• Etusivu
  • Energia

Enemmän säästöjä, vähemmän päästöjä – älylämmityksen edut kannattaa hyödyntää vanhassakin talossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 08.12.2020Päivitetty 12.10.2023
202012_67854.jpg

Helsinkiläisessä 40-luvun kerrostalossa otettiin viime keväänä käyttöön älylämmitysjärjestelmä Wattinen. Taloyhtiön lämmityskulut ovat pienentyneet jopa yli 30 prosenttia.

As Oy Turuntie 110 on Helsingin ytimessä sijaitseva 40-luvun kerrostalo, jonka energiatehokkuutta haluttiin parantaa. Taloyhtiössä oli jo aiemmin päätetty vaihtaa lämmönsiirrin, mutta myös muut lämmönsäästöratkaisut kiinnostivat asukkaita. Potentiaaliseksi vaihtoehdoksi osoittautui älylämmitysjärjestelmä Wattinen, joka asennettiin taloon alkukeväällä 2020.

Taloyhtiön puheenjohtaja Lauri Rasi kertoo, että Wattisen käyttöönotto ei vaatinut rakennukseen suuria muutoksia, ja hankinta sujui kokonaisuudessaan kätevästi.
– Wattisen asennuksen vaatimat muutokset olivat pieniä ja kokonaisuus helppo ottaa käyttöön, vaikka meillä onkin vanha taloyhtiö, joka tuo mukanaan omat haasteensa. Voisin kuvitella, että uuteen taloyhtiöön prosessi on vielä helpompi, Rasi toteaa.

Investointi on jo osoittautunut taloyhtiölle kannattavaksi, sillä energiankulutus on laskenut Wattisen analyysin mukaan parhaana kuukautena jopa 33,22 % verrattuna aiempiin vuosiin. Tämä näkyy suoraan kustannuksien ja ympäristöpäästöjen vähenemisenä.

Tiesitkö? Vanhoissa taloissa esimerkiksi lämmityksen tasapainotus kerrosten välillä voi olla hankalaa, ja paksut betoniseinät huonontavat langattomien reitittimien kantamaa. Tällaiset seikat rajoittavat usein muutosmahdollisuuksia, kun haetaan ratkaisuja lämpöenergian säästämiseen.

Rasin mukaan asukkaat ovat olleet erityisen tyytyväisiä asumismukavuuden paranemiseen ja mahdollisuuteen ohjata älylämmityksen toimintoja sovelluksella omasta kännykästä. Lähes puolet talon asukkaista onkin jo ladannut Wattisen sovelluksen käyttöönsä, ja loput säätävät lämpötilaa suoraan termostaatista.
− Kun lähdimme hankkimaan Wattista, tavoitteena oli parantaa asumismukavuutta ja saada taloudellisia säästöjä. Tietenkin mielessä oli myös ympäristönäkökulma, sillä lämmitysenergian käytön vähentäminen tarkoittaa myös pienempiä päästöjä.

Suurimmat säästöt syntyvät asukkaiden nukkuessa

As Oy Turuntie 110:ssä yöajan lämpötilaksi on asetettu keskimäärin 19,9 astetta ja kotona vietettävälle päiväsajalle 20,6 astetta. Vaikka yöllä tehtävä lämmönsäästö pudottaa energiankulutusta selvästi, kotona sitä tuskin edes huomaa – paitsi luultavasti positiivisesti, sillä nukkuminen hieman viileämmässä on tutkitusti terveellistä ja vähentää uniongelmia.

Makuuhuoneen lämpötilasuositus on 18−20 astetta, joten Turuntie 110:een asettua yölämpötilaa olisi varaa vielä alentaakin – ja kolmanneksen laskenut energiankulutus putoaisi vielä entisestään.

Energiahaaste käynnistyy pääkaupunkiseudulla

Wattisen lanseeraama pääkaupunkiseudun Energiahaaste 2021 etsii tänä talvena eniten lämmityskuluja leikannutta taloyhtiötä ja nostaa esiin lämmitysenergian käytön vähentämisen hyötyjä.
– Pääkaupunkiseudun päästöistä yli puolet aiheutuu lämmityksestä. Erityisesti vanhempien kerrostalojen energiatehokkuuden parantaminen säästäisi sekä ilmastoa että taloyhtiöiden kustannuksia samalla kun asumismukavuus kasvaa, toteaa Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi.

Voittaja palkitaan ilmaisella joulukuun 2021 kaukolämmöllä ja Energiahaaste 2021 -voittajan tittelillä. Kilpailuun voivat osallistua pääkaupunkiseudun kaupunkien asunto-osakeyhtiömuotoiset tai niiden tapaan toimivat kiinteistöosakeyhtiömuotoiset kerrostalot, jotka käyttävät vesikiertoiseen patterilämmitykseen päälämmitysmuotonaan kaukolämpöä. Taloyhtiöissä on oltava ainakin yksi kerrostalo, jossa on vähintään kolme kerrosta ja yksi yhteinen sisäänkäynti.

Haluatko lisätietoa? Jätä Wattiselle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

valkoisessa patterissa on älylämmitystermostaatti joka näyttää 21 astetta
Älylämmitys on nopea säästökeino taloyhtiölle
Taloyhtiöiden osakkaita ja isännöitsijöitä kiinnostaa yhä enemmän keinojen löytäminen lämmityskulujen säästämiseksi samalla kun tehdään ekologisesti kestäviä valintoja. Järvenpäästä kantautuu tarina älylämmityksen menestyksestä, joka on tuonut merkittäviä säästöjä ja optimoinut energiankulutusta.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
20219_72326.jpg
Käytä äly­lämmityksestä saatua dataa putki­remontin suunnitteluun
Älylämmityksestä saatu data ei ole vain pelkkää tietoa lämmityksestä. Tätä dataa voi käyttää erinomaisesti hyväkseen muun muassa putkiremontin suunnittelussa. Älylämmitys voi myös parantaa säästöjä energiaremonttiin tarkoitettujen avustusten hakemisessa. Tiedon avulla taloyhtiö pystyy tekemään viisaampia remonttipäätöksiä ja seuraamaan kalliidenkin remonttien kustannusvaikutuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton