• Etusivu
  • Energia

Etätyön tekeminen on lisännyt asumismukavuuden merkitystä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 07.05.2020Päivitetty 12.10.2023
20205_64543.jpg

Aina tasaisen sopivana pysyvä lämmitys vaikuttaa olennaisesti asumisen mukavuuteen.

Tuore kyselytukimus* kertoo, että yli puolet (55 %) suomalaisista kerrostaloasukkaista painii lämmitysongelmien kanssa. Vielä useamman (62 %) haasteena on ollut erityisesti kerrostaloasuntojen lämmityksen epätasapaino, jolloin osassa asunnoista tai yksittäisistä huoneista saattaa olla liian kylmä ja osassa liian kuuma.

Kylmyys on kuumuutta yleisempi ongelma. Kylmyydestä kärsii peräti 54 % vastaajista. Sen sijaan 18 % kyselyyn vastanneista kerrostaloasujista kokee, että asunto on talvisin ainakin hetkittäin liian kuuma.

- Takana on poikkeuksellisen lämmin talvi, joten tutkimuksen paljastamat lämmitysongelmat (kylmyyden kokemus) voivat tuntua yllättäviltä. Tällainen säätila on kuitenkin varsin haastava lämmityksen kannalta: kun lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin, voi osassa taloa on jatkuvasti kylmä ja osassa kuuma, valottaa DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelusta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Peräti 78 % taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä kertoo, että heidän taloyhtiössään on valitettu liian kylmistä tai kuumista asunnoista tai huoneista. Myös peräti kolmasosa isännöitsijöistä raportoi viime vuonna DNA:n teettämässä selvityksessä kohdanneensa lämmitykseen liittyviä ongelmia jopa viikoittain.

Sopivan lämpimissä kodeissa asuu tyytyväisemmät asukkaat

Aina tasaisen sopivana pysyvä lämmitys vaikuttaa olennaisesti asumisen ja kotona työskentelemisen mukavuuteen sekä vähentää myös huomattavasti energiankulutusta. Perinteisesti lämmityksen epätasapainon korjaaminen vaatisi huomattavia uudistuksia lämmitysjärjestelmiin. Ongelmien ratkaisemiseksi on myös kehitetty helpompi ratkaisu. Uudenlainen älypalvelu Wattinen, jonka avulla kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti. Huonekohtainen lämmön mittaaminen takaa tasaisen lämpötilan kaikkiin asuntoihin. Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan lämpövaraavuudesta ja sääennusteesta. Kyseisten tietojen avulla järjestelmä päättelee, miten rakennuksen kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata. Wattinen säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan.

Wattinen-älylämmityspalvelun käyttöönotto vaatii vain uusien älytermostaattien asentamisen asuntojen olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Palvelun käyttöönotto on nopea, eikä se vaadi isoja investointeja. Wattinen myös virkistää patteriventtiilejä automaattisesti ympäri vuoden, jotta venttiilit eivät jumiudu.

Älyteknologia mahdollistaa myös lämmitysenergian kulutuksen ja lämmityksen kustannusten vähentämisen taloyhtiöissä. Wattisen tyypillisiä asennuskohteita ovat erityisesti vanhat kerrostalot, joiden lämmitys kaipaa tasapainotusta.

* Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja sen toteutti Norstat-tutkimuslaitos.

Huomio

Huomio

Wattinen - EDUT

Mukavampaa asumista
Asukkaat voivat asettaa ja ajastaa kotinsa jokaisen huoneen lämpötilan elämänrytmiinsä sopivaksi. Wattinen huolehtii lämmityskaudella toivotun lämpötilan ylläpitämisestä.

Säästöä lämmitysenergian kulutukseen
Älykäs lämmityksen ohjaus säästää taloyhtiön suurimmasta kuluerästä jopa 30 %.

Vähemmän ilmastopäästöjä
52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Pienellä lämmityksen säädöllä on iso ilmastovaikutus. Wattinen auttaa pienentämään kaukolämmön kulutusta, tuotantoa ja päästöjä.

Pyydä ilmainen esittely taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
automaatio
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_66903.jpg
Älylämmityspalvelulla ratkaisu kerrostalon lämmitysongelmiin
Kahdessa pääkaupunkiseudun kerrostalokohteessa on kärsitty erilaisista epätasaisen lämmityksen tuomista haitoista tai muista lämmitykseen liittyvistä ongelmista. Asuntoihin asennettiin älylämmityspalvelu Wattinen. Lue käyttökokemuksia, miten palvelun asentaminen vaikutti kohteiden asumismukavuuteen ja energiatehokkuuteen.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
Tunesmart taloautomaatio
Taloyhtiön johtamisen tukena teknologian hyödynnystä
Espoon Paratiisiomena ja Espoon Omenapuu taloyhtiössä pähkäiltiin rakennuttajan jäljiltä jääneen lämmönsäätimen kanssa, joka oli hankalakäyttöinen ja vanhentunut eikä siihen saanut enää varaosia. Ongelma kasvoi entisestään, kun asukkailta alkoi tulla palautetta kuumista asunnoista.
202011_67345.jpg
Kerrostaloyhtiö, ota haaste vastaan - säästä energiaa ja ilmastoa
Asumisen kustannukset ovat nousseet jatkuvasti ja energia on taloyhtiöiden kulueristä suurimpia. Energiankulutuksen vähentäminen on tärkeää taloyhtiöiden talouden kannalta, mutta sillä on ratkaiseva rooli myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton