksi ilmanvaihtoon kiinnitetään valitettavan usein huomiota vasta, kun ongelmia on päässyt jo syntymään. Suunnitelmallinen kiinteistönpito tukisi kiinteistön arvon kehitystä ja auttaisi taloyhtiöitä ajoittamaan huoltotoimenpiteet oikein.

Ei ilmaa ikkunan välistä

Etenkin 1970–1980-lukujen rakennuskannassa on paljon asuinkiinteistöjä, joissa ilmanvaihto ei toimi. Useissa kohteissa esimerkiksi alkuperäiset rautaluukut on tapetoitu tai maalattu umpeen energian säästön toivossa. Putki- tai julkisivuremonttien yhteydessä olisikin luontevaa katsastaa myös ilmanvaihdon toimivuus, sillä ilmanvaihdon saneeraminen toimivaksi on nopeaa eivätkä kustannuksetkaan nouse korkeiksi.

Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen kertoo, että jokaiseen kohteeseen on mahdollista löytää sopivat ratkaisut, joilla ilmanvaihto saadaan toimivaksi. Joissakin kohteissa esimerkiksi vanhat rautaluukut halutaan säilyttää osana asunnon alkuperäistä ilmettä. Tällöin venttiilin erikoismallin saa asennettua siten, että se jää piiloon luukun taakse.

Terveysilmasta annetaan tarvittaessa myös neuvoja ja lähellä olevia kohteita saatetaan käydä konsultoimassa paikan päälläkin. Meille on tärkeää, että jokaiseen kohteeseen löydetään oikeat ratkaisut. Terveysilman valikoimasta löytyvät Velco-venttiilit eri asennusmahdollisuuksilla.

Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen käsissään äänenvaimentimella varustettu Velco-korvausilmaventtiili. Venttiilien kanssa asennettavat äänenvaimentimet ovat tehokas ratkaisu asuntoihin, joissa esimerkiksi liikenteen melu koetaan asuinmukavuutta häiritsevänä.”
Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen käsissään äänenvaimentimella varustettu Velco-korvausilmaventtiili. Venttiilien kanssa asennettavat äänenvaimentimet ovat tehokas ratkaisu asuntoihin, joissa esimerkiksi liikenteen melu koetaan asuinmukavuutta häiritsevänä.”

– Velco-venttiilit siitä syystä, että niissä on ulkolämpötilan mukaan säätyvä termostaatti ja korkea F-7 luokan ilmansuodatus. Taloyhtiöt suosivat automaattisesti säätyviä venttiileitä, sillä mikäli venttiilimalli ei ole itsestään säätyvä, se todennäköisesti jossakin vaiheessa suljetaan ja sitten unohdetaan avata, kertoo Mäkinen.

Tuloksena parempi ilmanvaihto

As Oy Ilmarisenkatu 6:den ilmanvaihtosaneerauksen myötä asuntojen ilmanvaihto on parantunut huomattavasti. Uusien korvausilmaventtiilien ansiosta ilma kulkee sisään asuntoihin hallitusti ja poistuu poistoilmaventtiileistä kuten on tarkoitettu. Myös asuntojen sisäilman laatu on parantunut, kun korvausilma kulkee sisään laadukkaan suodattimen kautta. Toimiva ilmanvaihto on lisännyt asukkaiden asumisviihtyvyyttä ja hyvinvointia. Myös kiinteistön kannalta ilmanvaihdon kunnostaminen on ollut mer- kittävä parannus, sillä toimiva ilmanvaihto vaikuttaa myös rakenteiden terveyteen.

Venttiilit paikkaan kuin paikkaan

Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat puuttuvat tai riittämättömästi mitoitetut korvausilmaventtiilit. Koska ilmanvaihto vaikuttaa niin asukkaiden kuin rakennuksienkin hyvinvointiin, ei korjaavia toimenpiteitä tulisi suotta pitkittää. Mikäli asunnoista löytyvät puiset tuuletusluukut, jotka etenkin 1970–1980-lukujen rivitaloissa ovat yleisiä, kustantaa yksi venttiili asennettuna noin 150 €/kpl.

Uuden seinäläpiviennin tekeminen ei sekään ole monimutkaista tai kallista. Puuläpivienti hoituu 105 mm kuppiterällä. Jos asunnossa on betoni- tai tiiliseinät, käytetään läpiviennin tekemiseen timanttiporaa. Timanttiporaus on nykyään nopeaa, eikä aiheuta suuremmin haittaa asukkaille tai ympäristölle. Tiili- tai betonirakenteeseen toteutettuna hintaa venttiilille tulee asennuksen kanssa arviolta noin 250–300 € euroa/kpl.

– Ilmanvaihtosaneerausten jälkeinen palaute on lähes yksinomaan aina positiivista. Toimivan ilmanvaihdon edut huomaa parhaiten vasta, kun ilmanvaihto on kunnossa. Kotona on helppo hengittää, unen laatu paranee ja vedon tunne vähenee, päättää Mäkinen.

Jos epäilet ilmanvaihdon toimivuutta taloyhtiössä

  • Mikäli taloyhtiön ilmanvaihdon toimivuus epäilyttää, ota ensin yhteyttä isännöitsijään ja kerro, mikä ilmanvaihdossa on huonosti. Isännöitsijän tehtävänä on selvittää, onko ilmanvaihdossa jotain vikaa tai puutteita ja mihin korjaustoimenpiteisiin on syytä ryhtyä.
  • Hyvin yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi toimimattomat korvausilmaventtiilit tai niiden puuttuminen kokonaan. Korvausilman puhtaus saattaa myös mietityttää - monista asunnoista suodattimet puuttuvat tai ovat heikkolaatuisia. Ongelmia voi olla myös poistoilmanvaihdossa (WC, keittiö, kylpyhuone). Poistoventtiilien toiminnan voi tarkastaa yksinkertaisella paperinpalatestillä: jos paperi pysyy poistoventtiilissä, niin tällöin poistot toimivat.
  • Korvausilman saanti kannattaa selvittää makuuhuoneesta tarkastamalla mistä makuuhuoneeseen virtaa raitista ilmaa.
  • Mikäli ongelma koskee koko taloyhtiötä, on taloyhtiön hallituksen vastuulla tehdä tai tilata selvitys siitä, kuinka ilmanvaihto saadaan toimivaksi ja esitellä mahdolliset korjaavat toimenpiteet taloyhtiön osakkaille yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen tehtävänä on päättää, mihin ratkaisuun ongelmien ratkaisussa päädytään.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton