Yli satavuotiaassa talossa tarkenee – usein liiankin hyvin

KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 1

Lääkintäneuvos Johan August Florin osti vuonna 1877 Helsingin Katajanokalla sijaitsevan Rahapajankadun tontin numero 3 ja rakennutti paikalle pienen kolmikerroksisen kivitalon. Talon suunnitteli arkkitehti Evert Lagerspetz. ”Det Florinska huset” -nimen tuntenut talo valmistui vuonna 1879 ja käsitti vain kolme asuntoa, yksi kussakin kerroksessa. Sitä ennen paikalla sijaitsi Katajanokalle tuohon aikaan tyypillinen puutalo, jossa Aleksis Kivi aloitti koulunkäyntinsä.

Florinin talo Helsingin Katajanokalla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseoFlorinin talo Helsingin Katajanokalla. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Tohtori Florinin kuoltua perikunta myi kiinteistön vuonna 1911 Aktiebolag Myntgatan -nimiselle yhtiölle. Uudet omistajat halusivat hyödyntää tehokkaammin tontin rakennusoikeutta ja tilasivat uuden talon suunnittelutyön arkkitehtitoimisto Lars Sonckilta. Uusi H-muotoinen talo valmistuikin jo vuonna 1913. Uusi kiinteistö ei rajoittunut enää Rahapajankatuun, vaan talo oli nyt saanut nelikerroksisen pihasiiven, joka yhdisti Rahapajankadun puoleisen talon osan uuteen Pormestarinrinteen puolelle rakennettuun osaan. Myös Rahapajankadun puolelle rakennettiin kaksi lisäkerrosta ja kaksi uutta porrashuonetta. Vanha kolmikerroksinen Florinin talo jätettiin osittain purkamatta, minkä seurauksena osassa nykyisiä huoneistoja on metrin paksuiset ulkoseinät ja huonekorkeutta nelisen metriä.

Pökköä pesään

Uuden talon valmistuttua vuonna 1913 se lämpesi puuta polttamalla. Huoneistot lämmitettiin lähellä sijaitsevan Kruununhaan Halkolaiturille laivoilla tuoduilla haloilla, joita piiat ja rengit kantoivat asuinkerroksiin ja lämmittivät herrasväen huoneita komeilla kakluuneilla. Osasta huoneistoista kakluunit on vuosikymmenten kuluessa purettu, mutta muun muassa oman huoneistoni kaikki viisi alkuperäistä kakluunia ovat edelleen paikoillaan ja osa niistä on kunnostettu käyttökuntoon.

Tällä hetkellä koko kiinteistössä on säästynyt yli 50 kakluunia. Talon massiivisesta graniittikivijalasta löytyy edelleen 25 halkoluukkua, joista lämmityshalot on heitetty talovarastoon.

Kakluunit poistettiin lämmityskäytöstä vuonna 1956, jolloin kiinteistö siirtyi vesikiertoiseen keskuslämmitykseen ja huoneistoihin asennettiin niin sanotut peltipatterit.
 

Vasta vuonna 1956 kiinteistössä luovuttiin alkuperäisten kakluunien käyttämisestä huoneistojen lämmitykseen ja siirryttiin keskuslämmitykseen. Silloin huoneistoihin asennettiin peltipatterit, joiden termostaatit on uusittu 1990-luvulla. Kuvassa vanha termostaatti on jo korvattu Wattisen älytermostaatilla.

katajanokka_koontisivu_1200x1200

Ratkaisuja eri vuosikymmeniltä

Nyt 2520 neliömetrin kokoisella tontilla sijaitseva kiinteistö kulkee nimellä Asunto Oy Belvedere Bostads Ab. Kiinteistön asuntojen yhteispinta-ala on 5192 neliömetriä käsittäen kaikkiaan 52 asuinhuoneistoa, seitsemän porrashuonetta ja kaksi sisäpihaa. Talossa sijaitsee myös vuonna 1917 toimintansa aloittanut ranskalais-venäläistä keittiötä edustava Bellevue-ravintola. Kiinteistön suurimmat huoneistot ovat 330-, pienimmät 42,5-neliöisiä ja Bellevue-ravintolalla on tilaa 342 neliömetriä.
 

