Oikeudenmukaisuutta taloyhtiömaailmaan

Monissa taloyhtiöissä on jo siirrytty tai ollaan siirtymässä yhteisestä vastuusta yksilön vastuuseen, jolloin tasapuolisuus taloyhtiöissä toteutuu entistä paremmin.

vk40-20-tasapuolisuus-taloyhtiossa-1920x1080

Maksujen jako kulutuksen, eikä pääluvun mukaan on yhä yleisempää taloyhtiöissä.

Esimerkiksi vedenkulutuksen mittaaminen on nykytekniikan myötä helpottunut, jolloin myös sen laskutus on oikeudenmukaistunut. Sen sijaan remonttikuluissa yhdenvertaisuus ei useinkaan toteudu, sillä edelleen taloyhtiöissä jaetaan isompien remonttien kulut osakkaille asuntojen pinta-alan mukaan. Jos siis samassa talossa, mutta erikokoisissa asunnoissa on vaikkapa täysin samankokoinen kylpyhuone, maksaa isomman asunnon osakas kylpyhuoneremontista enemmän kuin pienemmän asunnon osakas. Jako perustuu yhtiöjärjestyksen vastikemääräyksiin, joita ei voida muuttaa ilman kaikkien osakkaiden suostumusta.

Hoitovastikkeesta irrotetaan osia omiksi maksuikseen

Asunto-osakeyhtiöihin erikoistunut asianajaja Kai Haarma sanoo, että vastikkeesta olisi hyvä irrottaa kokonaan sellaiset hyödykkeet, joiden kulutukseen asukas voi itse vaikuttaa. Haarma suosittelee, että taloyhtiöissä käytäisiin avointa keskustelua kulutukseen ja hyötyyn perustuvasta laskuttamisesta.

ingressi-testaajahaku_1000x563

Huoneistokohtaiset etäluettavat vesimittarit ja vedenkulukseen perustuva laskuttaminen ovat jo pakollisia uusissa tai putkiremontoitavissa rakennuksissa lokakuusta 2020 lähtien. Hoitovastikkeesta erotettavaksi harkitaan myös esimerkiksi kiinteää laajakaistaa ja jopa lämmitystä.

Voisiko lämmityksestä maksaa myös kulutuksen mukaan?

Lämmityskulujen irrottaminen hoitovastikkeesta puhuttaa, sillä sen reiluus on kyseenalainen. Saman kiinteistön kaikki asunnot eivät välttämättä ole yhtä energiatehokkaita. Yksi asunto voi vuotaa enemmän lämpöä harakoille kuin toinen.

ingressi-testaajahaku_1920x1080

Asukas ei pysty vaikuttamaan siihen juurikaan. Tällaisessa tapauksessa laskutuksen peruste ei siis ole yksinkertainen, mikä tekee kulutuksen mukaan maksettavien lämmityskulujen määrittämisestä haasteellista.

Kulutusta on kuitenkin mahdollista mitata esimerkiksi toteutuneen sisälämpötilan mukaan.
- Sisälämpötila on aivan keskeinen asumismukavuuden mittari. Esimerkiksi, jos asukas haluaa asua 23 asteessa, sille asumismukavuudelle voisi olla myös hintalappu. Siten haluttu olosuhde määrittelisi siis laskun summan. Eikö se olisi yhdenvertasuutta parhaimmillaan, Haarma kysyy.

Aivan yksinkertaista kulutustietojen seuraaminen ei ole, vaikka tekniikka sen helposti mahdollistaisikin. Esimerkiksi asunnon lämmitysenergian tai veden kulutuksesta voidaan helposti päätellä, milloin asukkaat ovat kotona ja milloin eivät. Tietosuojakysymys on siis erittäin tärkeä ja pääsy tietoihin pitäisi olla vain isännöintitoimistolla tai taloyhtiöllä. Taloyhtiön hallituksen jäsenten ei pitäisi päästä katselemaan kyseisiä tietoja.


Kuuntele juristi Kai Haarman haastattelu taloyhtiöiden kuluista ja niiden jakamisesta Wattisen Äly tuli taloon-podcastin kahdesta jaksosta:
 

Asumiskulut ja yhdenvertaisuus taloyhtiössä

(29 min)

Kuuntele podcast


Miten taloyhtiöt tulevaisuudessa jakavat kuluja osakkaille?

(27 min)

Kuuntele podcast

Taloyhtiöiden lämmityskuluja pienemmäksi ilman remonttia

Järkevällä energiakulutuksen vähentämisellä ja kokonaisvaltaisella lämmityksen ohjauksella energiankulutus taloyhtiöissä vähenee. Siihen ei ole tähän asti ollut helppoja keinoja saatavilla. Tunnetummat konstit ovat muun muassa kaukolämmön laitteistojen uusiminen, eristeiden lisääminen, ikkuna- ja oviremontit tai koko lämmitysmuodon vaihtaminen - kaikki isoja investointeja. Sen sijaan Wattinen-älylämmityspalvelun käyttöönotto on mutkatonta ja sen avulla taloyhtiö voi vähentää jopa 10-30 prosenttia lämmitysenergian kulutuksesta. Wattisen älytermostaatit asennetaan asuntojen olemassa oleviin lämmityspattereihin.

vk11-20-wattinen.JPG

Wattinen on tekoälyyn perustuva lämmityksen ohjaus, joka auttaa paitsi vähentämään energiakulutusta myös tasaamaan epätasaista lämmitystä. Erityisesti vanhemmissa kerrostaloissa lämpötilaerot eri asuntojen välillä ovat yksi suurimmista asukasvalitusten aiheista.

Saman talon yhdessä asunnossa saattaa olla hulppea 24 asteen teepaitalämpötila, kun seinänaapuri pukee villapaitaa ylleen 17 asteen lämmössä.

Tämä vaikuttaa huomattavasti rakennuksen energiankulutukseen, koska kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää.

Wattisella haluttu huonekohtainen lämpötila voidaan säätää tarkasti eri vuorokauden ajoille. Esimerkiksi makuuhuoneen lämpötilaa voi laskea iltayhdeksästä alkaen ja näin parantaa unenlaatua. Lämpötilan voi säätää pienemmälle myös päiväaikaan, jos ollaan enimmäkseen poissa kotoa. Säätöjen ajastukset onnistuvat kätevimmin Wattisen älypuhelinsovelluksella. Säätö onnistuu myös suoraan termostaatista, joka näyttää valitun lämpötilan selkeästi celsiusasteina.

Älykkään teknologia avulla voidaan saada aikaan tuntuvia muutoksia, jotka näkyvät myös ilmastopäästöjen vähenemisenä.

Wattinen on DNA Oyj:n tarjoama palvelu kerrostalon energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan. Taloyhtiösi saa täyden palvelun paketin kätevästi kiinteällä kuukausimaksulla, ilman määräaikaista sitoutumista. Aloitus- ja kuukausimaksu riippuu kerrostalon koosta ja lämmityspattereiden määrästä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
28.9.2020