Lämpötilasäädön ilmastovaikutusten seuraaminen on motivoivaa

KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 3

Wattisen perusajatus kyetä säätämään sopivin mahdollinen lämpötila eri huoneisiin ja käyttötilanteisiin on erinomainen ja tavoiteltava. Sen lisäksi, että asuinmukavuus paranee merkittävästi, luonto kiittää turhan lämmittämisen vähentyessä. Wattinen tuo halutun lämpötilan eri huoneisiin, mutta sovellus vaatii myös käyttäjältä aitoa paneutumista.

älylämmitys-wattinen-750x422

Sovelluksen Android- ja iPhone-versiot asentuvat puhelimeen muitta mutkitta ja ovat heti käyttövalmiina. Sovelluksessa on käytännössä vain kolme näkymää: huonekohtaiset lämpötilansäädöt, lämpötilan perusajastukset, sekä apua ja ohjeita -näkymä. Ei siis mitään turhaa, mutta kaikki välttämätön.
 

– Lämpötilansäädön ilmastovaikutusten seuraaminen on hyvin motivoivaa ja osoittaa konkreettisesti, kuinka jokainen voi omilla, pienillä teoillaan osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja hiilinielun kasvattamiseen. Suomen ilmastossa kiinteistöjen lämmittämisessä on huomattavasti merkittävämpi säästöpotentiaali, kuin esimerkiksi runsaasti poliittista ja mediahuomiota saaneissa liikenteen päästöissä.


Huonekohtainen lämpötilansäätö -näkymä näyttää samalla kertaa kaikkien huoneiden säädetyt ja tämänhetkiset lämpötilat, sekä ajastuksen alkuajankohdan. Kännykkäsovelluksessa lämpötilaa voi säätää 15–25 celsiuksen välillä. Huonekohtaisessa näkymässä sovellus kertoo todellisen lämpötilan asteen kymmenyksen ja mittaushetken minuutin tarkkuudella.

Kun kakluunia lämmittämällä huoneen lämpötila nousee, sovellus osaa raportoida myös 25 astetta korkeammasta lämpötilasta. Huoneen lämpötilan noustua säädettyä korkeammaksi termostaatti lähtee oikeaoppisesti pudottamaan lämpötilaa.

Sovellusta kehitetään jatkuvasti, ja viime viikkoina mukaan on tullut myös asiakkaan oma mahdollisuus nimetä huoneet. Apua ja ohjeita -näkymään päivitys ei kuitenkaan ole vielä ehtinyt, sillä se kertoo edelleen, ettei nimeäminen ole mahdollista.

Sovellus raportoi lämmityssäästöistä mäntypuiden hiilensidontakykyyn perustuen. Arvion pohjalla on HSY:n pääkaupunkiseudun päästötiedot ja Tilastokeskuksen tilatiedot keskimäärin kerrostaloissa.Sovellus raportoi lämmityssäästöistä mäntypuiden hiilensidontakykyyn perustuen. Arvion pohjalla on HSY:n pääkaupunkiseudun päästötiedot ja Tilastokeskuksen tilatiedot keskimäärin kerrostaloissa.

Wattinen kommentoi: Nimeäminen on tosiaan nyt mahdollista asukkaan toimesta ja tämä on nyt huomioitu myös Apua ja ohjeita -näkymässä.


Sisälämpömittari omilla teillään

Mittasimme huoneiden lämpötilat perinteisellä huonelämpömittarilla, joka näytti alhaisempia lukemia, kuin Wattisen sovellus. Jos sovelluksen mukaan huonelämpötila oli 22,8 astetta, perinteinen mittari saattoi kertoa lämpötilaksi vain 20,7 astetta. Eroa voi selittää viive sovelluksen säädöistä termostaattien toimenpiteisiin, mutta ero kuitenkin toistui kaikkien huoneiden termostaattien kohdalla ja aina samaan suuntaan.
 

