Näin syntyi uusi led-valaistus olohuoneeseen – esittelyssä remontin työvaiheet ja hinta

Kansikuva1920

Remonttitarve – liian vähän valoa huoneen ikkunanpuoleisella reunalla

Lähtökohta remontille oli noin 32 neliön kokoisen olohuoneen lisävalaistus. Valaistuksen suunnittelussa oli luotettu liikaa isoihin lasiseiniin ja avoimeen olohuone / keittiöön, joista ajateltiin valoa tulevan reilusti. Käytännössä kuitenkin kattovalaisimien puute laittoi miettimään lisävalaistusta. Suuret ikkunat eivät auta Suomessa kuin puoli vuotta, ja toinen puoli vuotta asunnossa oli liian vähän valoa. Toisella puolella isoa huonetta oli seinustalla valaistusta.

Kuva 1. Ennen remonttia avoin olohuone kaipasi lisää valoa. Isoista ikkunoista ei saatu tarpeeksi valoa pimeään vuodenaikaan.Kuva 1. Ennen remonttia avoin olohuone kaipasi lisää valoa. Isoista ikkunoista ei saatu tarpeeksi valoa pimeään vuodenaikaan.

Päätettiin lisätä valaistusta huoneen ikkunanpuoleiselle reunalle

Suunniteltaessa valaistuksen lisäämistä, mietittiin vaihtoehtoina sekä kattoon että seinille asennettavia valoja. Koska katossa ei ollut valmiita sähkövetoja, niin jälkikäteen asentaminen olisi ollut kovin työlästä. Päädyttiin rakentamaan uusi alaslaskukotelo. Näin saatiin johdotus kotelon sisään. Kotelon muoto suunniteltiin niin, että saatiin sekä epäsuoraa valaistusta led-nauhalla, että suoraan alaspäin valaisevaa kohdevaloa. Alaslaskukotelointi suunniteltiin koko seinän mitalle, eli kahdeksalle metrille.

Kotelon päätykuvasta alla näkyvät mitat. Vaaleansinisellä näkyvät kipsilevyt muodostivat sekä kotelon upotettaville LINJA 5 -spoteille, että kourun epäsuoraa värilämpötilasäädettävää CCT-led-nauhavalaistusta varten. Kotelon korkeus on 295 mm, koska tämän verran tilaa oli ikkunan yläreunan ja katon välissä. Kotelon etureunaan tehtiin 120 mm häikäisysuoja, mikä ohjaa valon tehokkaasti kohti kattoa. Katto nousee harjaa kohti 25 mm, mikä otettiin myös huomioon mitoissa ja runkopuiden leikkaamisessa. Runkopuina käytettiin 48x48 puurimaa.

Seinän ja kotelon väliin (kuvassa vasemmassa reunassa) jätettiin noin 15 cm leveä syvennys verhokiskoille. Kotelo saatiin näin myös oikealle kohdalle valon avautumiskulmaa ajatellen. Jatkossa on vielä mahdollista lisätä valoa seinänvierelle, jos tarvetta tulee.

Kuva 2. Kotelon mittakuva päädystä. Vaaleansinisellä kipsilevyt, oranssilla upotettava LINJA 5 spotti, ja sinisellä CCT led-nauha 45 asteen kulmaprofiilissa.Kuva 2. Kotelon mittakuva päädystä. Vaaleansinisellä kipsilevyt, oranssilla upotettava LINJA 5 spotti, ja sinisellä CCT led-nauha 45 asteen kulmaprofiilissa.

Valaistuksen valitseminen

Valaistukseksi haluttiin luonnollista ja häikäisemätöntä valoa, jota olisi melko reilusti. LedStoren valikoimissa kapealla valokeilalla oleva LINJA 5, 10W, 3000K valikoitui spotiksi. Yksi spotti antaa 1000 luumenia valoa, ja avautumiskeila on 15 astetta. Tehokas valo ei häikäise lainkaan sivuille. Jokaisessa spotissa on valaisinkohtainen, himmennettävä virtalähde.

Kuva 3. LINJA 5, linjaspotit valaisevat mustan sisuksen sisältä kapealla keilalla, joten valo ei häikäise sivusta päin katsottuna. Saatavissa lämpimällä 3000K ja neutraalilla 4000K valon värisävyllä.Kuva 3. LINJA 5, linjaspotit valaisevat mustan sisuksen sisältä kapealla keilalla, joten valo ei häikäise sivusta päin katsottuna. Saatavissa lämpimällä 3000K ja neutraalilla 4000K valon värisävyllä.

Katon kautta valaisevaa led-nauhavalaistusta varten valittiin värilämpötilasäädettävää 14,4 W/m ottotehoinen CCT led-nauha, joka valaisee kohdevalaistuksessa noin 1000 luumenia metrille. Epäsuorana valona valaistusteho on arviolta 500 luumenia metrille. Epäsuoran valon valaistusteho riippuu paljon heijastuspinnan väristä ja materiaalista. Led-nauhaa suuntaamaan ja suojaamaan valittiin 45 asteen kulmaprofiili muovikannella. Led-nauhan virtalähde 200W tehoinen langattoman ohjauksen mahdollistava RF-muuntaja mahtui kouruun piiloon.

Kuva 4. Led-nauhavalaistus tarvitsee sekä led-nauhan että alumiiniprofiilin ja virtalähteen.Kuva 4. Led-nauhavalaistus tarvitsee sekä led-nauhan että alumiiniprofiilin ja virtalähteen.

Remontin vaiheet – alaslaskun tekeminen

Alaslaskun kokoaminen aloitettiin leikkaamalla runkopuut ja kipsilevyt oikean kokoisiksi. Rungon kasaus tehtiin aluksi lattialla yksi reuna kerrallaan.

Kuva 5. Rungon ja kipsilevyjen leikkaamistaKuva 5. Rungon ja kipsilevyjen leikkaamista

Rungot kiinnitettiin kolmessa osassa kattoon. Rungon kiinnityksessä käytettiin 100x50 ruuveja, ja katon kiinnityspisteet osutettiin katon juoksuihin. Valoille tarvittavat sähköt vedettiin valmiiksi tässä vaiheessa.

Kuva 6. Ensimmäiset runkopuut paikoillaan. Sähköt vedetty valmiiksi.Kuva 6. Ensimmäiset runkopuut paikoillaan. Sähköt vedetty valmiiksi.
Kuva 7. Runko kiinnitetty koko mitalta.Kuva 7. Runko kiinnitetty koko mitalta.

Rungon kiinnityksen jälkeen tehtiin kipsilevykotelointi. Mitoille leikatut kipsilevyt kiinnitettiin runkoon 80x50 ruuveilla ja tasoitettiin.

Kuva 8. Kipsilevyjen kiinnitystä.Kuva 8. Kipsilevyjen kiinnitystä.
Kuva 9. Ensimmäinen tasoitekierros.Kuva 9. Ensimmäinen tasoitekierros.
Kuva 10. Koteloon leikattiin valmiiksi asennusaukot LINJA5 spoteille. Aukon koko 34x137 mm.Kuva 10. Koteloon leikattiin valmiiksi asennusaukot LINJA5 spoteille. Aukon koko 34x137 mm.
Kuva 11. Kahden tasoitekerroksen jälkeen alaslaskukotelo pohjamaalattiin ja pintamaalattiin.Kuva 11. Kahden tasoitekerroksen jälkeen alaslaskukotelo pohjamaalattiin ja pintamaalattiin.

Remontin vaiheet – valaistuksen asentaminen

Valaistuksen käyttämisessä oli tärkeää, että ohjaus voitiin hoitaa myös ilman johdollisia seinähimmentimiä, sillä uusien valokatkaisimien asennus olisi ollut työlästä. Epäsuoraan asennettavaksi led-valaistukseksi valittiin värilämpötilasäädettävä 14,4 W/m tehoinen CCT led-nauha, ja sille käyttöpainikkeeksi värilämpötilan vaihtamiseen tarkoitettu langaton painike. Kuvan tilanteessa kytkimen sijoittelua ei oltu vielä päätetty.

Oikeanpuoleisista WW ja CW painikkeista valon värilämpötila säätyy portaattomasti lämpimän valkoisen ja kylmän valkoisen välillä. Vasemmanpuoleisesta painikkeesta ylemmästä valot syttyvät ja sammuvat ja alemmasta pitkään painaen valot kirkastuvat ja himmenevät kauniin tasaisesti.

Kuva 12. Langaton ohjaus on helppo asentaa led-nauhalle, ja painikkeen voi vapaasti sijoittaa haluamaansa paikkaan. Portaattomasti värilämpötilasäädettävässä painikkeessa WW lämpimään päin ja CW kylmään päin.Kuva 12. Langaton ohjaus on helppo asentaa led-nauhalle, ja painikkeen voi vapaasti sijoittaa haluamaansa paikkaan. Portaattomasti värilämpötilasäädettävässä painikkeessa WW lämpimään päin ja CW kylmään päin.

Led-nauha asennettiin 45 asteen kulmaprofiiliin ja muuntaja mahtui lisäksi hyvin kouruun, vaikka se on reilun kokoinen, 270x79x39mm. Värilämpötilasäädettävässä led-nauhassa johtimia on kolme, mikä pitää ottaa huomioon muuntajaa valittaessa. Langattoman ohjauksen mahdollistavassa muuntajassa on myös langattoman ohjauksen pariliittämistä varten opetusnappi (learning key). Näin ollen erillistä vastaanotinta ei tarvita.

