Älylämmityspalvelu Wattisen avulla lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti

Etätyön tekeminen on lisännyt asumismukavuuden merkitystä

Tuore kyselytukimus* kertoo, että yli puolet (55 %) suomalaisista kerrostaloasukkaista painii lämmitysongelmien kanssa. Vielä useamman (62 %) haasteena on ollut erityisesti kerrostaloasuntojen lämmityksen epätasapaino, jolloin osassa asunnoista tai yksittäisistä huoneista saattaa olla liian kylmä ja osassa liian kuuma.

Kylmyys on kuumuutta yleisempi ongelma. Kylmyydestä kärsii peräti 54 % vastaajista. Sen sijaan 18 % kyselyyn vastanneista kerrostaloasujista kokee, että asunto on talvisin ainakin hetkittäin liian kuuma.

Aina tasaisen sopivana pysyvä lämmitys vaikuttaa olennaisesti asumisen mukavuuteen.Aina tasaisen sopivana pysyvä lämmitys vaikuttaa olennaisesti asumisen mukavuuteen.

- Takana on poikkeuksellisen lämmin talvi, joten tutkimuksen paljastamat lämmitysongelmat (kylmyyden kokemus) voivat tuntua yllättäviltä. Tällainen säätila on kuitenkin varsin haastava lämmityksen kannalta: kun lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin, voi osassa taloa on jatkuvasti kylmä ja osassa kuuma, valottaa DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelusta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Peräti 78 % taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä kertoo, että heidän taloyhtiössään on valitettu liian kylmistä tai kuumista asunnoista tai huoneista. Myös peräti kolmasosa isännöitsijöistä raportoi viime vuonna DNA:n teettämässä selvityksessä kohdanneensa lämmitykseen liittyviä ongelmia jopa viikoittain.

Sopivan lämpimissä kodeissa asuu tyytyväisemmät asukkaat

Aina tasaisen sopivana pysyvä lämmitys vaikuttaa olennaisesti asumisen ja kotona työskentelemisen mukavuuteen sekä vähentää myös huomattavasti energiankulutusta. Perinteisesti lämmityksen epätasapainon korjaaminen vaatisi huomattavia uudistuksia lämmitysjärjestelmiin. Ongelmien ratkaisemiseksi on myös kehitetty helpompi ratkaisu. Uudenlainen älypalvelu Wattinen, jonka avulla kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti. Huonekohtainen lämmön mittaaminen takaa tasaisen lämpötilan kaikkiin asuntoihin. Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan lämpövaraavuudesta ja sääennusteesta. Kyseisten tietojen avulla järjestelmä päättelee, miten rakennuksen kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata. Wattinen säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan.

Wattinen-älylämmityspalvelun käyttöönotto vaatii vain uusien älytermostaattien asentamisen asuntojen olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Palvelun käyttöönotto on nopea, eikä se vaadi isoja investointeja. Wattinen myös virkistää patteriventtiilejä automaattisesti ympäri vuoden, jotta venttiilit eivät jumiudu.

Wattisen asentamiseksi riittää termostaattien vaihto asuntojen olemassa oleviin pattereihin.Wattisen asentamiseksi riittää termostaattien vaihto asuntojen olemassa oleviin pattereihin.

Älyteknologia mahdollistaa myös lämmitysenergian kulutuksen ja lämmityksen kustannusten vähentämisen taloyhtiöissä. Wattisen tyypillisiä asennuskohteita ovat erityisesti vanhat kerrostalot, joiden lämmitys kaipaa tasapainotusta.

* Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja sen toteutti Norstat-tutkimuslaitos.

Wattinen - EDUT

Mukavampaa asumista
Asukkaat voivat asettaa ja ajastaa kotinsa jokaisen huoneen lämpötilan elämänrytmiinsä sopivaksi. Wattinen huolehtii lämmityskaudella toivotun lämpötilan ylläpitämisestä.

Säästöä lämmitysenergian kulutukseen
Älykäs lämmityksen ohjaus säästää taloyhtiön suurimmasta kuluerästä jopa 30 %.

Vähemmän ilmastopäästöjä
52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Pienellä lämmityksen säädöllä on iso ilmastovaikutus. Wattinen auttaa pienentämään kaukolämmön kulutusta, tuotantoa ja päästöjä.
 


Wattinen lopettaa lämpöjojoilun.

Haluatko tietää lisää?


Pyydä ilmainen esittely

Lämmitystä säädetään selkeästi Celsius-asteilla joko suoraan termostaatista  tai älypuhelinsovelluksella.Lämmitystä säädetään selkeästi Celsius-asteilla joko suoraan termostaatista  tai älypuhelinsovelluksella.
Wattinen on toistaiseksi pääasiassa tarjolla pääkaupunkiseudun, Turun ja Tampereen kerrostaloihin.

Pyydä ilmainen esittely taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
11.5.2020