Kylpyhuoneiden mukavuuslämmitys käy ajan myötä kalliiksi

Kylpyhuoneiden sähköistä lattialämmitystä kutsutaan arkisemmin mukavuuslämmitykseksi. Onhan se ihanaa, kun jalkojen alla tuntuu lämmin lattian pinta. Jokainen talous pyrkii kuitenkin säästämään energiaa ja rahaa, mutta miten sen voisi tehdä helposti? Themo-älytermostaatin avulla asunnon lattiat pysyvät lämpimänä silloin kun tarvitaan ja tarkkaan optimoidun kulutuksen ansiosta lämmityslasku sekä hiilijalanjälki pienenevät. Themo koneoppii lattian varaavuuden ja ulkolämpötilojen vaikutuksen. Näitä tietoja hyödyntäen Themo optimoi energiankulutuksen mahdollisimman edulliseksi huomioiden sähkön hinnan. Themo takaa kiinteistöyhtiöasiakkailleen kassavirtapositiivisen investoinnin jo ensimmäisestä vuodesta lähtien!

1920condo-3499677_1920

Tuntuvat säästöt kiinteistöyhtiölle

Kerroimme taannoin artikkelissamme, kuinka monissa kiinteistöyhtiöissä on havaittu, että kylpyhuoneiden mukavuuslattialämmitykset voivat olla yllättävän kallis energiasyöppö. Etenkin kohteissa, joissa käyttäjä ei ole itse vastuussa lattialämmityksen sähkölaskusta, eikä näin ollen välitä lämmityksen kustannuksista. Lattialämmitykset ovat monesti tarpeettoman kovalla ja saattavat haitata jopa kiinteistön kaukolämpöjärjestelmää. Tällaisissa tapauksissa tekoälyä hyödyntävä Themo-palvelu on innovatiivinen ja helppo IoT-ratkaisu, jonka avulla voidaan kontrolloida keskitetysti kylpyhuoneiden mukavuuslämmitystä, myös etäohjauksella, ja saavuttaa tuntuvia säästöjä.

Case: Kuopas

Themo suoritti viime syksynä testilaskelman kiinteistöyhtiössä, johon kuuluu viisi kerrostaloa, joissa on yhteensä 254 yksiötä. Jokaisessa yksiössä on n. 4 m² kokoinen kylpyhuone, jossa on sähköinen lattialämmitys. Kyseisessä kiinteistöyhtiössä käyttösähkö sisältyy vuokrasopimukseen.

Testiasennus suoritettiin kohteen A-talon kahteen asuinkerrokseen säästölaskelmia varten. Laskelmat perustuivat kohteessa valmiina olleiden manuaalisten termostaattien kulutuksen selvittämiseen ja saatujen kulutuslukujen vertaamiseen Themon älykkääseen ohjelmaan. Manuaalisen termostaatin kulutus selvitettiin pitämällä testijakson alussa Themo-termostaatteja manuaalitilassa asennushetken lämpötiloissa, jotka vaihtelivat 24–29 asteen välillä. Lämmitysohjelmaksi valittiin lämpötilan ajastaminen 24 asteeseen aikaväleillä klo 7–9 ja 17–23. Hintaoptimointia varten syötettiin asiakkaan tarkat sähkön hinnat palvelimelle. Kuopas oli tyytyväinen testijakson tuloksiin ja päätyi ottamaan palvelun käyttöön kaikkiin kohteen 254 asuntoon.

Tässä tapauksessa sähkö oli ostettu kiinteällä hinnalla ja sähkönsiirto hinnoiteltu aikasähköperusteisesti. Toteutunutta kulutusta seurattiin Themon etähallinnasta osoitteesta app.themo.io.

Themo-palvelun tuomat säästöt olivat huimat


Asiakas säästää Themojen avulla vuodessa peräti 60 €/kylpyhuone. Samalla asiakkaan hiilidioksidipäästöt kevenevät 40 000 kiloa vuodessa (päästölukemat perustuvat paikallisiin energiantuotannon päästötasoihin).

Suurimmat säästöön vaikuttaneet tekijät olivat:
1. Lattian lämmön asettaminen mukavaan, mutta taloudelliseen lämpötilaan (keskitetty hallinta)
2. Turhan lämmittämisen minimointi (lämmityksen ajastaminen)
3. Lattian esilämmittäminen yöllä edullisempien tuntien aikana ja varaavuuden hyödyntäminen (koneoppiminen ja hintaoptimointi)


Themon palvelumalli mahdollistaa Samoilijantien kohteessamme huomattavasti edullisemman ja ekologisemman sähkönkulutuksen.


Aku Taira, toimitusjohtaja, Kuopas

bathroom-2094716_1920
750x422x67044.pagespeed.ic.opQ-Aif9uF

Jäikö jokin askarruttamaan?


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
15.10.2021