Vuokra-asunnon ilmeen kohennus vaivattomalla valaistusremontilla

Tiensä päähän tulleet vuokra-asunnon halogeenivalaisimet ja loisteputket saivat uudet, energiatehokkaat ledit. Vuokralainen on tyytyväinen lopputulokseen, ja vuokranantaja kiittelee sujuvasti, etänä hoitunutta prosessia suunnittelusta asennukseen saakka. Koordinaatio hoitui hyvin osapuolten kesken.

Kerrostaloasunnossa Espoon Haukilahdessa käyttöikänsä päässä olevat valaisimet

Parikymmentä vuotta palvelleet halogeenivalaisimet aiheuttivat harmia vuokralaiselle, ja asunnon omistaja Kristiina Ilves tarttui toimeen. Hän alkoi etsiä korvaavaa ratkaisua. Haasteena oli wc:n rikkoutunut loisteputkivalaisin, keittiössä haluttiin halogeeneista pois nykyaikaiseen ratkaisuun, kun kaikki valot eivät syttyneet enää, vaikka polttimoa kuinka vaihdettiin. Polttimot olivat lisäksi eriparisia. Eteisessä ja makuuhuoneessa halogeeneissa oli myös ongelmia.

Ennen valaistusremonttia osa valaisimista oli käyttöikänsä päässä.Ennen valaistusremonttia osa valaisimista oli käyttöikänsä päässä.

Suunnittelun lähtökohtana vaivaton asennus

Kristiina Ilves otti yhteyttä Lamppukauppa Led Storeen, ja pyysi nykyaikaista, vähän energiaa kuluttavaa ratkaisua, joka olisi lisäksi helppo asentaa. Ilves osasi kääntyä valaistuksen uusimisessa asiantuntijoiden puoleen, sillä hän sisustussuunnittelijana ymmärsi, kuinka suuri vaikutus asunnon viihtyvyyteen hyvällä valaistuksella on. Hänellä oli aiempia hyviä kokemuksia LedStoren palvelusta ja tuotteista.

Huoneistoon ei oltu tekemässä tässä yhteydessä muuta remonttia, sillä muilta osin kalusteet palvelivat vielä hyvin. Valaistuksen tuli olla pitkäikäinen ja muotoilultaan kestää aikaa. Suunnitelmat tehtiin näppärästi sähköpostitse ja puhelimitse, vaikka asiakas oli Porissa, valaisimet Vantaalla ja remonttikohde Espoossa.

Uusi valaistus neljään huoneeseen

Keittiö, eteinen, makuuhuone ja kylpyhuone ovat tiloja, joissa valaistus on tärkeää. Erityisesti eteisessä ja kylpyhuoneessa on monesti vähän luonnonvaloa ja valaistuksen riittävyyteen tulee kiinnittää huomiota. Keittiössä niin ikään työskentelymukavuus kasvaa, kun työtasoilla on riittävä määrä hyvälaatuista valoa.

Keittiön työtason uusi valaistus toteutettiin vaihtamalla viisi halogeenipolttimoa 2,6 metriin led-nauhaa. Led-kiskon virtalähde liitettiin suoraan sähköön, joten uusi valaistus syttyy ja sammuu edelleen samasta katkaisijasta.

Keittiön työtasovalaistus uusittiin 14,4W/m led-nauhalla, joka kiinnitettiin valkoiseksi maalattuun alumiiniprofiiliin, ja toteutettiin asennusvalmiiksi mittojen mukaan LedStoren LedPajalla.Keittiön työtasovalaistus uusittiin 14,4W/m led-nauhalla, joka kiinnitettiin valkoiseksi maalattuun alumiiniprofiiliin, ja toteutettiin asennusvalmiiksi mittojen mukaan LedStoren LedPajalla.

Eteisen valaistukseksi uusittiin halogeenipolttimot 6W LedStoren led-polttimolla, ja uusilla valaisinkehyksillä, sekä muuntajalla. Eteiseen saatiin enemmän hyvälaatuista valoa, sillä värintoistokyky on LedStoren led-polttimoissa huippuluokkaa.

Led-polttimot GU10-kannalla lämpimällä 3000K valon värisävyllä ovat lähellä halogeenin värilämpötilaa.Led-polttimot GU10-kannalla lämpimällä 3000K valon värisävyllä ovat lähellä halogeenin värilämpötilaa.

Makuuhuoneessa valonlähteet oli jo valmiiksi sijoitettu liukuoven yläpuolelle koteloon, ja uudet GU 10-kantaiset LedStoren led-polttimot istuivat suoraan olemassa oleviin asennusaukkoihin, kuten eteisessäkin. Alumiiniset valaisinkehykset valittiin hopeansävyiseksi liukuoven rungon mukaan.

Makuuhuoneessa valaistus on keskitetty liukuoven yläpuolelle, lamppuina GU10-kantaiset led-polttimot.Makuuhuoneessa valaistus on keskitetty liukuoven yläpuolelle, lamppuina GU10-kantaiset led-polttimot.