Kuva 13. Muuntajan heikkovirtapuolelle liitettävä CCT-nauha ottaa kolme paikkaa, yhden plussan ja kaksi miinusta. Langattoman ohjauspainikkeen pariliitosta varten kuvassa näkyy musta nappi (learning key).Kuva 13. Muuntajan heikkovirtapuolelle liitettävä CCT-nauha ottaa kolme paikkaa, yhden plussan ja kaksi miinusta. Langattoman ohjauspainikkeen pariliitosta varten kuvassa näkyy musta nappi (learning key).

Kokonaispituus, 8 metriä toteutettiin kolmella 2,5 metrin mittaisella profiililla, ja lisäksi leikattiin puolen metrin pätkä. Yksi rulla led-nauhaa ei riittänyt, joten viiden metrin rullaan kolvattiin lisäksi 2,9 metriä CCT-led-nauhaa, ja yhtenäinen nauha asennettiin led-nauhassa valmiiksi olevalla tarrapinnalla kiinni alumiiniprofiiliin. Muovikansi asettui hyvin profiilin päälle. Led-profiilia ei tarvinnut kiinnittää kourun pohjaan, joten sen suuntausta ja sijoittelua voidaan varoen muuttaa vielä sen mukaan, mikä käytössä osoittautuu parhaaksi.

Kuva 14. Led-profiili alaslaskun kourussa suunnattuna seinän kautta. Muuntaja mahtuu hyvin kouruun.Kuva 14. Led-profiili alaslaskun kourussa suunnattuna seinän kautta. Muuntaja mahtuu hyvin kouruun.

LINJA 5-spoteilla on omat valaisinkohtaiset TRIAC- himmennettävät muuntajat. Tässä tapauksessa, kun uutta, johdollista himmenninpaikkaa ei asennettu, niin spotit ketjutettiin ja kokonaisuuteen asennettiin ensiopuolen langaton vastaanotin ja langaton painike.

Kuva 15. LINJA 5 -spotit asennettiin 170 cm välein ja seinien viereen jäi 60 cm. Valo heijastuu tältä etäisyydeltä sopivasti myös seinän kautta.Kuva 15. LINJA 5 -spotit asennettiin 170 cm välein ja seinien viereen jäi 60 cm. Valo heijastuu tältä etäisyydeltä sopivasti myös seinän kautta.

Lopputuloksesta tuli hyvä, budjettia tarvittiin 1500 euroa

Kokonaisuus toteutettiin omin voimin, vain sähköasennuksissa tarvittiin ammattilaista tunnin verran kytkennöissä. Kaikkine tarvikkeineen ja valaisimineen kustannukseksi tuli 1 500 euroa, ja omaa aikaa kului 20 tuntia. Jos työ olisi teetetty timpurilla, niin työarvio olisi ollut arviolta 1 000 euroa.

Kun valot oli asennettu paikoilleen, niin niitä voidaan käyttää joko erikseen tai samaan aikaan.

Kuva 16. LINJA 5 -spotit heijastavat hyvin lattiaan saakka, mutta eivät näy sivulta päin katsottaessa.Kuva 16. LINJA 5 -spotit heijastavat hyvin lattiaan saakka, mutta eivät näy sivulta päin katsottaessa.
Kuva 17. Värilämpötilasäädettävä ja himmennettävä led-nauha tuo miellyttävää valoa kotelon kourussa. Suurin osa valosta ohjautuu kattoa kohti. Valo heijastuu katon kautta huoneeseen.Kuva 17. Värilämpötilasäädettävä ja himmennettävä led-nauha tuo miellyttävää valoa kotelon kourussa. Suurin osa valosta ohjautuu kattoa kohti. Valo heijastuu katon kautta huoneeseen.
Kuva 18. Yhdessä valot antavat sekä suoraa valoa alaspäin, että epäsuoraa valoa katon kautta.Kuva 18. Yhdessä valot antavat sekä suoraa valoa alaspäin, että epäsuoraa valoa katon kautta.

Lamppukauppa Led Storessa autetaan kokonaisvaltaisesti valaistusremonttien suunnittelussa ja LedStore vinkkaa sopivaa sähkömiestä. Esimerkiksi Valkeus Oy on LedStoren tuotteisiin perehtynyt asennusfirma.

Valaistussuunnittelupalvelussa suunnitellaan päivittäin muun muassa omakotien valaistuskokonaisuuksia, ja tehdään led-nauhakiskoja asennusvalmiiksi mittojen mukaan LedPaja-palvelussa. Myymälässä Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, ovat kaikki tuotteet esillä asennettuina ja testattavissa. LedStoressa palvellaan sekä yritys-, kuluttaja-, kuin jälleenmyyjäasiakkaita.

Aukiolot: ma, pe klo 8.30 - 15.30, ti - to klo 8.30 - 17, la klo 10–14


virtuaalimessut_2021_mukana_messuilla

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
21.12.2020