• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiöiden suurin kulu on lämmitys – edullinen ja ekologinen maalämpö on kannattava

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Julkaistu 13.10.2020Päivitetty 08.03.2024
202010_67086.jpg

Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä.

Hyvä vaihtoehto kerrostalon lämmittäjäksi on energiatehokas ja ekologinen maalämpö. Investointi voi tuntua suurelta ja monimutkaiselta, mutta usein se kannattaa!

Kerrostalon ylläpitokulut koostuvat suurelta osin rakennuksen ja käyttöveden lämmityksestä. Kerrostalon elinkaaren aikana syntyviin kuluihin voidaan suuresti vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valinnalla. Olipa kyseessä uusi tai vanha rakennus, kannattaa valintaa siis harkita tarkkaan. Hyvä vaihtoehto on helppohoitoinen, energiatehokas ja ekologinen maalämpöjärjestelmä.

Tutustu maalämpöön lämmitysmuotona!

Kannattaako maalämpöön investointi?

Maalämmöllä kerrostalo lämmitetään vaivatta ja edullisesti. Uudiskohteessa maalämpöjärjestelmän hankintahinta on korkeampi kuin esimerkiksi kaukolämmön, ja vanhassa kerrostalossa investointi voi tuntua suurelta. Lämmityksestä saatavat säästöt maksavat investoinnin takaisin – ja lisäksi nostavat kaupan päälle kiinteistön arvoa! Muista myös tutustua ARA:n energiatukeen, jota voidaan myöntää myös kerrostaloille E-luvun parannukseen.

Paljonko säästöä saadaan?

Vanhassa kerrostalossa vaihtamalla kaukolämpöjärjestelmä maalämpöjärjestelmään saadaan lämmityskustannuksissa suuret säästöt. Esimerkiksi jos nykyiset lämmityskustannukset kaukolämmöllä ovat noin 35 000 euroa, ovat maalämmön hankinnan jälkeen jäljelle jäävät lämmityskustannukset noin 16 000 euroa. Säästöä saataisiin siis lämmityskuluissa noin 19 000 euroa vuodessa. Kaukolämpölasku vaihtuu siis sähkölaskuksi, joka on noin puolet entisen laskun loppusummasta.

<p data-block-key="7cqat">Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Kannattaa muistaa myös tutustua ARA:n energiatukeen.</p>
Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Kannattaa muistaa myös tutustua ARA:n energiatukeen.

Viime vuosina kaukolämmön hinnassa on ollut jatkuvasti nousua, ja odotettavissa on, että kaukolämmön hinta nousee esimerkiksi verotuksen kiristyessä myös jatkossa. Kaukolämmön hinnan noustessa maalämpöhankinta tulee entistä kannattavammaksi.

Takaisinmaksuaika itse maalämpöpumpulla on nopea. Isoin osa investoinnista ovat yleensä lämpökaivojen poraukset. Oikein mitoitetut lämpökaivot antavat kuitenkin kiinteistölle energiaa koko sen elinkaaren ajan, joten investointia ei kannata pelätä.

Info

Info

Esimerkki: Säästölaskelma

Esimerkkikohteen taustatiedot: Asuinkerrostalo Helsingissä. Rakennuksen pinta-ala on 2100 m2 ja asuntoja on 45.

  • Kaukolämpöjärjestelmä ja lämmönjakona patteriverkosto
  • Kaukolämmön kulutus kohteessa 410 MWh /vuosi = noin 35 000 €
  • Kiinteistöön asennetaan: 2 kpl Bosch 7000 LW, 48 kW:n maalämpöpumppu
    • Lämpöpumpun tuottama energia 410 000 kWh
    • Lämpöpumpun kuluttama energia 133 000 kWh
    • Omalta tontilta saatava ilmainen energia 277 000 kWh
    • Uudet lämmityskulut 14630 euroa. (Laskennassa käytetty sähkön hinta 0,11 euroa/kWh)

ARA:n energia-avustus energiaremontin tueksi

Taloyhtiön energiaremonttiin voi saada avustusta, kun kiinteistön energiatehokkuutta parannetaan. Avustuksen suuruus määräytyy korjausten tehokkuudesta eli minkä verran rakennuksen energiatehokkuus parantuu korjausten jälkeen verrattuna rakentamisajankohdan lähtötasoon. Taloyhtiö voi siis saada avustusta remonttiin 4000 – 6000 euroa asuntoa kohden. ARA myöntää energia-avustuksia vuosina 2020–2023 (hakuohjeet ARA:n sivuilla).

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Varmista ammattitaitoinen asennus!

Oikealla maalämpöjärjestelmän mitoituksella varmistetaan paras säästö ja järjestelmän toimintavarmuus. Mitoitukseen ja asennukseen on valittava ammattitaitoinen ja luotettava asennusliike.

Esimerkiksi Boschilla asennusliikkeiden ammattimaisuus on varmistettu Kiinteistölämpömestari-ketjun avulla. Bosch Kiinteistölämpömestarit ovat Boschin kouluttamia ja valtuuttamia asennusliikkeitä, jotka tekevät mitoitukset ja asennustyöt ammattitaidolla. Lisäksi kaikkiin Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin maalämpöpumppuihin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu. Ainoana laitevalmistajana Bosch etävalvoo maalämpöpumppua koko takuuajan.

Tutustu Bosch Kiinteistölämpömestareihin!

<p data-block-key="c465z">Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin maalämpöpumppuihin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu.</p>
Bosch Kiinteistölämpömestareiden asentamiin maalämpöpumppuihin myönnetään kuuden vuoden pidennetty takuu.

Pyydä lisätietoa Bosch-kiinteistölämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
Energia
maalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20181_51266.jpg
Maalämpö kiinteistöön?
Taloyhtiöt, liikekiinteistöt, hallit, julkisrakennukset... Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.
20189_54813.jpg
Paljonko säästöä ja muita etuja saadaan valitsemalla maalämpö?
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö tuo mukanaan monia muita etuja ja se helpottaa asukkaiden arkea.
20193_56568.jpg
Vaihtamalla maalämpöön säästetään luontoa ja rahaa
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö on ekologinen vaihtoehto, joka helpottaa asukkaiden arkea. Maalämpöön siirtyminen onkin oikea järki-investointi! Mutta paljonko säästöä saadaan, ja kuinka pitkä on takaisinmaksuaika?
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Henkilö punaisessa talvitakissa
Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?
Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.
20222_76945.jpg
Näin lämpöpumppu mitoitetaan - "Käyttäjä ei oivalla, miten tärkeästä asiasta kyse"
Kohteen lähtötiedot ovat oleellisen tärkeässä asemassa lämpöpumpun hankinnassa. Yllättäen maalämpö ei aina olekaan ilma-vesilämpöpumppua kalliimpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton