Miten valita sopivin kosteiden tilojen lattialämmitys saneerauskohteeseen?

Miten valita sopivin kosteiden tilojen lattialämmitys saneerauskohteeseen?

Kaukolämmitteisissä kerrostaloissa kylpyhuoneiden mukavuuslämmitys on käytön kannalta edullisinta toteuttaa vesikiertoisena, joka on sähköistä lattialämmitystä energia- ja kustannustehokkaampi. Mutta milloin kannattaa harkita sähköisen lattialämmityksen asentamista? Lue Uponorin vinkit lattialämmityksen valintaan.

Merkittävää säästöä käyttökustannuksissa

Kaukolämpö on Suomessa yleisin rakennusten lämmitystapa. Kaukolämmöllä voidaan toteuttaa kätevästi myös kosteiden tilojen mukavuuslämmitys, mikäli kiinteistön linjasaneerauksen yhteydessä asuntojen kylpyhuoneet remontoidaan ja vesikiertoinen lattialämmitys voidaan liittää kiinteistön lämmitysjärjestelmään. Ratkaisu on käyttökustannuksiltaan selvästi sähkökäyttöistä lattialämmitystä edullisempi.

Sähköisen lattialämmityksen vaatima energia tulee yleensä asukkaan maksettavaksi. Tällöin on olemassa vaara, että taloyhtiön edusta tingitään. Pahimmassa tapauksessa kosteiden tilojen lämmitys kytketään kokonaan pois huoneistokohtaisen kustannussäästön nimissä. Kun lämmitystä ei ole lainkaan, kosteat tilat kuivuvat hitaammin, mikä voi aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa.
 

Vesikiertoisen lattialämmityksen käyttökustannukset ovat alhaiset käytettävän energian hinnasta johtuen – kaukolämpöä hyödyntävä järjestelmä ei tuo asukkaalle lisälaskua. Energian kulutus lasketaan neliöiden mukaan vastikkeessa, jolloin sitä ei turhaan kytketä pois päältä.
Vesikiertoisessa järjestelmässä voidaan energiamuotona käyttää kaukolämmön ohella myös maalämpöä, ja energiamuotoa voidaan vaihtaa rakennuksen elinkaaren aikana. Vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän valinta maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa alhaisten käyttökustannusten ansiosta.

Edullinen asennus mihin tahansa kohteeseen

Taloyhtiön remontissa, jossa kaikkien asuntojen kylpyhuoneita ei uusita, tilanne onkin toinen. Vesikiertoisen lattialämmityksen toteuttaminen yksittäisiin kylpyhuoneisiin ei yleensä ole teknisesti tai kustannussyistä järkevää. Sen lisäämistä saneerausvaiheessa ei myöskään kannata harkita, mikäli kiinteistössä ei ole ennestään vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

Sähköinen lattialämmitys onkin näissä tilanteissa tehokas ratkaisu niin hankintahinnan, joustavuuden, kuin asennusajankin puolesta. Se soveltuu eri tyyppisiin tiloihin ja on helppo asentaa mihin tahansa kohteeseen. Nopea reagointikyky tuo myös lisämukavuutta ja yksilöllisyyttä lämmityksen säätöön.

Uponorin ammattilaiset apunasi

Jokaisessa saneeraushankkeessa on omat erityispiirteensä ja me Uponorilla autamme taloyhtiöitä sopivimpien ratkaisujen valinnassa. Uponor tukee myös suunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää Uponorin lattialämmitysratkaisuista tai ota yhteyttä suoraan Uponorin Tekniseen palveluun:
Puhelin: 020 129 2220

Sähköposti: tekninen.palvelu@uponor.com
 

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön tästä


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
11.5.2020