• Etusivu
  • LVI

Säästä energiaa ilmanvaihdon avulla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 31.08.2020Päivitetty 01.11.2023
20209_66332.jpg

Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu. Ilmanvaihtokoneiden nykyaikainen tekniikka, tehokas lämmöntalteenotto ja automatisointi tekevät Vallox ilmanvaihdosta laadukkaan kokonaisuuden, joka edesauttaa energiansäästötavoitteisiin pääsyä. Samalla se huolehtii talon ja asukkaiden hyvinvoinnista.

Ilmanvaihto pitää huolta rakennuksesta

Taloyhtiöissä säästetään lämmitysenergiaa, kun ikkunoita tiivistetään ja lämmöneristystä parannetaan. Samalla on syytä tarkastella ilmanvaihdon toimivuus, sillä ikkunoiden tiivistäminen saattaa pienentää ilmanvaihtoa ja synnyttää kastepisteen ulkoseinän kylmäsiltoihin. Kun uudet ikkunat eivät enää hikoile, kosteus etsii seuraavaksi viileämmän pinnan, mikä on yleensä ulkonurkka. Kasvualusta homeille on silloin valmis. Ilmanvaihto pitää huolen, ettei homeelle jää elinmahdollisuuksia talon rakenteissa. Samalla se huolehtii asukkaiden asumismukavuudesta poistaen huoneilmasta rakennusmateriaaleista syntyviä VOC-päästöjä, hengityksestä muodostuvaa hiilidioksidia, ruuan käryt ja elämisestä syntyvää kosteutta. Ilmanvaihdon modernisointiin vähemmän energiaa kuluttavaksi voi saada myös ARA:n energia-avustusta.

Automatisointi tekee ilmanvaihdosta tarpeenmukaista – ja säästää energiaa

Suurta energiansäästöä syntyy myös siitä, että "turhaa" ilmanvaihtoa vähennetään. Kello-ohjatussa keskusilmanvaihdossa ilmanvaihto toimii suunnitelluilla ilmavirroilla – on asukas kotona tai ei. Se vie turhaa energiaa. Automatisoidulla ja huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla ilmaa vaihdetaan tarpeen mukaan asuntokohtaisesti. Samalla tarjotaan asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mitoitettua ilmanvaihtoa. Automatisointia voidaan tehdä Valloxin nykyaikaisilla kosteus-, VOC- ja hiilidioksidiantureilla. Tällä tavoin saavutetaan entistä energiatehokkaampaa ja mukavampaa asumista.

Tuloilma energiatehokkaasti valmiiksi lämmintä

Koneellisessa ilmanvaihdossa tulo- eli korvausilma ohjataan sisään ilmanvaihtolaitteen kautta suodatettuna. Talvella poistoilman lämpö otetaan talteen ja tällä ilmaisenergialla lämmitetään tuloilma. Tuloilman lisälämmitystä ei juurikaan tarvita. Tuloilman lämmittäminen vähentää muuta lämmitystarvetta ja säästää näin lämmitykseen kuluvaa energiaa.

Esimerkki lämmöntalteenoton merkityksestä yhdessä kerrostaloasunnossa
(Vallox 096 MC, 37/35 l/s, Keski-Suomi)
Korvausilman lämmittämiseen tarvittava energiamäärä ilman lämmöntalteenottoa6300 kWh/vuosiLämmöntalteenotolla saavutettu energiansäästö4800 kWh/vuosiLämmöntalteenoton vuosihyötysuhde76 %

Mitä arvoja kannattaa verrata?

Ilmanvaihtokoneiden vertailussa kannattaa aina verrata samoja arvoja. Samalla kannattaa huomioida, että eri maissa energiatehokkuutta mitataan eri tavoin.

  • Hyötysuhde tai lämpötilasuhde kertoo, kuinka paljon lämmöntalteenotto pystyy standardin mukaisissa olosuhteissa (EN 308, EN 13141-7) lämmittämään tuloilmaa poistoilman lämmöllä. Vastaristivirtakennon tuloilman lämpötilahyötysuhde voi olla jopa yli 80 %.
  • Vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Tähän vaikutta lämmöntalteenoton hyötysuhteen lisäksi mm. sääolosuhteet. Vuosihyötysuhde on aina pienempi kuin ilmanvaihtokoneen ilmoitettu lämpötilahyötysuhde. Vastaristivirtakennolla varustetun ilmanvaihtolaitteen vuosihyötysuhde voi olla yli 75 %. Tämä on ilmanvaihdon energiankulutuksen kannalta tärkein arvo, ja ilmanvaihtolaitteen valinnassa kannattaakin siis kiinnittää huomiota erityisesti lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteeseen!
  • Ominaissähköteho (SFP) kertoo, kuinka paljon puhaltimet kuluttavat sähköä vaihdettavaan ilmamäärään nähden.

Laadukkaita, kotimaista Vallox-ilmanvaihtokoneita

Vallox on valmistanut ilmanvaihtojärjestelmiä jo lähes 50 vuotta. Tehdas sijaitsee Loimaalla, jonka yhteydessä ovat kaikki toiminnot tuotekehityksestä tekniseen tukeen. Yritys on panostanut erityisesti ilmanvaihtolaitteidensa energiatehokkuuteen ja hiljaisuuteen. Tuotteiden laatuun panostetaan testaamalla jokainen Vallox-ilmanvaihtokone ennen toimitusta asiakkaalle. Lisäksi puolueeton Eurofins Expert Services (eli entinen VTT) on sertifioinut Valloxin kaikki ilmanvaihtokoneet. Tuotekohtaiset sertifikaatit osoittavat, että Vallox ilmanvaihtokoneet ovat energiatehokkaita, niiden jäätymisenesto toimii luotettavasti ja lämpö-, virtaus-, tiiviys, suodatus- ja äänitekniset ominaisuudet täyttävät sertifioinnin vaatimukset. Konekohtaiset sertifikaatit löytyvät Valloxin verkkosivujen tuotetiedoista.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton