• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.05.2020Päivitetty 24.07.2023
Oven avaaminen avaimella_1200x600

Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.

Kenellä yleisavain on?

Tavallisesti taloyhtiön yleisavain on joko taloyhtiön, talonmiehen tai huoltoyhtiön hallussa. Yleisimmin taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa hallussapitosopimuksen, jolloin avain on huoltoyhtiöllä. Jossain tapauksissa avain voi olla myös esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan hallussa.

Taloyhtiön remonttien aikana remontin toteuttavan yrityksen henkilökunnan on päästävä kulkemaan taloyhtiössä. Silloin yleisavaimet luovutetaan remontin ajaksi myös remonttifirman haltuun.

Milloin yleisavainta saa käyttää?

Kun asunnossa on tarpeen tehdä taloyhtiön vastuulle kuuluvia huoltotöitä, taloyhtiön edustajalla (huoltomies, talonmies tai tehtävään palkattu urakoitsija) on asunto-osakeyhtiölain mukainen oikeus mennä yleisavaimella asuntoon suorittamaan korjauksia tai tarkastuksia.

Taloyhtiön kunnossapitovastuulla ovat esimerkiksi lämpö-, sähkö-, vesi-, ilmastointi- ja viemärijärjestelmät. Tyypillisiä huoltotehtäviä asunnossa ovat esimerkiksi vesimittarin lukeminen ja ilmastointikanavien nuohous.

Taloyhtiön edustajan on ilmoitettava tulevista huolto- tai tarkastuskäynneistä etukäteen. Usein ilmoitus tapahtuu kotiin jaettavalla kirjallisella tiedotteella. Isännöintiliiton ohjeistuksen mukaan huoltomiesten tulisi aina myös soittaa ensin ovikelloa, ennen yleisavaimen käyttöä.

On tapauksia, jolloin yleisavaimen käyttö ei vaadi erillistä ilmoitusta. Nämä ovat kiireellisiä tapauksia, kuten epäily vesivahingosta tai tulipalosta asunnossa. Asuntoon saa mennä myös, jos epäillään asukkaan terveyden tai hengen olevan vaarassa. Tällaisissa tapauksissa taloyhtiö voi pyytää oven avaamiseen virka-apua poliisilta tai pelastuslaitokselta, mikäli yleisavainta ei ehditä käyttää.

Onko mahdollista kieltää yleisavaimen käyttö omaan asuntoon?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan huoltotoimenpiteet suoritetaan asukkaalle sopivalla hetkellä. Asukkaalla on siis oikeus kieltää asunnossa käynti ja sopia sille parempi ajankohta ellei toimenpiteen laatu tai kiireellisyys edellytä muuta.

Uuden ajankohdan käynnille voi sopia, mutta kokonaan käyntiä asunnossa ei voi kieltää, sillä huoltotoimenpiteet ja tarkastukset tulee suorittaa.

Jos asunnossa käydään asukkaan poissa ollessa, tulee siitä jättää asuntoon viesti. Viestissä pitää olla tieto, kuka asunnossa on käynyt, milloin asunnossa on käyty ja käynnin syy. Jos huomaat, että asunnossasi on käyty ilman lupaa ja viestiä jättämättä, ota yhteys ensisijaisesti omaan isännöitsijääsi asian selvittämiseksi.

Oletko hankkinut turvalukon? Huomioi tämä

Joskus asuntoon on hankittu joko asunnon omistajan tai vuokralaisen toimesta erillinen turvalukko. Sen avainta ei ole pakko luovuttaa taloyhtiölle tai sen edustajalle.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli asuntoon joudutaan menemään kiireellisesti ja hajottamaan turvalukko, on asunnon haltijan hankittava omakustanteisesti uusi turvalukko ja maksettava myös oven korjaus. Siksi on parempi luovuttaa turvalukon avaimesta kopio myös huoltoyhtiölle tai muulle yleisavaimen haltijalle.

Isännöitsijä
asuminen
huolto
huoneisto
kunnossapito
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
mies asentaa palovaroitinta kattoon
Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle
Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.
20227_79030.jpg
Onko kyseessä jälleenvuokraus vai alivuokralainen?
Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton