• Etusivu
  • Remontti

Kotimainen viherkatto kierrätysmateriaaleista

Kotimainen viherkatto on ympäristöystävällinen kattoratkaisu

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Julkaistu 08.08.2023Päivitetty 16.11.2023
202011_67480.jpg

Ako Roof -viherkatto on kestävästi kotimainen kierrätysmateriaaleihin perustuva tutkittu vaihtoehto viherkattojen niitty- ja ketokasveja tukevaksi viherkattoratkaisuksi. Ainutlaatuinen tuotannon sivuvirtoja ja kiertotaloutta hyödyntävä viherkattoratkaisu on nyt saatavissa paikalla muokattavana valmistuotteena.

Tutkittu kiertotalouskatto on optimoitu harvinaistuville keto- ja niittykasveille

Kiertotalouskatto pohjautuu Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ja Helsingin Yliopiston useita vuosia kestäneeseen tutkimus- ja kehitystyön tuloksiin. Kun kohteen rakennekestävyydet, vedeneristävyysasiat sekä palo- ja työturvallisuuspuolen asiat on otettu huomioon, päästään käsiksi itse viherkaton rakennekerroksiin.

Tampereen yliopiston kävelykatos Kalevantiellä (2019)

Tampereen yliopiston keskustakampukselle Kalevantien alikulkukäytävän katoksen ylle perustettiin viherkatto. Tämä viherkatto rakennettiin osana Tampereen yliopiston ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n yhteistä Kampusluonto-hanketta, jossa kehitetään keskustakampuksen biodiversiteettiä eli luonnon monimuotoisuutta.

Viherkatolle sekä hankkeen niityille istutettiin ja kylvettiin auringonpaahteessa viihtyvää kasvilajistoa, jota on myös Tampereen läpi kulkevalla harjujaksolla ja Tampereen ratapihalla.

Tutkijatohtori Jere Nieminen Tampereen yliopistosta kertoo kampusluonto-sivuston tiedotteessa (26.9.2019); "Kun harjuille ja ratapihalle tyypillistä kasvilajistoa vaalitaan yliopiston kampuksen viherkatolla ja niityillä, vahvistuvat Tampereen kantakaupungin paahdekasvillisuuden muodostamat ekologiset jatkumot".

Maankäytön ja elinympäristöjen pirstoutumisen vuoksi ratapihan ja harjujen kasvillisuus on harvinaistunut. Yliopiston keskustakampuksella tämä kehityskulku halutaan katkaista ja ryhtyä sen sijaan lisäämään harvinaisten kasvilajien elinympäristöjä Tampereen keskustassa, Nieminen kertoo. (b2n.fi/kampusluonto)

Luontoympäristön kehittämiseen ja niittyjen kylvämiseen osallistuu yliopiston opiskelijoita, tutkijoita ja henkilökuntaa.

202011_67481.jpg

Heinolan Lintutarhan Vesilintutalo (2020)

Heinolan Lintutarhalle valmistui elokuussa 2020 uusi Vesilintutalo, jonka katoksi päädyttiin rakentamaan viherkatto ehkäisemään lokkien aiheuttamia ongelmia. Lintutarhan alueelle asettui huhtikuun alussa noin 800–1000 lokkia ja alueen muiden rakennusten huopakatoilla on näyttöä lintujen ulosteiden tuhoamasta pinnasta ja rakenteista. Viherkattoa kohteeseen ajanut Olli Vuori Heinolan Lintutarhalta uskoo pehmeän maksaruohopintaisen viherkaton estävän lokkien parveilua vesilintutalon katolla, koska räpyläjaloilla ei ole niin mukava astella kasvien täyttämällä pinnalla.

Heinolan kohteessa katon muotoilu on kaareva ja tämä täytyi huomioida niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa.
Heinolan kohteessa katon muotoilu on kaareva ja tämä täytyi huomioida niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa.

Katon kasvualusta paksuus on noin 15 cm. Viherkaton kasvillisuus koostuu istutettavista potti- ja ruukkutaimista sekä lisäksi katolle kylvettiin niittysiemenseos.

Kierrätysmateriaaleista ja kotimaisista kasveista koostuva viherkatto on paikallinen, ekologinen ja muoviton ratkaisu tuontikattojen sijaan. KESY- viherkatto toimii mainiona ratkaisuna hulevesien käsittelyssä. Viherkatot mm. pienentävät valuntahuippuja pidättämällä valumavesiä, suojaavat kattorakenteita tasoittamalla lämpötilaeroja sekä absorboivat eli vaimentavat ääntä. Tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa sateesta jää tulematta rännejä pitkin alas. Tällä on laajempina pintoina toteutettuna merkittävä vaikutus syntyviin hulevesimääriin. Lisäksi helppohoitoinen niitty- ja ketokasvillisuus koetaan esteettisesti silmää miellyttäväksi paikaksi.

Viherkatossa kasvillisuuden alla on kierrätyskasvualusta, sen alla järviruokokerros ja alinna altakastelumatto.

Kiinnostuitko viherkatosta? Jäikö jokin askarruttamaan?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. AKO Garden -tuoteperheeseenkuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; erilaisten pihakivien ohella saatavilla viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!

Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Remontti
vesikatto
viherkatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
202210_67452.jpg
Hallitse hulevesi - katoilla ja pihoilla!
Hulevesien vaikutusten vähentämiseen kuuluu sadeveden pidättäminen jo katoilla ja imeyttäminen pihoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy! Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.
202210_52180.jpg
Vihertävät hulevesiratkaisut ja uniikit tuotteet erikoiskohteisiin!
Hulevedet ja niiden hallinta ovat jo jonkin aikaa olleet tärkeä osa kaupunkisuunnittelua. Rakennetuilla alueilla suositaan nykyään läpäiseviä pintoja ja hulevesien hallintaan kuuluu sadeveden pidättäminen heti tontilla, siellä missä se syntyy. Hulevesien pidättämistä voidaan tehdä muun muassa oikeanlaisten päällysteiden sekä viherkattojen avulla.
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
20234_81571.jpg
Kotimainen kasvikatto kohteeseen kuin kohteeseen sopivilla kasvivalinnoilla
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen olemme julkaisseet päivitetyt tuotekortit koskien AKO Garden keto/niitty- ja maksaruohokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viher- eli kasvikattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.
20179_50179.jpg
Tontuille Viherkatto Leville
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy oli mukana toteuttamassa viherkattoa mielenkiintoiseen kohteeseen Levillä. Elämyksellisen talon luonteeseen sopii hyvin myös viherkatto. Mielenkiintoisena haasteena oli talon jyrkät kattokulmat ja monet lappeet. Tietäjä työryhmineen kuitenkin ratkaisi nämäkin haasteet ja viherkatto saatiin kasvuun kesäkuun alussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton