• Etusivu
  • Isännöitsijä

Uniikki taloyhtiö Espoossa sai arvoisensa katon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 18.05.2020
20205_64770.jpg

Espoon vehreässä rantamaisemissa sijaitsee Hyljetie 16, uniikki ja upea taloyhtiö. Yhtiö koostuu vuonna -84 rakennetusta paritalosta sekä pari vuotta myöhemmin valmistuneesta erillistalosta. Vuonna -88 kokonaisuuteen rakennettiin vielä neljän asunnon rivitalo. 25 vuotta sitten Hyljetielle muuttanut Kaj Brådd kertoo taloyhtiöön tehdystä, juuri päättyneestä Vesivek-kattoremontista.

Mineriittikatteen paikkailu oli jokakesäistä puuhaa

Paritalon varttikatto oli jo jonkin aikaa aiheuttanut taloyhtiössä päänvaivaa, sen mineriittikate alkoi Kajn sanojen mukaan olla haperoa kuin pahvi. Taloyhtiö joutui joka kesä paikkailemaan kattoa ja vaihtamaan siihen laattoja. Rivi- ja erillistalossa katteena sen sijaan oli tiilikuvioinen pelti, joka vaati myös satunnaisia pieniä fiksauksia.

Ne peltikatteet olisivat ehkä kestäneet vielä 5-10 vuotta, mutta päätimme kuitenkin olla ennalta viisaita ja laittaa kaikki katot yhdellä kertaa uusiksi. Saataisiin samalla rakennuksiin yhtenäinen ilme. Paritalon katto kun oli alun perin ruskea ja muiden rakennusten katot punaiset, kertoo Kaj.

Remontoitavaa kattopintaa oli noin 800 neliötä, ja laajaan remonttiin liittyi muutoinkin paljon mietittäviä yksityiskohtia. Lisäksi monimuotoiset katot vaativat ammattitaitoa asentajilta ja peltisepiltä. Taloyhtiössä haluttiin olla varma lopputuloksen laadusta sekä siitä, että remontin varrella pystyttäisiin keskustelemaan urakoitsijan kanssa kaikista yksityiskohdista ja ratkaisuista.

Alkuperäinen aikataulu oli kolme viikkoa, yksi viikko kullekin rakennuskokonaisuudelle. Ja siinä luvatussa aikataulussa pysyttiin. Vesivekin edustajan Jere Murron kanssa kommunikointi on koko prosessin aikana sujunut kiitettävästi, kehuu Kaj.

Tiilikuvio vaihtui lukkosaumaan

Aikaisempi tiilikuvioinen kate vaihtui Luja-Lauri -lukkosaumaprofiiliin, koska katolle tullaan myöhemmässä vaiheessa asentamaan vielä aurinkopaneelit. Ne pystytään kiinnittämään lukkosauman ponttiin, joten katteen läpi ei tarvitse porata reikiä. Katteen väriksi valittiin ruskea, joka istuu hyvin rakennusten ovien, ikkunalautojen ja muiden yksityiskohtien sävyihin.

Tyylikäs kokonaisuus muodostuu tarkkaan harkituista, viimeistellyistä yksityiskohdista, piipunhattua myöten. Nyt kun viimeiset rakennustelineet ovat juuri lähteneet pihasta, näkee, miten koko taloyhtiön ilme on muuttunut vanhojen punasävyisten katteiden vaihduttua linjakkaaseen, tummaan Luja-Lauriin. Kaj kertoo lopputarkastuksen olevan vielä edessä muutaman päivän kuluttua. Sen jälkeen Hyljetiellä päästään viettämään tulevaa kesää uusien kattojen alla, uudessa miljöössä – ja ilman huolta katonpaikkailuista.

Miten Luja-Lauri eroaa tavallisista lukkosaumakatteista?

Suoralinjainen lukkosaumakate on muodoltaan samantyylinen kuin perinteinen, peltiseppien käsityönä tekemä konesaumakatto. Valmiiksi profiloidut teräspellit kiinnitetään ruuvaamalla ruoteisiin, seuraavan pellin pystysauma lukittuu edellisen päälle ja ruuvit jäävät piiloon pystysauman alle. Kattotuotteet kiinnitetään katon pystysaumoihin puristamalla, katetta rikkomatta.

20205_64771.jpg

Vesivekin lukkosaumakate, linjakas Luja-Lauri soveltuu monenlaisiin kohteisiin. Se istuu hyvin sekä perinteiseen miljööseen että moderneihin rakennuksiin. Sitä käytetään paljon myös suojelukohteissa. Luja-Lauri voidaan asentaa myös loiville katoille, joiden kaltevuus on 1:9 tai jyrkempi. Värivaihtoehtoina ovat musta, tummanharmaa, tummanruskea, havunvihreä ja punainen

20205_64772.jpg

Laadun takana oma asennuskokemus ja tuotekehitys

Vesivek on kehittänyt 30 vuoden aikana omassa tuotekehityksessään parhaimmat tekniset ja materiaaliratkaisut laadukkaaseen lukkosaumakatteeseen. Omat asentajamme välittävät asennuskohteista jatkuvaa tietotaitoa, mikä tuotekehityksessä jatkojalostetaan laadukkaiksi ratkaisuiksi.

Lukkosaumakatteen tyylikkyyden takana oleva suoralinjaisuus asettaa omat vaatimuksensa profiilien laadulle. Suora pelti on huomattavasti herkempi lämpölaajenemiselle kuin esimerkiksi tiilikuvioitu pelti. Lämpölaajeneminen taas voi saada aikaan pellin paukkumista sekä aiheuttaa kulumista sekä saumojen tai kiinnikkeiden vuotoriskin. Pahimmillaan se voi saada pellin repeämään.

Lukkosaumakatteissa esiintyy siis aina jonkinasteista pellin elämistä, mutta Luja-Laurissa nämä lämpölaajenemisen aiheuttamat haitat on minimoitu. Muun muassa harjan alla oleva tuiskupelti on Luja-Laurissa toteutettu profiilien yläreunan taitoksella. Näin harjapellin alle ei tarvita erillistä tuiskulistaa, jonka kiinnittämiseksi peltiin porataan ylimääräisiä kiinnitysreikiä. Jos suorassa profiilissa kiinnitysreikien kohdalla ei ole liikkumavaraa, pelti saattaa jopa revetä lämpölaajenemisen seurauksena.

Luja-Laurin laadun salaisuus on saumarakenteessa

Merkittävin tekijä Luja-Laurin laadun takana on kuitenkin sen saumarakenteessa. Saumaratkaisut vaikuttavat oleellisesti katteen vedenpitävyyteen, jäykkyyteen, ulkonäköön sekä asennettavuuteen. Luja-Laurin sauman mittasuhteet on suunniteltu niin, että sauman lukittuvuus ja profiilin jäykkyys on optimoitu. Ja mitä jäykempi profiili, sitä kestävämpi se on ja helpompi asentaa.

20205_64774.jpg

Sauma kätkee sisällensä myös edistyneimmät tekniset ratkaisut tiiviyden ja kapillaarikatkon aikaansaamiseksi. Näiden ratkaisujen ansiosta profiilit lukittuvat erittäin kestävästi toisiinsa ja muodostavat sauman sisään kapillaarikatkon. Tämä katko estää tehokkaasti veden nousemisen kapillaarisesti saumarakenteiden sisään. Näin saumaan ei tarvitse asentaa vedenpitävyyden varmistamiseksi ylimääräisiä tiivisteitä. Pehmeän tiivisteen käyttöikä ei ole sama kuin teräspellin. Katteen pitkästä takuusta ei ole iloa, jos tiiviste haperoituu sitä ennen ja päästää kosteuden sauman sisään.

Luja-Laurin saumassa on myös toinen sen ulkonäköön sekä toimivuuteen liittyvä tekninen ratkaisu, joka erottaa sen tavallisista lukkosaumakatteista. Profiilin reunojen taitteissa on hiuksenhieno korkeusero, jonka ansiosta profiilin pohja asettuu vaakasuoraan linjaan ruoteita vasten. Jos tätä eroa ei ole, profiilit eivät asetu katon lappeeseen nähden suoraan. Tällöin sadevesi kulkeutuu aina räystäälle valuessaan profiilin toista reunaa vasten ja muodostaa kapean vesinoron. Rankemmalla sateella tämä vesinoro saattaa juosta kourun yli.

Luja-Lauriin kelpuutetaan vain kestävin pinnoite

Luja-Lauri profiloidaan Vesivekin omassa tuotannossa Pirkkalassa ja aina asiakkaan katon mitoille räätälöitynä. Luja-Lauri on yhtä suomalainen kuin nimensäkin, se on muiden Vesivekin teräspeltikatteiden tapaan nimenomaan pohjoisille katoille ja sääolosuhteisiin suunniteltu profiili. Kaikille Vesivekin profiileille on myönnetty Avainlippu-tunnus merkkinä kotimaisesta työstä.

20205_64776.jpg

Profiilituotannosta vastaava Olavi on tarkka profiiliensa raaka-aineesta. MattaNova on ainoa pinnoite, jonka hän kelpuuttaa rasituskestävyytensä ja tasalaatuisuutensa puolesta Vesivekin katoille. MattaNovan salaisuus on sen pinnassa olevat pienen pienet ultrakovat partikkelit, jotka tekevät katteesta mattapintaisena kestävän. Pinnoitteen alla on SSAB:n laadukas teräs, jonka paksuus on aina tarkalleen 0,6 mm.

Myönnämme Luja-Laurille 50 vuoden puhkiruostumattomuustakuun, 20 vuoden pinnoitetakuun sekä 5 vuoden asennustakuun.

Pyydä ilmainen arvio kattoremontille

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20112_24504.jpg
Taloyhtiöissä ei riittävästi tietoa
Taloyhtiöissä ei ole riittävästi tietoa sen paremmin uusista kattotuotteista, -materiaaleista kuin -määräyksistäkään, sanoo Markku Kellokoski Vesivek Uusimaa Oy:stä. Ammattirakentamisen yksikön päällikkö toteaa ykskantaan, että toimivia ratkaisuja kyllä löytyisi pulmaan kuin pulmaan, mutta tieto ei vaan mene perille
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton