• Etusivu
  • Energia

Kerrostalon lämmitys epätasapainossa? Älykäs ohjaus auttaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 07.01.2021Päivitetty 20.07.2023
20211_68044.jpg

Lämmityksen toimimiseen liittyvät haasteet ovat kerrostaloasukkaille hyvin yleisiä. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä ongelmia (Norstatin kyselytutkimus 2020). Liian kuuma tai kylmä sisälämpötila vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen ja esimerkiksi kotona työskentelevien työtehoon. Samalla kuluu turhaan energiaa, sillä kuumissa asunnoissa usein tuuletetaan lämpöä pois ja kylmissä yritetään lämmittää lisää. Motivan arvion mukaan lämmityksen tasapainottaminen säästäisikin lämmitysenergiaa jopa 10-15 prosenttia.

Perinteinen tasapainotus on työlästä

Tasapainotuksen toteutus perinteisin keinoin on monimutkainen urakka, johon liittyy venttiilien säätöä lämmitysjärjestelmän eri osissa sekä virtaamien ja paine-erojen mittaamista. Lisäksi järjestelmän optimointi vaatii kunnon pakkasia, mikä voi lämpiminä talvina harmillisesti venyttää tasapainotusprojektin valmistumista.

Älylämmityspalvelu ylläpitää tasapainotusta

Modernimpi ja helpompi tapa tasapainottaa kaukolämpöä käyttävän kerrostalon lämmitystä on asentaa taloyhtiöön älylämmityspalvelu Wattinen. Olemassa oleviin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei pelkästään kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sitä kautta ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.

20211_68045.jpg

Älylämmityksestä arvokasta dataa perinteiseen tasapainotustyöhön

Joskus lämmitysjärjestelmän epätasapaino on niin suuri, että mikään muu kuin perinteinen tasapainotusprojekti ei auta. Sitä voidaan kuitenkin tehostaa ja nopeuttaa, mikäli taloyhtiöön on jo aiemmin asennettu Wattinen. Tasapainotus voidaan tehdä Wattisesta saatavan datan pohjalta kohdennetummin kuin normaalisti, mikä auttaa tehostamaan tasapainotustyötä ja säästää työtunteja. Saavutettu tasapaino pystytään myös jatkossa ylläpitämään Wattisen avulla ja tarjoamaan asukkaille tasaiset lämpötilat vuodesta toiseen.

Info

Info

Älylämmitys pähkinänkuoressa

  • Reaaliaikainen lämmönsäätö
  • Kerää arvokasta dataa taloyhtiölle lämmitysjärjestelmän tasapainottamiseen
  • Säätää lämmitystä asukkaiden tarpeiden mukaan
  • Pystyt säätämään lämmitystä asumustottumusten mukaan
  • Säästää energiaa ja samalla rahaa

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
kaukolämpö
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20211_68295.jpg
Wattinen otti paikkansa ja harmonisoi lämmitystasapainon
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 4
20212_68531.jpg
Energiahaaste - emme nähneet muuta kuin voitettavaa
Miksi niin harva taloyhtiö mittaa lämmityskulutustaan ja miksi kerrostaloja ylilämmitetään? As Oy Helsingin Tähtisadeaukio -taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Kleemola päätti kuitenkin ottaa asiasta selvää. Juuri oikeaan aikaan saapui viesti Wattisen Energiahaasteesta. –Tässä tapauksessa tarkoitus oli tutustua talomme energiatilanteeseen paremmin ja tulimme siihen tulokseen, että tämä on siihen hyvä keino. Emme nähneet muuta kuin voitettavaa.
20212_68531.jpg
Lämpöjen säätäminen alkaa taas - liian kylmä ja liian kuuma
Lämmityksen säätäminen taloyhtiössä on joskus kiittämätöntä puuhaa. Lämpötila, joka sopii toiselle, on liian kylmä tai kuuma toiselle. Miten säätää huoneistojen lämpötiloja niin, ettei asumismukavuus kärsi ja samalla kuitenkin saataisiin aikaan myös säästöjä?Wattisen järjestämässä Energiahaaste-kilpailussa kunniamaininnan saaneen Helsinkiläisen As Oy Oskelantie 5:n puheenjohtaja Pauli Verkka toteaakin, että lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa he törmäsivät tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti negatiivista keskustelua. Ihmiset olivat niin tottuneita jopa 25 asteen lämpötilaan, että matalampi lämpötila tuntui aluksi epämiellyttävältä. Samaan aikaan kuitenkin saatettiin pitää tuuletusikkunaa auki, jolloin lämpöä meni harakoille.
keltainen kerrostalo talvimaisemassa
Kaukolämpö vai maalämpö taloyhtiöön
Maalämmöstä on tullut viime vuosina suosittu lämmitysratkaisu niin omakotitaloissa kuin suuremmissa kiinteistöissä. Maalämpö ja kaukolämpö ovat kilpailijoita keskenään sellaisilla taajama-alueilla, joissa on kaukolämpöverkko.Vaikka maalämmön suosio on suurta, kaukolämpö on edelleen vahva ratkaisu eri olosuhteissa. Katsotaan seuraavaksi, miten nämä ratkaisut eroavat toisistaan.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton