Viikon kysymys: Taloyhtiön osakas ei maksa korjausosuuttansa, miten edetä?

Meillä on pieni asunto-osakeyhtiö, jossa on kolme huoneistoa. Meillä ei ole isännöitsijää, hallituksen puheenjohtaja hoitaa maksuliikenteen. Tänä vuonna tapahtui pieni vesivahinko, jonka korjauksen maksoi osittain vakuutusyhtiö, osittain yhtiön tililtä ja loput kolmen osakkaan kesken. Maksua tuli n. 500 €/ huoneisto. Kaksi huoneistoa maksoi osuutensa, yksi huoneisto ei suostu maksamaan. Yksi maksumuistutus on jo lähetetty ja seuraavana on maksuvaatimus, jos maksua ei ala kuulumaan. Mitenkä tästä eteenpäin juridisesti, jos maksuvaatimuskaan ei auta. Laitto perintään?
 

Vastaus:

Mikäli saatava on riidaton eli se on syntynyt asunto-osakeyhtiölain mukaisessa järjestyksessä, on kyse mielestäni siitä, että osakkeenomistaja ei yksinkertaisesti suostu maksamaan erääntynyttä yhtiövastiketta.
Vastikesaatavaa voidaan yrittää kotiuttaa oikeudellisen perinnän avulla. Huoneisto voidaan tällaisessa tilanteessa asunto-osakeyhtiölain mukaan myös ottaa yhtiön hallintaan seuraavissa tilanteissa. Lain mukaan näin on esimerkiksi silloin kun osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta tai noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen. Mikäli rikkomuksella on kuitenkin vain vähäinen merkitys, taloyhtiöllä ei ole oikeutta ottaa huoneistoa hallintaansa. Auttaako asiaa, jos osakkaan kanssa sovitaan vastikkeen maksu vaikka useammassa erässä?

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus--64005_p_ver-1_pieni käytä tätä

Markus Talvio
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Partner OTM
JuriNet

 

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

tai

Tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä".

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!


Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko yhteydenoton lakimieheltä?

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
21.9.2020