Wc:ssä valot asennettiin olemassa olevaan sähkönsyöttöön. Kellastumattomassa muovidiffuuserissa ja kokoalumiinisessa, valkoiseksi maalatussa rungossa LedStoren BLADE 600-valaisin pysyy käyttökuntoisena laskennallisesti yli 10 vuotta. Valotehokkuus valaisimella on 600 lumenia. Jos valaisin vikaantuu, siinä oleva virtalähde on mahdollista vaihtaa LedStorella, eli valaisin on korjattavissa.

Pienessä wc-tilassa valaisuun riittää yksi 8,4 W tehoinen, 60 cm pituinen led-valaisin BLADE 600.Pienessä wc-tilassa valaisuun riittää yksi 8,4 W tehoinen, 60 cm pituinen led-valaisin BLADE 600.

Hyötyinä sähkönsäästö ja tilojen valoisampi ilme

Led-valaistukseen siirtyminen säästää sähköä. Kylpyhuoneessa loisteputkeen verrattuna led-nauhavalaistus kirkkaasti valaisevallakin led-nauhalla kuluttaa sähköä noin puolet vähemmän. Siinä missä 60 cm loisteputken ottoteho on 18W, niin vastaavan pituisessa led-nauhassa se on 8,4 W. Eteisessä halogeenien tilalle vaihdetut led-polttimot (7W) kuluttavat noin kuudesosan halogeenipolttimoon verrattuna (50W). Keittiössä halogeenien tilalle vaihdettiin ottoteholtaan 38W led-nauhavalaistus, jolla saatiin keittiön 2,6 metrin pituiset tasot valaistua tasaisesti ja häikäisemättömästi.

Valaistuksen vaihtaminen ledeihin mahdollisti käytännössä valon määrän lisääntymisen ilman sähkönkulutuksen kasvamista ja laadukkaisiin materiaaleihin siirtymisen. Käyttöikänsä päässä olevassa loisteputkivalaisimessa kupu oli kellastunut kylpyhuoneessa, ja vaihtaminen led-valaisimeen toi huomattavan parannuksen valon laadussa. Keittiöön asennetun uuden led-profiilin pinnassa oleva muovikansi ei tule kellastumaan, muun muassa siksi, että led-nauha tuottaa vähemmän lämpöä. Alumiinia oleva led-profiili johtaa tehokkaasti lämmön pois led-nauhalta, ja on lisäksi käyttöikänsä päässäkin vielä haluttua, uudelleenkäytettävää materiaalia.
 

Eteisen halogeeneihin verrattuna uudet halogeenin korvaavat led-polttimot antavat suunnilleen saman määrän valoa, mutta polttimoiden korkea värintoistokyky vaikuttaa miellyttävään valon aistimiseen. Värintoistoindeksin (CRI) kasvaessa ympäristö näyttää luonnolliselta, kuten sen kuuluukin.

Willa Krystle sisustussuunnittelutoimiston Kristiina Ilves on tyytyväinen siihen, että toteutti vuokra-asuntonsa valaistusremontin LedStoren kanssa.Willa Krystle sisustussuunnittelutoimiston Kristiina Ilves on tyytyväinen siihen, että toteutti vuokra-asuntonsa valaistusremontin LedStoren kanssa.

LedStoren tuotteiden sopivuus kohteeseen

Keittiön välitilan valaistus toteutettiin mittatilausprofiililla. Mittatilausprofiili on sovellettavissa kaikkiin eri valonkäyttötapoihin, kuten johdollinen seinäkytkin, tai seinähimmennin, langaton ohjaus tai valaisimeen asennettava kosketushimmennin.

Mitoitus on tehtävissä täsmällisesti mihin tahansa keittiöön sopivaksi. LedStore toteuttaa sekä yksittäisiä tiloja kuluttajille, että led-nauhasarjoja yritysasiakkaille. Toimitus on nopeaa, sillä tuotteet kasataan LedStoren omalla LedPajalla Vantaan Koivuhaassa, josta ne voidaan postittaa suoraan kohteeseen esimerkiksi asentajalle. Myös nouto suoraan LedStoren LedPajalta onnistuu.

”LedPajan toiminta on laajenemassa, sillä kysyntää näyttää olevan. Olemme kehittämässä erityisesti verkko-ostamista mittatilausvalaisimille, jotta asiakas pääsee itse antamaan mitat tilasta ja valitsemaan haluamansa tuotteet kokoonpanoon. Suunnitelmissa on myös lisätä henkilöstöä LedPaja-palveluun”, kertoo LedStoren yrittäjä Janne Halttu.


Kelpaisiko valaistussuunnitelma ja ilmainen konsultaatio etänä tai paikan päällä? Jätä yhteydenottopyyntö suunnittelijoille tästä.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
2.6.2020