Mittauserot ja viiveet saattavat selittyä myös huonekorkeudella; kun korkeutta on nelisen metriä, suuren kuutioilmatilan lämmittäminen, tai viilentäminen ottaa aikansa. Reagointiviiveitä saattavat aiheuttaa myös paikoin metrin paksuiset tiiliseinät, joiden läpi esimerkiksi radio- ja tietoliikennesignaali ei etene ilman lisävahvistusta.

Helsingin syksy on ollut niin leuto, ettei ulkolämpötilan suuremman muutoksen vaikutusta ole toistaiseksi pystynyt arvioimaan. Ennen Wattisen asentamista perinteiset patteriventtiilit reagoivat esimerkiksi 10 asteen ulkolämpötilan muutoksiin hyvin hitaasti niin, että säädetty lämpötila saavutettiin vasta noin vuorokauden kuluttua. Vaikka Wattisenkin termostaatteja saa hetken odotella, reagointiaika on kuitenkin selvästi nopeampi.

Wattisen lämpötilaa voi säätää myös suoraan termostaatista kääntämällä sen ulkokehää haluttuun suuntaan lämpötilan nostamiseksi tai laskemiseksi. Termostaatista säädetty lämpötila on voimassa sovelluksesta säädettyyn ajastukseen saakka.Wattisen lämpötilaa voi säätää myös suoraan termostaatista kääntämällä sen ulkokehää haluttuun suuntaan lämpötilan nostamiseksi tai laskemiseksi. Termostaatista säädetty lämpötila on voimassa sovelluksesta säädettyyn ajastukseen saakka.

Wattinen kommentoi: Wattinen mittaa lämpötilan termostaatin kohdalta, joten lämpötila saattaa olla siinä korkeampi kuin toisaalla huoneessa. Haluttu lämpötila kannattaa tällöin säätää termostaattiin korkeammaksi, jotta toivottu lämpötila toteutuu huoneen toisella mittauspisteellä.


Mittarit kaakkoon näkyy ja tuntuu

Lämpötilojen perusajastusnäkymä kannustaa laskemaan huonelämpötiloja mahdollisimman paljon perusyksikkönä mäntypuun sitoma hiilidioksidimäärä. Jos ajastukset säätää ylimpään sovelluksen sallimaan 25 asteeseen, sovellus kehottaa ajastamaan lämpötilat uudestaan ja pitämään vuorokauden keskilämpötilan alle 23 asteessa. Päälle päätteeksi saa nuhteet muita suomalaisia korkeammista ilmastopäästöistä.

Eräänä iltana päätimme silti vetää mittarit kaakkoon ja ajastimme kaikkien huoneiden lämpötilat suurimpaan mahdolliseen eli 25 asteeseen sovelluksen vastusteluista huolimatta. Sovellus kuittaili, että ”taidat pitää lämpimistä huoneista”, ja seuraavana aamuna myös asukkaat valittelivat kuumuuden vuoksi heikkoja yöunia. Mutta tulipahan sekin testattua.
 

Tämän näkymän toiminnot ovat yksinkertaisuudessaan suoraviivaisia ja toimivat huonekohtaisen lämpötilansäädön pohjana. Perusasetusten vaikutus huonekohtaisten säätöjen näkymässä saattaa kuitenkin aiheuttaa alkuvaiheessa sekaannusta siten, että aluksi tuntuu, etteivät huonekohtaiset säädöt toteudukaan käyttäjän haluamalla tavalla. Syynä ovat siinä tapauksessa toisessa näkymässä tehdyt perusajastukset.

Huonekohtaisten ajastusten asettaminen voisi tapahtua selkeämminkin. Nyt ajastusta muokataan ”Lisää uusi ajastus” -painikkeella, jonka alta avautuu eri päiville kosketusnäytöllä vetämällä valittava asetus. Nimenomaan tämän asetustavan kanssa teettää työtä päästä sinuiksi; auttaisi huomattavasti, jos käytettävissä olisi nykyistä yksityiskohtaisempi käyttöopas.

Apua ja ohjeita -näkymä tarjoaa perusopastuksen sovelluksen käyttöön ja usein kysytyt kysymykset -listan. Sen avulla ratkennee todennäköisesti pääosa mahdollisista pullonkauloista.