Osassa kiinteistön huoneistoja huonekorkeus on nelisen metriä. Kuutiotilavuutta siis löytyy poikkeuksellisesti, mutta se ei juurikaan helpota ympärivuotisesti miellyttävän asuinlämpötilan saavuttamista. Erityisesti eteläpuolen huoneistoissa lämpötila nousee useilla asteilla riippumatta, eikä nykyisillä termostaateilla voi siihen käytännössä vaikuttaa.

katajanokka_raportti1_1080x1920_2

Taloyhtiön keskuslämpöverkostossa on 50 lämpönousulinjaa ja noin 350 patteria. Lämpöverkosto on asennettu vuonna 1956 ja sen ohjausautomatiikka on uusittu 1990-luvulla. Alkujaan painovoimaiseksi suunniteltu ilmanvaihto perustuu huoneistojen seinissä oleviin tuloilmaluukkuihin ja kakluunihormeihin ilman poistumisteinä. Tontin rajalle on tuotu mahdollisuus kaukokylmään, mutta yhtiökokous on toistaiseksi pitänyt sen käyttöönottoa kalliina ja usein tarpeettomana.

Talon kaukolämpökeskus uusittiin vajaat 10 vuotta sitten ja huoneistojen patteriventtiilejä on vaihdettu uusiin tarpeen mukaan. Nykyinen sähkömekaaninen säätöjärjestelmä on kuitenkin epätarkka, hidas ja tuhlaa energiaa. Huoneistopattereissa on numeerisesti säädettävä patteriventtiili, mutta käytännössä patteri tunnistaa vain on-off -asennon, eli se menee pienestäkin säätöyrityksestä täysin kiinni, tai hehkuu kuumana. Hienosäätö, puhumattakaan asteen tarkkuudella tapahtuvasta lämpötilan asettamisesta on käytännössä mahdotonta.

Tuoko Wattinen lämpötilaharmonian?

Yli 100-vuotiaassa talossa asuu hyvin eri ikäisiä ihmisiä lähes alkuperäisasukkaista nuoriin vuokralaisiin, ja mahtuupa joukkoon muutama AirBnB-asuntokin. Odotukset keskuslämmitteisen kiinteistön lämpötasapainolle ovat sen vuoksi hyvin moninaiset.

Kiinteistön etelään aukeava Rahapajankadun puoli lämpenee auringossa kylpiessään melkoisesti, mistä muualla talossa ei ole tietoakaan. Sen vuoksi kiinteistössä on haasteellista löytää ”one size fits all” -ratkaisua, jossa koko kiinteistöön asetettu yksi lämpötila olisi optimi kaikissa huoneistoissa.

Omaan perheeseemme kuuluu neljä henkilöä, joista jokaisella on omat toiveensa erityisesti oman huoneensa lämpötilan suhteen. Odotuksemme Wattista kohtaan ovat korkealla. Toivomme sen mahdollistavan joustavan, huone-, tilanne- ja vuodenaikakohtaisen lämpötilansäädön mahdollisimman tarkasti - jopa yhden asteen tarkkuudella. Toiveemme on, että sen avulla huonelämpötila on sovitettavissa, tai jopa automaattisesti sovittuu juuri sen hetken tilanteen mukaiseksi.

Omalla kohdallamme podemme lähinnä liian kuumaa huonelämpötilaa. Vaikka Wattinen tuskin korvaa ilmastointia, odotamme sen jatkossa mahdollistavan normaalin sisätilapukeutumisen tämän hetken ympärivuotisen ranta-asumuodin sijaan.

Kaikki Katajanokan kohteen raportit

Raportti 1.Yli satavuotiaassa talossa tarkenee - usein liiankin hyvinRaportti 1.
Yli satavuotiaassa talossa tarkenee - usein liiankin hyvin
Raportti 2. Asennusaika puoli tuntia, tasapainoa vielä haetaanRaportti 2. 
Asennusaika puoli tuntia, tasapainoa vielä haetaan


Raportti 3. 
Lämpötilasäädön ilmastovaikutusten seuraaminen on motivoivaa
Raportti 3. Lämpötilasäädön ilmastovaikutusten seuraaminen on motivoivaa
Raportti 4. 
Wattinen otti paikkansa ja harmonisoi kodin lämpötasapainon
Raportti 4.  Wattinen otti paikkansa ja harmonisoi kodin lämpötasapainon

Mikä on Wattinen?

Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta sekä sen myötä ilmastopäästöjä. Wattisella haluttu huonekohtainen lämpötila voidaan säätää tarkasti myös eri vuorokauden ajoille. Wattisen käyttöönotto on mutkatonta, sillä se asennetaan taloyhtiön olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Asunnoissa lämmityspattereiden termostaatit vaihdetaan Wattisen älytermostaatteihin.


Haluatko lisätietoa Wattisesta? Jätä yhteydenottopyyntö.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
12.10.2020