Miten vaihtolavoille toimitetut jätteet lajitellaan?

Taloyhtiöiden kevät- tai syystalkoissa vaihtolavat ovat oiva apu välttämään kaaoksen roskakatoksessa. Erilaisille vaihtolavoille saadaan turhat tavarat varastoista tai jopa asukkaiden omista asunnoista sekä ylimääräiset ja rikkinäiset pyörät, jolloin pyörävarastoihin saadaan lisää tilaa. Vaihtolava tuo säästöä myös taloyhtiölle roska-astioiden tyhjennyskuluissa sekä roskakatokset pysyvät siistimpinä, kun liian isoja tavaroita ei laittomasti kasata roskisten viereen. Mutta mitä näille jätteille tapahtuu, kun vaihtolava viedään kierrätysasemalle?

IMG_20200529_094359

Keravan kierrätyslaitos – kohti kiertotaloutta

Helppolavan tultua täyteen, sopii taloyhtiö sen noudosta Lassila & Tikanojan kanssa. Kuljettaja hakee Helppolavan taloyhtiön pihasta sovittuna ajankohtana ja kuljettaa sen Keravalle jatkokäsittelyyn. Taloyhtiöltä tuleva Vaihtolava lajitellaan oikeisiin kierrätysastioihin. Kierrätetyistä materiaaleista valmistetaan Keravalla kierrätyspolttoainetta sekä osa materiaaleista päätyvät suoraan kierrätykseen (esim. puut ja metallit).

Helppolavat viedään Keravalle käsiteltäväksi ja lavan sisällön mukaan se päätyy eri pisteeseen käsiteltäväksi. Keravalla käsitellään Helppolavan Puu-, Talkoo- ja Raksalavoja. Puunmurskauslinjastolla valmistetaan puuhaketta, joka kelpaa teollisuuden kierrätyspolttoaineeksi. Tälle linjastolle tuodaan sekalainen kierrätyspuu, josta poistetaan vaarallinen puujäte kuten kestopuu.
 

Rakennusjätelinjastolla otetaan vastaan rakennusjätettä. Ensimmäiseksi lavalta erotellaan suuret esineet esim. painekyllästetty puu, auton renkaat, polkupyörät jne. Kun edellä mainittu esierottelu materiaalille on tehty, viedään materiaali linjastolle koneelliseen erotteluun, jossa pystytään erottelemaan eri materiaalit, jolloin kierrätysaste kohoaa. Linjastolla hyödynnetään erottelussa konenäköä, joka omalta osaltaan auttaa materiaalin erottelussa. Energiajaelinjaston jätteisteistä valmistetaan SRF-kierrätyspolttoainetta, joka toimitetaan sitä tarvitsevalle teollisuudelle.

Kuluttajien on myös mahdollista tuoda pieniä määriä kierrätettävää materiaalia ja jätettä Keravan pienkierrätysasemalle. Keravan vastaanottopaikka on auki maanantaista lauantaihin. Pienkierrätysasemia löytyy myös muilta paikkakunnilta. Vastaanotettavat materiaalit ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain.

Kaikki pienkierrätysasemat löydät täältä >>

Raksakuormaa

Mikä lava sopisi taloyhtiönne käyttöön?

Helppolava on kätevä vaihtolavapalvelu talkoisiin, remppaan tai rakentamiseen ja sen tilaus onnistuu vaikka seuraavaksi päiväksi. Helppolavalla on kiinteä hinta, jolloin vältytään yllättäviltä lisäkuluilta. Helppolavan avulla taloyhtiö voi vaikuttaa jätteiden lajitteluun ja uusiokäyttöön helposti. Lassila & Tikanojan palvelun kautta saa tilattua erityyppisille jätteille oman vaihtolavan:

  • rakennusjäte (lajittelematon rakennusjäte, remontin purkujäte)
  • puujäte (pakkauspuutavaraa, rakennustöiden puujäte)
  • kiviaines (betoni, tiili)
  • talkoojäte (huonekalut, vanhat polkupyörät, risut, muovit ja pahvit)
  • viherjäte (pensaiden leikkuujätteet, haravoidut lehdet)

Talkoolava on helppo valinta taloyhtiölle, koska silloin ei tarvitse miettiä, mitä roskia laitetaan millekin lavalle. Talkoolava lajitellaan Lassila & Tikanojan lajittelupisteessä. Jos kuitenkin halutaan säästää kustannuksissa, kannattaa miettiä kahden erilaisen lavan tilaamista. Kun työn suunnittelee etukäteen, syntyy säästöjä ja lavoille mahtuu enemmän tavaraa edullisemmin. Alla esimerkkilaskelmat kahden eri lavatyypin hankkimisesta.
 

Esimerkkilaskelmat:

Kaksi talkoolavaa 590 € x 2 = 1180 €

Yksi talkoolava ja yksi puulava 590 € + 370 € = 960 €

Vaikka lajittelu tapahtuu hyvin tarkasti kierrätysasemalla, kannattaa kuitenkin miettiä haluaisiko jo lajitella osan tuotteista kotona. Ennen tilausta kannattaakin miettiä kumpi tapaa sopii omaan kohteeseen paremmin.

Helppolava toimii tällä hetkellä lähestulkoon koko Uudenmaan alueella.

Tutustu palveluun

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
3.2.2021