Wattisen tämän hetken sovellus on vielä hyvin varhainen ohjelmistoversio. Tuleviin versioihin on odotettavissa lisää uusia ominaisuuksia ja toiminnallista vakautta, vaikka jo tämä versio toimii luotettavasti. Koodarit lupaavat Wattisen soveltuvan myös ruoka-allergikoille.Wattisen tämän hetken sovellus on vielä hyvin varhainen ohjelmistoversio. Tuleviin versioihin on odotettavissa lisää uusia ominaisuuksia ja toiminnallista vakautta, vaikka jo tämä versio toimii luotettavasti. Koodarit lupaavat Wattisen soveltuvan myös ruoka-allergikoille.

Kehitystyö jatkuu

JavaScript-ohjelmointikielellä kehitetty Wattinen on nykyisellään varhaisessa sovellusversiossa 1.1.0. Teknisesti sovellus toimi testissä moitteetta ja lähinnä parannustoiveet kohdistuvat sen käyttöliittymään.

Kokonaisuus on kiitettävän visuaalinen ja näkymiin on pyritty sisällyttämään paljon toiminnallisuutta ja mittadataa, jotta käyttäjä ei hukkuisi loputtomien näkymien viidakkoon. Huonekohtaisissa lämpötilanäkymissä toiminnallisuutta ja lukemia on kuitenkin niin paljon, niin pienessä tilassa, että sen nopea omaksuminen vaatisi hieman perusteellisempaa ohjeistusta.

Oma ehdotukseni olisi tehdä vielä yksi kierros niin sanottua palvelumuotoilua. Sovelluksessa kysymysmerkin takaa avautuvaan ”Apua ja ohjeita” -valikkoon voisi liittää näkymiä, joissa eri toimintojen vaikutukset näytettäisiin askel askeleelta. Tämä koskee erityisesti huonekohtaisten lämpötilojen ajastusta ja säätöä, kaikki muu toiminnallisuus on erittäin selkeää.

sunday-1358907_1920

Wattinen kommentoi: Sovellus on jatkuvan kehityksen kohteena ja tällaiset hyvät ehdotukset ovat erittäin tervetulleita huomioitavaksi kehitystyössä.


Sovelluksen käytettävyyteen liittyvistä toiveista huolimatta huoneiston lämpötila on asettumassa asukkaiden haluamalle tasolle eri huoneissa ja eri vuorokaudenaikoihin. Makuuhuoneiden lämpötilan selkeä pudottaminen nukkuma-ajaksi on parantanut yöunien laatua – untuvapeittojen alla tarkenee, kunhan lämpötila pysyy plussan puolella.

Mikä on Wattinen?

Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta sekä sen myötä ilmastopäästöjä. Wattisella haluttu huonekohtainen lämpötila voidaan säätää tarkasti myös eri vuorokauden ajoille. Wattisen käyttöönotto on mutkatonta, sillä se asennetaan taloyhtiön olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Asunnoissa lämmityspattereiden termostaatit vaihdetaan Wattisen älytermostaatteihin.

Wattinen on toistaiseksi pääasiassa tarjolla pääkaupunkiseudun ja Keski-Uusimaan sekä Turun ja Tampereen seudun kerrostaloihin.


Kaikki Katajanokan kohteen raportit

Raportti 1.Yli satavuotiaassa talossa tarkenee - usein liiankin hyvinRaportti 1.
Yli satavuotiaassa talossa tarkenee - usein liiankin hyvin
Raportti 2. Asennusaika vain puoli tuntia, tasapainoa vielä haetaanRaportti 2. 
Asennusaika vain puoli tuntia, tasapainoa vielä haetaan


Raportti 3. Lämpötilasäädön ilmastovaikutusten seuraaminen on motivoivaaRaportti 3. 
Lämpötilasäädön ilmastovaikutusten seuraaminen on motivoivaa


Raportti 4.
Wattinen otti paikkansa ja harmonisoi kodin lämpötasapainonRaportti 4. Wattinen otti paikkansa ja harmonisoi kodin lämpötasapainon

Haluatko lisätietoa Wattisesta? Jätä yhteydenottopyyntö.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
24.3.2021