Kaukolämpö vaihtui maalämpöön – ”Lähiseudun taloyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita ratkaisustamme ja kiitelleet meitä edistyksellisyydestä”

Tampereella sijaitseva Asunto Oy Koulukatu 12 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön syksyllä 2016. Muutos tiputti vuonna 1963 valmistuneen kerrostalon lämmityskustannukset alle puoleen.

Aaro Sihvo ja Mikko Väyrynen ovat tyytyväisiä lämmitysmuodon vaihtoon. Kiinteistöön asennettiin kaksi maalämpöpumppua.

Aaro Sihvo ja Mikko Väyrynen ovat tyytyväisiä lämmitysmuodon vaihtoon. Kiinteistöön asennettiin kaksi maalämpöpumppua.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Aaro Sihvo kertoo, että maalämpöön siirtymisen suunnittelu käynnistyi yhtiön ja isännöintitoimiston yhdessä teettämästä selvityksestä.

– Ehdotus meni helposti läpi sekä hallituksessa että yhtiökokouksessa. Laskelmat olivat kiistattomat – lämmityskulut vähenisivät puolella. Ja kun kiinteistön talotekniikkaa piti muutenkin uusia, ratkaisu oli selvä.
 

Kiinteistöön asennettiin hybridiratkaisu, jossa yhdistyvät maalämpö ja poistoilman lämmöntalteenotto. Sihvon mukaan kokemukset ovat olleet erinomaisia ja säästötavoitteisiin on päästy.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä ratkaisuun sekä tietysti siihen, että säästötavoitteet on saavutettu: lämmityskulut ovat pienentyneet 52–56 % vuodesta riippuen. Lähiseudun taloyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita ratkaisustamme ja kiitelleet meitä edistyksellisyydestä.
 

"Kyllä itseänikin ilahduttaa, että talossa, jonka asukkaista suurin osa on senioreita, saatiin vietyä hanke läpi näin vaivattomasti."

Aaro Sihvo, Asunto Oy Koulukatu 12:n hallituksen jäsen
Fakta: Vuonna 2015 Asunto Oy Koulukatu 12:n lämmityskulut olivat 19 347 € ja vuonna 2017 maalämpöön siirtymisen jälkeen 9 264 €.

Tampereella sijaitseva 22 huoneiston kerrostalo valmistui vuonna 1963.

Tampereella sijaitseva 22 huoneiston kerrostalo valmistui vuonna 1963.

Syksyllä 2016 käyttöön otetun lämmitysjärjestelmän toimitti Suomen Ekolämpö Oy. Urakoitsija Mikko Väyrynen kertoo, että tarjouspyyntö maalämpöratkaisusta tuli isännöitsijätoimisto Kiinteistöjuridia Oy:lta.

– Isännöintitoimiston hankeosaamisella on merkittävä painoarvo urakkaan lähdettäessä. Myös taloyhtiö on mukana prosessin eri vaiheissa. Ratkaisut räätälöidään yksityiskohtaisesti kunkin kiinteistön tarpeisiin ja toteutus suunnitellaan asumismukavuus ja turvallisuus huomioiden, Väyrynen toteaa.

Maalämpöjärjestelmä, lämpökaivot ja koko keruupiirin riittävyys mitoitettiin tarkoin kiinteistön energiankulutukseen perustuvien tietojen pohjalta. Kohteeseen päädyttiin asentamaan kaksi NIBE F1345-40 -maalämpöpumppua, neljä 280-metristä lämpökaivoa sekä lämmöntalteenottolaite, jonka avulla maksimoidaan poistoilmasta saatavan energian hyöty.

– Keskustan pienillä tonteilla on rajallisesti tilaa kaivojen sijoitteluun. Etenkin silloin kannattaa hyödyntää poistoilman hukkalämmön mahdollisuudet. Eikä energiaa toki muutenkaan kannata puhaltaa taivaalle, Väyrynen muistuttaa.

NIBE on Ekolämmölle mieluinen kumppani, jonka kanssa yhteistyö toimii kaikin puolin erinomaisesti.

− Olemme kokeilleet muitakin tuotemerkkejä ja vertailleet laitetarjontaa lähes vuosittain. Kerta toisensa jälkeen olemme kuitenkin päätyneet NIBEn tuotteisiin. NIBEn pitkälle viety tuotekehitys ja tekninen tuki ovat omaa luokkaansa, Väyrynen kiittelee.

Onko lämmitysremontti ajankohtainen taloyhtiössänne?

NIBE F1345 ja F1355 ovat tehokkaita ja joustavia kiinteistömaalämpöpumppuja taloyhtiöiden erilaisiin tarpeisiin. NIBE F1345 ja F1355 sopivat isoihinkin rakennuksiin, joissa lämmitystarve on suuri. Yhden ohjauksen taakse voidaan kytkeä sarjaan jopa yhdeksän lämpöpumppua. Älykäs tekniikka mahdollistaa lämpöpumpun etävalvonnan ja -hallinnan, jolloin esimerkiksi huoltomies voi seurata laitteen toimintaa ja tehdä säätöjä etänä.

Sekä invertteriohjattu malli NIBE F1355 että NIBE F1345 ovat kahdella kompressorilla varustettuja. Mallia NIBE F1355 löytyy teholuokkaan 43 kW asti ja maalämpöpumppua F1345 jopa 60 kW asti. Taloyhtiössä saavutetaan optimaaliset säästöt, sillä lämpöpumpun suorituskyky on aina oikea, ja se mukautuu kiinteistön tehontarpeeseen automaattisesti ympäri vuoden. Myös aurinkosähkön tai lämmön talteenoton liittäminen lämpöpumppuun on mahdollista.

Tilaa maksuton esite kiinteistömaalämmöstä

Kiinnostuitko? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
18.3.2021